Ζεσταίνεται το κλίμα με τους Γάλλους - Ante portas η επένδυσή τους στο έργο
Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Ζεσταίνεται το κλίμα με τους Γάλλους - Ante portas η επένδυσή τους στο έργο

Προχωράει η είσοδος του γαλλικού fund Meridiam στη μετοχική σύνθεση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τις συζητήσεις μεταξύ Γάλλων και ελληνικής πλευράς να «ζεσταίνονται» ολοένα και περισσότερο.

Όπως είχε γράψει το Liberal.gr, εδώ και μέρες ωριμάζει σημαντικά η είσοδος του πρώτου επενδυτή στο έργο διασύνδεσης, με το γαλλικό fund Meridiam και τον ΑΔΜΗΕ να συζητούν σε προχωρημένο στάδιο και τους Γάλλους να ετοιμάζονται να εισέλθουν στο μετοχικό σχήμα του έργου.

Στελέχη του γαλλικού fund συναντήθηκαν τώρα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη, ενώ υπενθυμίζεται ότι η γαλλική εταιρεία είναι παλιός «γνώριμος» του Διαχειριστή καθώς έχει υπογράψει από τον περασμένο Ιούνιο σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με τον ΑΔΜΗΕ. Τώρα, το ενδεχόμενο συμμετοχής της στο mega project της διασύνδεσης είναι προ των πυλών. 

Υπενθυμίζεται ότι για τη μετοχική είσοδο στο έργο υπήρχαν κι άλλοι υποψήφιοι «μνηστήρες», οι οποίοιοι προέρχονται τόσο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και από τις ΗΠΑ.

Oι έρευνες βυθού και ο θετικός Κύπριος ΥΠΕΝ

Σε ό,τι αφορά το κατασκευαστικό σκέλος, η κατασκευάστρια εταιρεία Nexans (επίσης γαλλική) αναφέρει ότι η πόντιση των πρώτων χιλιομέτρων του καλωδίου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2026 με τις οι εργασίες μελετών βυθού προχωρούν και θα εξελίσσονται καθόλη τη διάρκεια του 2025, όταν και ο ΑΔΜΗΕ θα έχει πραγματοποιήσει τη μελέτη κόστους οφέλους.

Σχετικά με τις ρυθμιστικές εξελίξεις, είναι θέμα ημερών η απόφαση της ΡΑΑΕΥ προς τον ΑΔΜΗΕ για τα τέλη χρήσης δικτύου του έργου τα οποία αναμένεται να αρχίσουν να εισπράττονται, τουλάχιστον για την Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Ανοιχτή, βέβαια, ως εκκρεμότητα παραμένει η αντίστοιχη απόφαση που πρέπει να λάβει η κυπριακή αρχή (ΡΑΕΚ).

Σε κάθε περίπτωση, η κυπριακή ηγεσία διαβεβαιώνει τώρα σε όλους τους τόνους το ενδιαφέρον της για τη διασύνδεση με τον υπουργό ενέργειας της Κύπρου, Γ. Παπαναστασίου να δηλώνει ότι το έργο προχωρεί κανονικά. Μάλιστα, ο υπουργός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης σημείωσε, ότι το έργο του GSI προχωρεί κανονικά. Παράλληλα διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που επικαλούνται το αντίθετο. 

Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στηρίξει τόσο πολιτικά το έργο όσο και οικονομικά με 25 εκ. ευρώ τον χρόνο, με «ταβάνι» τα 125 εκ. ευρώ για τα πέντε χρόνια της κατασκευής του.

Σχετικά με την παραφιλολογία των τελευταίων ημερών για τη μετοχική συμμετοχή του κυπριακού Δημοσίου στο έργο, έχει επιπλέον ένα ποσό από ευρωπαϊκά κονδύλια και μπορεί να το διαθέσει για να μπει μέτοχος, κάτι που ωστόσο αν γίνει, όπως είπε, θα είναι υπό προϋποθέσεις.

Υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διόρισε έναν οίκο αξιολόγησης, ο οποίος έκανε οικονομική και νομική δέουσα επιμέλεια και έχει μελετήσει επίσης τη μελέτη κόστους οφέλους, η οποία δόθηκε τον Ιούλιο του 2024.

Ο κ. Παπαναστασίου πρόσθεσε ότι αυτές οι μελέτες εισηγούνται κάποιες τροποποιήσεις σε κάποια έγγραφα, που είχαν δοθεί από τον φορέα υλοποίησης ΑΔΜΗΕ. Ο Υπουργός ανέφερε ότι επικοινώνησαν αυτές τις παρατηρήσεις στο Υπουργείο Ενέργειας της Ελλάδας και στον ΑΔΜΗΕ για να δουν πως θα τις διαχειριστούν.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ισχυρή γεωστρατηγική σημασία, ενώ με την ολοκλήρωσή του το 2029, όχι μόνο αίρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου αλλά τη συνδέει απευθείας με τα ενεργειακά δίκτυα της Ευρώπης.