Στην επιβολή του έκτακτου τέλους για τους επόμενους δύο μήνες στους παραγωγούς ρεύματος οδηγήθηκε η κυβέρνηση για να «ανακουφίσει», έστω και προσωρινά, τους καταναλωτές από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, την απόφαση της κυβέρνησης να για την έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής — για τους επόμενους δύο μήνες — προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των υψηλών τιμών του τελευταίου διαστήματος. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η άμεση μείωση των λογαριασμών για τα νοικοκυριά, τα οποία θα πλήττονταν σημαντικά από το ξέφρενο «ράλι» των τιμών της χονδρικής, αν δεν εφαρμοζόταν κάποια παρέμβαση.
Πώς εφαρμόζεται το μέτρο της έκτακτης φορολόγησης
Με στόχο να ανακουφιστούν οι λογαριασμοί του Αυγούστου, η κυβέρνηση αποφασίζει να επιβάλει μια extra φορολόγηση στους παραγωγούς, οι οποίοι την περίοδο αυτήν είδαν «ουρανοκατέβατα κέρδη». Έτσι, η κυβέρνηση έχει το περιθώριο και με την επιβολή, ενός έκτακτου τέλους στους παραγωγούς ενέργειας, θα «ανακουφίσει» άμεσα τους λογαριασμούς του Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι έκτακτη εισφορά στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είχε επιβληθεί για πρώτη φορά κατά την ενεργειακή κρίση και πιο συγκεκριμένα για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022.
«Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι η εκτόξευση στην τιμή της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος είναι προσωρινή. «Η έξαρση των τελευταίων δέκα ημερών στην τιμή του ρεύματος υπάρχει σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη και εντοπίζεται σε χώρες που είμαστε διασυνδεμένοι. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει ευρωπαϊκή διάσταση και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στρέβλωση της αγοράς. Έστω και ο ένας μήνας, είναι σημαντικός για ένα νοικοκυριό. Ελπίζω να συνεργαστεί και ο καιρός και η εκτίμησή μου είναι ότι θα δούμε λογικές τιμές μελλοντικά».
Σχετικές ανακοινώσεις αλλά και εξειδίκευση των μέτρων αναμένονται αύριο στις 11:00 το πρωί από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Η ραγδαία άνοδος των τιμών που παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες «θορύβησε» την κυβέρνηση, η οποία περίμενε μια ύφεση στα θέματα της ακρίβειας, δεδομένης και της πτώσης του πληθωρισμού στα τρόφιμα, αλλά η ενεργειακή αγορά είναι αρκετά απρόβλεπτη. Η αύξηση της ζήτησης λόγω του παρατεταμένου καύσωνα αλλά και το γενικότερο προβλήματα του ελλείμματος ενέργειας στην αγορά των Βαλκανίων, συνέβαλαν κατά πολύ στην ξαφνική εκτόξευση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος.
Οι «παραγωγοί»
Οι αυξημένες τιμές του ρεύματος βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, η οποία και είχε καλέσει σήμερα το πρωί στα γραφεία της τους ηλεκτροπαραγωγούς ρεύματος (ΔΕΗ, Metlen, ΗΡΩΝ και Elpedison), με σκοπό να δώσουν αναλυτικά στοιχεία και διευκρινίσεις σχετικά με τις προσφορές των μονάδων τους, κατά τις ημέρες που καταγράφηκαν οι ακραίες διακυμάνσεις στις χονδρεμπορικές τιμές.
Φυσικά, οι ηλεκτροπαραγωγοί, εξέφρασαν τη δική τους ενόχληση, καθώς για αυτούς η ραγδαία άνοδος των τιμών είναι ένα παροδικό φαινόμενο, το οποίο οφείλεται τόσο στις ακραίες θερμοκρασίες όσο και στο γενικότερο πρόβλημα του ελλείμματος ενέργειας των Βαλκανίων.
Σημειώνουν, ότι στην ενεργειακή αγορά οι τιμές ενέργειας έχουν διακυμάνσεις που καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση. Και όπως σε καιρούς μειωμένης ζήτησης και αυξημένης προσφοράς, οι τιμές ενέργειας πέφτουν πολύ χαμηλά ή και μηδενίζονται έτσι και σε περιόδους αυξημένης ζήτησης ανεβαίνουν.
Το αυξανόμενο ράλι
Αρκεί να αναφέρουμε ότι η τιμή της μεγαβατώρας εκτινάχθηκε κατά 200% μέσα σε μια εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές τις βραδινές ώρες, την ώρα δηλαδή που ξεκινούν τη λειτουργία τους στο σύστημα οι μονάδες φυσικού αέριου και η ζήτηση είναι αρκετά υψηλή, οι ανώτατες τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας φτάνουν ακόμη και τα 700 ευρώ/ MW.
Μάλιστα, η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς την προηγούμενη εβδομάδα (8-14 Ιουλίου) διαμορφώθηκε στα 143,97 ευρώ ανά MWh, καταγράφοντας υψηλό 71 εβδομάδων. Η μέση τιμή ήταν αυξημένη κατά 38,42% από την αντίστοιχη της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας (1-7 Ιουλίου). Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα η απόσταση μεταξύ ελάχιστης και μέγιστης χονδρεμπορικής τιμής ήταν τεράστια, από 20 ευρώ/MWh έως και 600 ευρώ/MWh τις βραδινές ώρες οπότε μπαίνουν στο σύστημα οι ακριβές μονάδες φυσικού αερίου. Σήμερα, πάλι, παρότι η μέση τιμή υποχωρεί, η μέγιστη φτάνει στα 650 ευρώ/MWh.