Μέχρι τον Οκτώβριο θα μπορούν να εγκαταστήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών άνω των 400 κιλοβάτ, των οποίων τα έργα βρίσκονται συνδεδεμένα στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ. Έτσι, ο τελευταίος, θα μπορεί να περιορίζει άμεσα την ισχύ τους όταν το κρίνει απαραίτητο για την ασφάλεια των ηλεκτρικών δικτύων, μέσω της τηλεδιαχείρισής του.
Πρόκειται για την περίφημη μέθοδο «set-point», την οποία ήδη μπορεί και εφαρμόζει ο ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να περικόπτει, όταν χρειάζεται, την πράσινη ενέργεια των ΑΠΕ, διατηρώντας έτσι την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος. Μάλιστα, ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους, με διαφημιστικές και άλλες επικοινωνιακές καμπάνιες, εταιρείες που προμηθεύουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς φωτοβολταϊκών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εξοπλισμός αυτός θα πρέπει να τοποθετηθεί στα φωτοβολταϊκά με δαπάνες και ευθύνη των παραγωγών, βάσει των προδιαγραφών του ΔΕΔΔΗΕ.
Οι επενδυτές έχουν, λοιπόν, περιθώριο έως τα τέλη Οκτωβρίου να εγκαταστήσουν συστήματα set-point για να μπορούν να υποβληθούν απρόσκοπτα σε περιορισμούς έγχυσης της παραγόμενης ενέργειας από τον ΔΕΔΔΗΕ εφόσον χρειαστεί. Αν το deadline λήξει και ο παραγωγός δεν έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση των απαιτούμενων υποδομών ως τότε, προβλέπεται ποινή.
Ειδικότερα, οι σχετικές Μονάδες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για κάθε περίοδο που εκδόθηκε Εντολή Περιορισμού Έγχυσης θα πρέπει να επιστρέφουν το 25% των εσόδων τους που έχουν λάβει από τη συμμετοχή του έργου στην αγορά και χωρίς να δικαιούνται καμία αποζημίωση από τον ΔΑΠΕΕΠ για το σύνολο της ενέργειας που παρήχθη.
Το μέτρο είχε αρχικά σχεδιαστεί για να αφορά μόνο μεγάλα έργα άνω του ενός MW, αλλά τελικά τα όρια άλλαξαν και περιέλαβε όλα τα έργα άνω των 400 kW. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχει άμεσα και η δυνατότητα ενεργοποίησης του μηχανισμού αντιστάθμισης περικοπών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ. Υπενθυμίζεται, ότι μέσω του μηχανισμού αντιστάθμισης, έργα ΑΠΕ που δε θα υφίστανται περικοπές λόγω τεχνικών δυσκολιών, θα μπορούν να αποζημιώνουν άλλα έργα τα οποία υπόκεινται σε περικοπές ώστε να επιμερίζονται τα βάρη και να υπάρξει ένας πιο δίκαιος καταμερισμός. Ο μηχανισμός αυτός θα αποτελέσει το πρώτο παραδοτέο της Ομάδας Διοίκησης Έργου που έχει συστήσει το ΥΠΕΝ και αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια κάνοντας πιο δίκαιη την κατανομή στις ΑΠΕ.