Πιέσεις ασκούν οι χώρες της Βαλτικής για την περίπτωση ενός ειδικού δικαστηρίου για τη Ρωσία, προκειμένου να λογοδοτήσει «για τα εγκλήματα διαπράττουν στην Ουκρανία».
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις, τόσο του πρωθυπουργού της Λετονίας, όσο και της πρωθυπουργού της Εσθονίας, προσερχόμενοι στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο Λετονός πρωθυπουργός Κρισγιάνις Κάρινς προσερχόμενος στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου της ΕΕ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνει ενωμένη στη στήριξή της προς την Ουκρανία και θα πρέπει να αρχίσει να ασχολείται με το πώς θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη η Ρωσία για τις ενέργειές της στον πόλεμο.
«Ο πόλεμος της Ρωσίας γίνεται ολοένα και πιο σκληρός, τώρα ξεκάθαρα δεν έχει στόχο τον ουκρανικό στρατό, αλλά και τους Ουκρανούς πολίτες και τις μη στρατιωτικές υποδομές τους», δήλωσε ο Κάρινς.
«Να δούμε πώς να κάνουμε με τον κατάλληλο τρόπο τη Ρωσία να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για τις φρικαλεότητες που διαπράττουν σήμερα στην Ουκρανία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας πρέπει επίσης να κλιμακωθούν.
Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα συζητήσει πώς να αντιμετωπίσει το Ιράν αναφορικά με τη στήριξή του προς τη Ρωσία ενάντια στην Ουκρανία καθώς και την περίπτωση ενός ειδικού δικαστηρίου που θα κρίνει την επιθετικότητα της Μόσχας.
«Συμφωνήσαμε σε κυρώσεις σε βάρος του Ιράν διότι συμμετέχουν στον πόλεμο… θα συζητήσουμε σήμερα για το Ιράν καθώς και για την Κίνα και τις εξελίξεις εκεί», δήλωσε η Κάλας.
«Πρέπει οπωσδήποτε να συζητήσουμε τη νομική απάντηση στα εγκλήματα επιθετικότητας που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία… με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί μόνο ένα ξεχωριστό δικαστήριο», σημείωσε.
Βέλγος πρωθυπουργός: Εντός τριών εβδομάδων λύσεις για τις τιμές ενέργειας
Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο εξέφρασε την πεποίθηση ότι δύο με τρεις εβδομάδες είναι αρκετές για να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις στη βάση των αποφάσεων των 27 ηγετών της ΕΕ.
Ο ντε Κρόο δήλωσε ικανοποιημένος με τις «οδηγίες» που δόθηκαν, ωστόσο επισήμανε ότι αυτά τα οποία ζητούνται από τους υπουργούς Ενέργειας, δεν είναι κάτι εύκολα και ότι πρόκειται για «κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ μέχρι τώρα».
«Χθες όλοι κατάλαβαν περί τίνος επρόκειτο. Έχει να κάνει με τα τιμολόγια που πληρώνουν οι πολίτες, με τη βιομηχανία που είναι στα πρόθυρα να σταματήσει κάποια δραστηριότητα», ανέφερε συμπληρώνοντας ότι «έγινε κατανοητό ότι θέλουμε να βρούμε μία λύση».
Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας και για το εάν προσπάθησε αρκετά, ο Βέλγος πρωθυπουργός σημείωσε ότι «χθες βρήκαμε κοινό έδαφος στο γεγονός ότι, εάν εργαστούμε με ενότητα, μπορούμε να βοηθήσουμε τον πληθυσμό μας, την οικονομία μας. Δεν πρόκειται για συζήτηση για το ποιος μπλοκάρει ποιον, αλλά για συζήτηση που έχει να κάνει με δικαιολογημένες ανησυχίες και την εξεύρεση λύσεων».
Διαβάστε ακόμα: Συμφωνία στην ΕΕ για την κατάρτιση «οδικού χάρτη»