Ρεκόρ έτους έφτασε η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος για σήμερα, «αγγίζοντας» σχεδόν τα 185 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συγκεκριμένα, τις βραδινές ώρες η τιμή της μεγαβατώρας στην ελληνική αγορά ώρες έφτασε να πωλείται έως και τα 500 ευρώ, διαμορφώνοντας μια μέση ημερήσια τιμή στα υψηλά των 184,79 ευρώ.
Οι τιμές αυτές είναι οι υψηλότερες από τις αρχές της χρονιάς στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η δεύτερη υψηλότερη καταγράφηκε και πάλι εντός Ιουλίου και συγκεκριμένα την 1η του μήνα, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 148,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Το πρόβλημα των Βαλκανίων
Οι αυξήσεις αυτές «αγγίζουν» τα επίπεδα ενεργειακής κρίσης κι αυτό είναι απόρροια αρκετών παραγόντων. Μάλιστα, πρόκειται για άνοδο σχεδόν 60% από μέρα σε μέρα. Αυτήν τη στιγμή, στην περιοχή των Βαλκανίων επικρατούν συνθήκες καύσωνα με τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια λόγω κλιματιστικών να έχει ανέβει αρκετά. Η ισορροπία ζήτησης-προσφοράς στη ΝΑ Ευρώπη γενικότερα, με την οποία η Ελλάδα είναι διασυνδεδεμένη, έχει χαθεί εντελώς.
Ειδικότερα, οι μέγιστες ανταλλαγές ενέργειας από τη Δυτική Ευρώπη προς την Ουγγαρία μειώθηκαν κατά 1200 – 1300 MW κατά μέσον όρο τις βραδινές ώρες. Ταυτόχρονα, υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στη διασύνδεση της Ουγγαρίας με τη Σερβία κάτι που δεν της επιτρέπει να καλύψει εύκολα τα όποια κενά, όπως και περιορισμένες δυνατότητες στην αντίστοιχη διασύνδεση με την Αυστρία. Επιπλέον, η μειωμένη παραγωγή στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, συμβάλλει έτι περισσότερο στο αυξημένο φορτίο ηλεκτρισμού.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται «έκρηξη» στις τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές. Παλαιότερα και ανεξάρτητα από την ενεργειακή κρίση, υπήρχαν αρκετές φορές που έκτακτα γεγονότα επηρέασαν το σύνολο των αγορών. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν τα προβλήματα της Γαλλίας με τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες, ενώ πιο πρόσφατα είχαν σημειωθεί πάλι δυσλειτουργίες σε χώρες των Βαλκανίων.
Αν βάλουμε στην εξίσωση και τη μειωμένη παραγωγή των αιολικών πάρκων την περίοδο αυτή, αντιλαμβανόμαστε γιατί παρατηρείται αυτή η σημαντική άνοδος στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΑΠΕ κυριάρχησαν και πάλι στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής με το μερίδιό τους να ανέρχεται σε 40,1%. Το φυσικό αέριο ακουλούθησε με μερίδιο 37,9% ενώ οι εισαγωγές κάλυψαν το 7,88%, ο λιγνίτης το 5,07% και τελευταία ήρθαν τα υδροηλεκτρικά με μερίδιο συμμετοχής 4,81.
«Φόβοι» για τον Αύγουστο
Δυστυχώς, όχι μόνο δεν προβλέπεται αποκλιμάκωση, αλλά η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί έως και τις 22 Ιουλίου. Αυτό, θα «επηρεάσει» τα κίτρινα τιμολόγια του τρέχοντος μήνα αλλά το δυστυχές είναι ότι αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο με επιπλέον αυξήσεις και στα πράσινα τιμολόγια του Αυγούστου. Κι αυτό γιατί η χονδρική τιμή αποτελεί έναν από τους παράγοντες που διαμορφώνει τις χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια. Βέβαια, οι τελικές χρεώσεις θα καθοριστούν από την πολιτική εκπτώσεων που θα ακολουθήσουν οι προμηθευτές ενέργειας για να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος της χονδρικής αγοράς, το οποίο όμως θεωρείται σχεδόν δεδομένο.
Με βάση όλα τα παραπάνω, οι προβλέψεις της αγοράς κάνουν λόγο για αυξήσεις έως και 20% στα τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Αύγουστο. Υπενθυμίζεται, ότι από τον Ιούνιο είχαν γίνει αυξήσεις από 12% έως 70% στα πράσινα τιμολόγια. Μάλιστα, οι επιπλέον μελλοντικές αυξήσεις στα πράσινα τιμολόγια του Αυγούστου, φαίνεται πως θα επηρεάσουν εκ των υστέρων και τα κίτρινα τιμολόγια.