Συνεχίζεται η ανοδική τάση στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, με τις ανησυχίες για τη μείωση των αποθεμάτων να εντείνονται σημαντικά.
Μάλιστα, η τιμή του έσπασε το «φράγμα» των 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα εν μέσω της αυξημένης ζήτησης λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα αλλά και των ολοένα μειούμενων αποθεμάτων στις αποθήκες της Ε.Ε.
Με βάση τα στοιχεία, το συμβόλαιο του TTF για τον μήνα Μάρτιο είναι στα 54,35 ευρώ/MWh, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, πάνω από τα 54 ευρώ/MWh κινείται και το συμβόλαιο του Απριλίου.
Σταθερά πάνω από το εύρος των 52-53 ευρώ είναι και τα συμβόλαια Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου.
Η έκρηξη τιμών στο στο φυσικό αέριο συμπαρασύρει και τις τιμές στο ρεύμα με τις τιμές του ηλεκτρισμού στην ηπειρωτική Ευρώπη να εκτοξεύονται, επίσης, χθες. Ενδεικτικά, η Σλοβακία άγγιξε τα 155,4 ευρώ η μεγαβατώρα, η Ελβετία τα 154,38 ευρώ η μεγαβατώρα, η Ουγγαρία τα 153,84 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ συνολικά 14 αγορές είχαν τιμές πάνω από τα 150 ευρώ η μεγαβατώρα.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η εγχώρια χονδρική τιμή έφτασε τα 146,13 ευρώ η μεγαβατώρα, κατατάσσοντας την ελληνική αγορά στην 20η ακριβότερη τιμή της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, ήπια άνοδο σημειώνει και το πετρέλαιο μετά την πτωτική πορεία λόγω της αναζωπύρωσης του εμπορικού πολέμου του Αμερικανού προέδρου κατά της Κίνας και τις απειλές για αυξήσεις δασμών σε άλλες χώρες.
Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο τύπου μπρεντ καταγράφει αύξηση 1,04% στα 75,06 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI σημειώνει άνοδο 0,93% στα 71,25 δολάρια το βαρέλι.
Ψάχνει λύση η ΕΕ
Το συνεχές ράλι στην τιμή του αερίου «φουντώνει» τα σενάρια για το ενδεχόμενο επιστροφής στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου από την Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας-πακέτο για την Ουκρανία. Η νορβηγική Equinor εκτιμά ότι έως 35 δισ. κ.μ. ρωσικού αερίου θα μπορούσαν να επιστρέψουν μέσω του αγωγού Nord Stream 2 και των ουκρανικών αγωγών. Οι ποσότητες αυτές αντιστοιχούν στο 7% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης και θα βοηθούσαν σημαντικά το ευρωπαϊκό ισοζύγιο.
Η πρόταση αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από ορισμένα μέλη της ΕΕ και εξαγωγείς LNG των ΗΠΑ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα κατευνάσει τη Ρωσία και θα υπονομεύσει την Ουκρανία. Η Σλοβακία και η Ουγγαρία, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, συνεχίζουν να αντιστέκονται στις προσπάθειες διαφοροποίησης της ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση, αυτήν τη στιγμή η ΕΕ εξετάζει επιλογές για την αποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου που ρέει στην Ευρώπη (και πιθανώς ακόμη και μέσω Ουκρανίας), με τις εν λόγω συζητήσεις να έχει γίνει πιο επιτακτικές.
Πάντως, δημοσίευμα των Financial Times την περασμένη εβδομάδα έγραφε ότι οι υποστηρικτές ενός τέτοιου «αμφιλεγόμενου» σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει Ούγγρους και Γερμανούς ηγέτες, δηλώνουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα υποκείμενο κίνητρο για τη διατήρηση της ειρήνης – τη σταθερότητα της ενεργειακής αγοράς της Ευρώπης.