Πώς η ΔΕΗ μετατρέπεται σε τεχνολογικό πάροχο και η εποχή της ΑΙ

Πώς η ΔΕΗ μετατρέπεται σε τεχνολογικό πάροχο και η εποχή της ΑΙ

Στον θαυμαστό κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης μπήκε η ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας εμπράκτως τη σημασία της τεχνολογίας μέσα από τη νέα θυγατρική της εταιρεία «Olympus AI». Η εταιρεία βρίσκεται σε αρχικά στάδια δημιουργίας και μέσα από αυτήν ο όμιλος κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας.

Πρόεδρος του Δ.Σ. της νέας εταιρείας έχει οριστεί ο Αλέξανδρος Πατεράκης και αντιπρόεδρος ο Σωτήρης Χατζημιχαήλ, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ και 100.000 μετοχές.

Με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ΔΕΗ στοχεύει να αποκτήσει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, περνάει για τα… καλά τη ΔΕΗ στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, μιας και ο όμιλος επενδύει ολοένα και περισσότερο στον κλάδο της τεχνολογίας καθώς πέρα από την «Olympus AI», υπενθυμίζεται ότι έχει συστήσει πρόσφατα τις επίσης νέες θυγατρικές, «ΔΕΗ e-money services», «ΔΕΗ Οπτικές Ίνες» και «Data in Scale». Η τελευταία, μάλιστα, βάζει επίσημα τη ΔΕΗ στο κομμάτι των data centers ενώ, στόχος της είναι να συμμετέχει σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας μεταφοράς και επεξεργασίας της πληροφορίας μέσα από το «πάντρεμα» των δραστηριοτήτων της.

Έτσι, με τις κινήσεις αυτές, η ΔΕΗ φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα «ενεργειακή εποχή», όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μέρος αυτής της νέας εποχής αποτελεί η ψηφιοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται τώρα η ΔΕΗ, την οποία θεωρεί «μονόδρομο» για την ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος.

Η εταιρεία

Να σημειωθεί ότι βασικό αντικείμενο της «Olympus AI» είναι η υλοποίηση εφαρμογών με Τεχνητή Νοημοσύνη, που προσαρμόζονται στις συγκεκριμένες ανάγκες διαφόρων κλάδων, όπως η ενέργεια, η υγεία, ο χρηματοοικονομικός τομέας, η εκπαίδευση και οι μεταφορές. Στη δραστηριότητα της εταιρείας περιλαμβάνεται, επίσης, η έρευνα και η ανάπτυξη Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ειδικότερα, η θυγατρική θα διεξάγει έρευνες και μελέτες σε διάφορους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης και της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων της μηχανικής μάθησης, της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, της υπολογιστικής όρασης, της ρομποτικής και της ανάλυσης δεδομένων. Επιπλέον, οι υποδομές για δεδομένα, το μάρκετινγκ και οι πωλήσεις, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες αλλά και η κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβάνονται στις βασικές δραστηριότητες της «Olympus AI».

Άλλωστε, για τον CEO του ομίλου, η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση αποτελούν το «κλειδί», ώστε να μπορέσει μια εταιρεία ενέργειας να λειτουργεί αποδοτικά, μετατρέποντάς τον ακόμα πιο άμεσα σε «πράσινο ηγέτη» στη ΝΑ Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο συνέδριο «Power Summit 2024», ο κ. Στάσσης είχε τονίσει για ακόμα μια φορά πως η παράμετρος των νέων τεχνολογιών μπορεί να κάνει τη διαφορά στην «κούρσα» της ενεργειακής μετάβασης και να επιτρέψει στην Ευρώπη να επωφεληθεί με όρους ανταγωνιστικότητας, στην επιλογή της να βαδίσει με αυξημένους ρυθμούς το «μονοπάτι» της απανθρακοποίησης.  

Μην ξεχνάμε ότι το «τρίπτυχο» της επιτυχίας της ΔΕΗ για τον στρατηγικό της σχεδιασμό είναι το «green deal» στην ηλεκτροπαραγωγή, η πελατοκεντρική αντίληψη και η ψηφιοποίηση. Αφού ο όμιλος πραγματοποίησε με επιτυχία τα δύο πρώτα, με τη νέα αυτή θυγατρική, έρχεται να συμπληρώσει το «παζλ», υλοποιώντας πλήρως το business plan.