Πώς η εκλογή Τραμπ ανατρέπει το σκηνικό της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα

Πώς η εκλογή Τραμπ ανατρέπει το σκηνικό της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα

Πρεμιέρα σήμερα για την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα σε διαφορετικές συνθήκες αυτήν τη φορά, με τους στόχους της να «απειλούνται» μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ θα αποσύρει τη χώρα από τη Συμφωνία του Παρισιού, που θεωρείται η «ραχοκοκκαλιά» των προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών αερίων, με τα υπόλοιπα κράτη να πρέπει τώρα να προχωρήσουν με ένα ισχυρό πλήγμα, χωρίς, δηλαδή, την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι φετινές συνομιλίες αναμένεται να προσανατολιστούν στον τρόπο διαχείρισης της απώλειας της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη από την όλη προσπάθεια για το κλίμα. Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ σηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, όχι μόνο τη στροφή στα ορυκτά καύσιμα αλλά και μια ήττα για το περιβάλλον. Ο Tζο Μπάιντεν είχε υπογράψει την επανένταξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού την πρώτη ημέρα της θητείας του, το 2021, χαρακτηρίζοντας την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως υπόθεση εθνικής ασφάλειας. Τώρα, ο Τραμπ σχεδιάζει να αναιρέσει την κληρονομιά του προκατόχου του, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία για τις επιπτώσεις αυτής της επιλογής του για το μέλλον του πλανήτη. 

Συν τοις άλλοις και εκτός από το κεντρικό ζήτημα για την εκλογή του Τραμπ και τον σκεπτικισμό του για την κλιματική αλλαγή, βασικός στόχος των συνομιλιών είναι η δημιουργία ενός μπλοκ που θα μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε θέματα όπως στις οικονομικές ανησυχίες, τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα και τις μεγάλες καιρικές καταστροφές που καταγράφηκαν αυτόν τον χρόνο.

Την όλη σύγχυση εντείνει και η φετινή επιλογή χώρας που θα φιλοξενήσει τη διάσκεψη, καθώς το Αζερμπαϊτζάν βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα και είναι ένας από τους πιο «ένθερμους υποστηρικτές» τους. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το Μπακού θα καταστήσει φέτος τη συνάντηση χώρο σύναψης συμφωνιών για τα ορυκτά καύσιμα.

Οι παρόντες και οι απόντες 

Σε συνέχεια του νέου αμερικανικού καθεστώτος, μπορεί οι Ευρωπαίοι να τονίζουν ότι θα διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να αντισταθμίσουν την αμερικανική υποχώρηση από τις δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όμως λίγοι θα είναι τελικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα πάνε στο Μπακού. Mε την απουσία της θα λάμψει και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποδεικνύοντας μια απογοητευτική συμμετοχή για φέτος.

Μέσα σε αυτό το αλαλούμ, η Ελλάδα θα «δώσει» το παρών με εθνικό περίπτερο και θα εκπροσωπηθεί σε ανώτατο επίπεδο, με επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας.

Από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην COP29 θα συμμετέχουν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος. Παράλληλα, το φετινό παρών θα «δώσουν» και εκπρόσωποι από τους εγχώριους ενεργειακούς «παίκτες», όπως η ΔΕΗ, η HELLENiQ Energy, η ΤΕΡΝΑ, η Metlen, ο όμιλος Κοπελούζου, η AKTOR κ.α. Στις συνομιλίες θα δοθεί έμφαση στη συντονισμένη κλιματική δράση, στην ενεργειακή μετάβαση και στην ενίσχυση και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

Απουσία θα έχουν, όμως, τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όσο και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, οικοδεσπότης της COP30, θα είναι επίσης απών. Ο Κολομβιανός Γκουστάβο Πέτρο ακύρωσε και αυτός τη συμμετοχή του λόγω των πλημμυρών στη χώρα του και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχοφ μετά τα βίαια επεισόδια εις βάρος Ισραηλινών στο Άμστερνταμ.

Υπενθυμίζεται ότι στην περσινή COP28 που πραγματοποιήθηκε στον Ντουμπάι, η εκπροσώπηση των χωρών ήταν σύσσωμη, καθώς είχαν συμμετάσχοι πάνω από 190 χώρες, με συνολικά  85.000 εκπροσώους. Παρόλο που και το Ντουμπάι είναι μια χώρα που «αγαπά» τα ορυκτά καύσιμα, εκεί ήταν που για πρώτη φορά πέρυσι αναγράφηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου ο στόχος για περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων και ανακοινώθηκαν σημαντικές χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των πιο αδύναμων κρατών έτσι ώστε να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους.