Το ενδιαφέρον για τη μετοχή και το business plan της ΔΕΗ έχουν εκδηλώσει κορυφαία funds του εξωτερικού, με τη δυναμική του ομίλου να προσελκύει ολοένα και πιο έντονα ισχυρούς θεσμικούς επενδυτές από το εξωτερικό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στους αγοραστές του εξωτερικού έχουν προστεθεί τόσο η αμερικανική Voya Ιnvestment Management, όσο και η επενδυτική τράπεζα από την Ιαπωνία, Nikko Asset Management.
Το στραμμένο βλέμμα των κορυφαίων funds στη ΔΕΗ έρχεται ως αποτέλεσμα της στρατηγικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησε το προηγούμενο διάστημα ο όμιλος, με έμφαση σε mega «πράσινες» επενδύσεις και φιλόδοξες οικονομικές στοχοθεσίες.
Το επενδυτικό σχέδιο της διοίκησης του ομίλου για το 2027, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ ΕBITDA και η μερισματική απόδοση που εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 ευρώ για την ίδια χρονιά, δεν περνάει απαρατήρητο από τα μεγάλα ξένα funds, τα οποία εκφράζουν εμπράκτως το θερμό ενδιαφέρον τους για την εταιρεία.
Επιπλέον, οι αγορές ιδίων μετοχών που πραγματοποιεί ο όμιλος αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό δέλεαρ για τους επενδυτές της. Με κεφαλαιοποίηση που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ και τη μετοχή της να αποτιμάται τώρα στα 13,27 ευρώ (υψηλό 11 ετών), η πορεία της μοιάζει ολοένα και πιο ανοδική.
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε την επίσημη συμμετοχή του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας, Norges Fund, το οποίο κατέχει επισήμως το 0,14% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Η αναβάθμιση των μεγάλων οίκων και οι mega επενδύσεις
Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει ότι δεν είναι λίγοι οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι, όπως η Citigroup, Goldman Sachs και JP Morgan που προχώρησαν σε αναβάθμιση της μετοχής της ΔΕΗ, δίνοντας ουσιαστικά «ψήφο εμπιστοσύνης» στις προοπτικές της.
Ενδεικτικά, η νέα τιμή-στόχος από τη Citigroup φτάνει τα 14,7 ευρώ, στα 22,6 ευρώ από την Axia και στα 15 ευρώ από την JP Morgan.
Οι εξελίξεις αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα που προωθεί ο όμιλος για τα επόμενα χρόνια, ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ.
Η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης είναι ένας εκ των κυριότερων στόχων της ΔΕΗ φιλοδοξώντας να φτάσει τα 11,8 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος έως το 2027.
Το συγκεκριμένο πλάνο ενισχύεται από την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στην αγορά της Ρουμανίας και γενικότερα στα Βαλκάνια.
Φυσικά, η στρατηγική επέκταση σε νέες δραστηριότητες, όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ηλεκτροκίνηση και οι διεθνείς αγορές, είναι, επίσης, στα πλάνα της εταιρείας κάνοντας σημαντικές νέες κινήσεις και σε αυτά τα πεδία. Η ΔΕΗ, άλλωστε, στοχεύει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο νέο ενεργειακό τοπίο της ΝΑ Ευρώπης, διεκδικώντας μερίδιο στη διασύνδεση αγορών ενέργειας και στις εξαγωγές τεχνογνωσίας.
Η έντονη κινητικότητα των τελευταίων μηνών του ομίλου, όχι μόνο σε επίπεδο χρηματιστηριακής ανόδου, αλλά και στη συνολική επενδυτική της στρατηγική, αναμένεται να τον καταστήσουν «πρωταγωνιστή» της ενεργειακής μετάβασης, προσφέροντας τόσο στους επενδυτές όσο και στους καταναλωτές μια ισχυρότερη και πιο βιώσιμη εταιρεία.