Αγρόκτημα Σαρκατζή: Η οικοτεχνία που καινοτομεί στους πρόποδες του Βερμίου και δείχνει τον δρόμο στους νέους αγρότες

Αγρόκτημα Σαρκατζή: Η οικοτεχνία που καινοτομεί στους πρόποδες του Βερμίου και δείχνει τον δρόμο στους νέους αγρότες

Στους πρόποδες του Βερμίου και σε ένα ημιορεινό χωριό, τον Τρίλοφο Ημαθίας, «γεννήθηκε» πριν από πέντε χρόνια το Αγρόκτημα Σαρκατζή. Ήταν το 2019 όταν ο Θεόδωρος Σαρκατζής, απόφοιτος του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γη και να μεταφυτέψει σε ξηρούς καρπούς τα επί 40 έτη κτήματα της οικογένειάς του. 

Μαζί με τη σύζυγό του, Αναστασία Τσίλη επέλεξαν να ασχοληθούν με την παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία αμυγδάλου και φουντουκιού, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων και δείχνοντας παράλληλα τον δρόμο του πρωτογενούς τομέα και της αγροδιατροφής σε νέους αγρότες. Η γκάμα των προϊόντων που παράγεται στο αγρόκτημα εμπλουτίζεται συνεχώς με αλείμματα, μπάρες δημητριακών, πούδρες, πραλίνες, γλυκά του κουταλιού και όχι μόνο.

Ξεκινώντας από την καλλιέργεια έως τη συσκευασία των προϊόντων, η οικογενειακή οικοτεχνία καταγράφει μέχρι και σήμερα συνεχώς ανοδική πορεία διαθέτοντας 20 κωδικούς προϊόντων με τις πωλήσεις της να είναι αυξημένες κατά 60% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, γεγονός που την ώθησε να κάνει και το επόμενο αναπτυξιακό της βήμα. Με στόχο την αύξηση της παραγωγής αλλά και του πελατολογίου, το Αγρόκτημα Σαρκατζή συνολικής έκτασης περίπου 3 στρεμμάτων, επενδύει στην επέκταση της δραστηριότητάς του, δημιουργώντας μια νέα και σύγχρονη μεταποιητική μονάδα, σε ιδιόκτητο χώρο 120 τ.μ. στον Τρίλοφο Ημαθίας, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025. Για τη σχετική επένδυση, η οικοτεχνία έχει υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τη μεταποίηση και αναμένει τα τελικά αποτελέσματα. 

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Liberal.gr η κ. Αναστασία Τσίλη, στην καινούρια μονάδα θα υπάρχουν το εργαστήριο, οι αποθήκες και τα γραφεία της οικοτεχνίας. «Η οικοτεχνία μας αναβαθμίζεται και θα είναι πλήρως καθετοποιημένη μόλις τεθεί σε λειτουργία η μονάδα με σκοπό την ανάπτυξη του πελατολογίου (χονδρική και λιανική) και την αύξηση της παραγωγής μας. Η καταναλωτική ζήτηση ήδη μεγαλώνει, με τα προϊόντα μας να κερδίζουν θέση στις επιλογές των καταναλωτών», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Τσίλη. 

Η έμφαση στην ποιότητα 

Αναφερόμενη στα παραγόμενα προϊόντα, σημείωσε ότι η ιδέα για μεταποίηση και παραγωγή υγιεινών προϊόντων «γεννήθηκε» όταν αναζητούσε τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας για το παιδί της και έτσι, γνώρισε τα βούτυρα ξηρών καρπών. «Η παραγωγή ξηρών καρπών του αγροκτήματος μεγάλωνε όλο και περισσότερο. Τότε, ήμασταν σε δίλημμα με τον σύζυγό μου, Θεόδωρο Σαρκατζή, ο οποίος είναι ο επικεφαλής στην καλλιέργεια και συγκομιδή των ξηρών καρπών, αν θα δώσουμε την παραγωγή σε έμπορο ή θα μπούμε στη διαδικασία της μεταποίησης. Η επαφή μου ωστόσο με υγιεινές τροφές, όπως βούτυρα ξηρών καρπών που αναζητούσα για το παιδί μου, μας οδήγησε στην ιδέα να παράγουμε αλείμματα με βάση τους ξηρούς καρπούς που είχαμε ήδη», εξήγησε στο Liberal.gr η κα Τσίλη, προσθέτοντας ότι ξεκίνησαν με παραγωγή έξι γεύσεων και σήμερα έχουν φτάσει τους 20 κωδικούς μαζί με την πώληση ωμών ξηρών καρπών. 

Οι ξηροί καρποί που καλλιεργούνται στο Αγρόκτημα Σαρκατζή είναι κυρίως αμύγδαλα και φουντούκια, ενώ σε ανάπτυξη είναι και τα καρύδια, με βάση τα οποία παράγονται αλείμματα μέχρι τριών συστατικών, μπάρες δημητριακών, πούδρα αμυγδάλου, πραλίνες, γλυκό του κουταλιού και αμυγδαλέλαιο. «Αυτό που ξεχωρίζει τα προϊόντα μας σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι ότι δεν περιέχουν πρόσθετα συστατικά, όπως συντηρητικά, ζάχαρη, αλάτι και πρόσθετα έλαια, ενώ και οι προσμίξεις συστατικών γίνονται με μέλι που το προμηθευόμαστε από μικρούς παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής. Περιέχουν 100% φυσικά συστατικά με διάρκεια ζωής ενός έτους», δήλωσε η κα Τσίλη τονίζοντας ότι η οικοτεχνία επενδύει στις ποιοτικές και αγνές πρώτες ύλες των προϊόντων, γεγονός που αποτελεί και την ειδοποιός διαφορά της στον κλάδο. Πρόσθεσε δε ότι τέσσερις από τους 11 κωδικούς αλειμμάτων έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς με βραβεία καλύτερης γεύσης.  

Είσοδος σε περισσότερα σημεία πώλησης

Τα προϊόντα της οικοτεχνίας είναι τοποθετημένα σε ράφια καταστημάτων σε Βέροια, Νάουσα και Θεσσαλονίκη, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων γίνεται μέσω του διαδικτυακού της καταστήματος (eshop). Με δεδομένες μάλιστα τις συνεχώς ανοδικές πωλήσεις και με την ολοκλήρωση της νέας μονάδας, το Αγρόκτημα Σαρκατζή μέσω και των συμμετοχών του σε εκθέσεις τροφίμων, φιλοδοξεί να εισέλθει σε περισσότερα σημεία πώλησης στην εγχώρια αγορά, ενώ μακροπρόθεσμα να στοχεύσει και σε αγορές του εξωτερικού.

Κάνοντας, τέλος, αναφορά και στη συνεργασία της οικοτεχνίας με τον Οργανισμό «Νέα Γεωργία, Νέα Γενιά», η κα Τσίλη τη χαρακτήρισε ως «θεού δώρο» για το Αγρόκτημα Σαρκατζή, προσφέροντας γνώσεις και λύσεις σε διάφορους τομείς της αγροδιατροφής και στην παραγωγική διαδικασία. «Καλλιεργούμε τη γη μας με αγάπη και σεβασμό για το περιβάλλον και πάντα με τις οδηγίες των εξειδικευμένων συνεργατών γεωπόνων μας», είπε καταλήγοντας η κα Τσίλη.