Τι φέρνει η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών: Tον Δεκέμβριο ο διαγωνισμός
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

Τι φέρνει η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών: Tον Δεκέμβριο ο διαγωνισμός

Στις «ράγες» μπαίνει η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος «τρέχει» το project τοποθέτησής τους με αυξημένο, μάλιστα, απόθεμα. Πριν υποδεχθούμε τη μεγάλη σύμβαση για την προμήθεια 7,3 εκατ. νέων ψηφιακών ρολογιών, η κοινοπραξία Protasis-Sagemcom Energy & Telecom του «μίνι» πρώτου διαγωνισμού που διεξήχθη θα προμηθεύσει 600.000 έξυπνους μετρητές, αντί των 360.000 που προβλεπόταν αρχικά. Ταυτόχρονα, τον Δεκέμβριο θα «κληρώσει» για την επιλογή του αναδόχου στη μεγάλη διαγωνιστική διαδικασία.  

Με σχεδόν τους διπλάσιους μετρητές στη «φαρέτρα» του, ο ΔΕΔΔΗΕ καλύπτει την αυξημένη ζήτηση, πατώντας «γκάζι» στην εγκατάστασή τους, με τους πρώτους smart meters να τοποθετούνται σε επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης, όπως αρτοποιεία και καταστήματα εστίασης, αλλά και σε δημόσια κτίρια. Ο νέος χρόνος, μάλιστα, θα μας φέρει κι άλλες εγκαταστάσεις, αυτήν τη φορά σε μικρότερες επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι βασικός σκοπός του Διαχειριστή είναι έως το 2030 να υπάρχουν «έξυπνοι» μετρητές σε όλες τις παροχές.

Ο διαγωνισμός του Δεκεμβρίου 

Ο μεγάλος διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου που θα αναλάβει την αντικατάσταση των παλιών ρολογιών ολοκληρώνεται, λοιπόν, τον Δεκέμβριο. Οι τέσσερις εταιρείες που έχουν προκριθεί είναι η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών ItronSpain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL, η ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών ElsterRometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA TelecomSolutions και ElsterGmbh, η σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemecod.d., από κοινού με την γαλλική OracleFrance SAS και η ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy &Telecom SAS.

Η παραγγελία με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα αφορά 3 εκατ. έξυπνους μετρητές και θα επιμεριστεί στους τρεις αναδόχους, με βάση τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν από την αξιολόγηση των προσφορών τους. Ο ανάδοχος με την υψηλότερη βαθμολογία θα αναλάβει το 40% της παραγγελίας, ο αμέσως επόμενος το 35% και ο τρίτος το 25%.

Τα οφέλη

Συνολικά, έως σήμερα έχουν εγκατασταθεί 600.000 «έξυπνοι» μετρητές (σε παροχές 0 έως 3), ενώ εκτιμάται ότι θα αυξάνονται μεταξύ 800.000 και 1 εκατομμύριο κάθε χρόνο από το 2025 έως το 2030. Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μέσω των «έξυπνων» μετρητών αναμένεται να αλλάξει ριζικά όλα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, για τον τρόπο μέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος. Πέρα από το ότι θα «βάλουν» ένα τέλος στο φαινόμενο των ρευματοκλοπών, οι «έξυπνοι» μετρητές θα επικοινωνούν και με τις «έξυπνες» συσκευές παρέχοντας στους καταναλωτές και στους παρόχους διαρκή αναλυτική ροή στοιχείων για την κατανάλωση ρεύματος.

Στο «παιχνίδι» μπαίνουν και τα πορτοκαλί (δυναμικά) τιμολόγια από το 2025, για τα οποία είναι απαραίτητη η «ύπαρξη» των smart meters. Τα νέα πορτοκαλί τιμολόγια με τους ψηφιακούς μετρητές αναμένεται να εξασφαλίσουν μεγάλη «ευελιξία» στους καταναλωτές και καλύτερες τιμές ρεύματος, καθώς θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή το ύψος των κιλοβατωρών που έχουν καταναλώσει.

Παράλληλα, θα μειώνεται το λειτουργικό κόστος για την καταμέτρηση, την αποκοπή και την επανασύνδεση, αφού όλα αυτά θα γίνονται εξ’ αποστάσεως.Ταυτόχρονα, θα μειώνονται οι χρόνοι διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από τον Διαχειριστή.

Το έργο περιλαμβάνει συνολικά την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την Ελλάδα (5.200.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί), καθώς και την ένταξή τους σε σύστημα τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκ. μετρητικών σημείων. Ταυτόχρονα, θα αποξηλωθούν ισάριθμοι υφιστάμενοι μετρητές σε πελάτες χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ. Να σημειωθεί ότι το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ.