Τα οφέλη του FSRU και το χρονοδιάγραμμα του project

Τα οφέλη του FSRU και το χρονοδιάγραμμα του project

Ο τερματικός σταθμός του πολυαναμενόμενου έργου FSRU στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να λειτουργήσει προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. H έναρξη του έργου θα σηματοδοτήσει πολλαπλά οφέλη μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη σε «ενεργειακό» κόμβο.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επίτευξη των περιφερειακών ενεργειακών και κλιματικών στόχων. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το ελληνικό σύστημα θα τροφοδοτείται ετησίως με περίπου 45.000 MWh φυσικού αερίου, κάτι που αντιστοιχεί σε 1,5 bcm το χρόνο ή αλλιώς με το 27% της συνολικής ετήσιας δυναμικότητας αεριοποίησης του σταθμού. Μέτοχοι του FSRU που ανήκει στην εταιρεία Gastrade είναι η κυρία Ελμίνα Κοπελούζου (20%), η Gaslog (20%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%), ο ΔΕΣΦΑ (20%) και η Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) (20%).

Το έργο θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου μέσω αγωγού μήκους 28 χλμ., στον οποίο το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Αποτελείται, λοιπόν, από μια υπεράκτια πλωτή μονάδα υποδοχής και ένα σύστημα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης. Συνεπώς, το project αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην απεξάρτηση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Το χρονοδιάγραμμα

Το φιλόδοξο αυτό έργο, ύψους 380 εκατ. ευρώ ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2022 με συνολική χωρητικότητα 153.500 κυβικά μέτρα LNG ενώ ανήκει στην εταιρεία Gastrade.

Στις 26 Νοεμβρίου το FSRU ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αλεξανδρούπολη. Το πρώτο FSRU της Ελλάδας έφτασε στις 17 Δεκεμβρίου και η πρόσδεση του ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου. Tο FSRU θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένο σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ. από την κοντινότερη ακτή στη Μάκρη του Έβρου.

Το αρχικό  χρονοδιάγραμμα προέβλεπε το έργο να παραδοθεί στις 30 Απριλίου και ύστερα μέσα στον Ιούνιο – Ιούλιο. Τα τεχνικά προβλήματα, ωστόσο, που προέκυψαν κατά την περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας, και σχετίζονται με τη σύνδεση του Τερματικού Πλωτού Σταθμού μέσω συστήματος υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Αερίου, «έφεραν» μια καθυστέρηση. Η Gastrade, σε αυτή τη φάση, επιδιώκει να επιλύσει το πρόβλημα που προκάλεσε την καθυστέρηση αυτή. Έτσι, η εμπορική λειτουργία του σταθμού αναμένεται, το φθινόπωρο και συγκεκριμένα προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Επιπλέον, από την πλευρά της, η Gastrade εξετάζει και την ενεργοποίηση των ρητρών του συμβολαίου σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση της εμπορικής λειτουργία με υπαιτιότητα των εργολάβων. 

Τα οφέλη

Η σπουδαιότητα του FSRU Αλεξανδρούπολης είναι μεγάλη, καθώς με τη μονάδα αυτή, η Ελλάδα θα αποκτήσει μία δεύτερη «πύλη» εισόδου υγροποιημένου αερίου, μετά το «τέρμιναλ» του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Έτσι, αυξάνεται η διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας αλλά και των προμηθευτών φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, ενισχύεται και η ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και ο ανταγωνισμός στην ευρύτερη περιοχή. Με τον τρόπο αυτόν, η Ελλάδα εξελίσσεται σε διαμετακομιστικό κόμβο (hub) φυσικού αέριου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αξιοποιώντας τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της θέσης της.

Η σημασία του έργου, όμως, δεν είναι μόνο εθνική. Το έργο έχει πολλαπλά οικονομικά οφέλη και για την τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης. Το FSRU είναι «θείο δώρο» και για την ίδια την πρωτεύουσα του Έβρου, καθώς για πρώτη φορά θα δώσει πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, διευκολύνοντας τις εισαγωγές για πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Συν τοις άλλοις, ανοίγονται ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας, έντονη δραστηριότητα στον κλάδο του real estate, υπεραξίες σε ακίνητα αλλά και μια μεγάλη δυναμική στις τουριστικές ροές.