Η Avramar υπήρξε για χρόνια η πρωταγωνίστρια στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας. Με παραγωγή που έφτανε τους 60.000 τόνους ετησίως, εξαγωγές σε περισσότερες από 30 χώρες και ένα δίκτυο περίπου 2.000 εργαζομένων, η εταιρεία αποτελούσε ένα βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
Όμως, η εντυπωσιακή πορεία της δεν ήταν αρκετή για να την προστατέψει από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια.
Η σταδιακή πτώση ξεκίνησε από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Η υπερβολική εξάρτηση από τον δανεισμό, η πίεση από τις διεθνείς αγορές και η λανθασμένη στρατηγική διαχείρισης οδήγησαν την Avramar σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Τα οικονομικά προβλήματα άρχισαν να συσσωρεύονται, με τις υποχρεώσεις της να ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, η περιορισμένη ρευστότητα έκανε δύσκολη την κάλυψη ακόμη και των βασικών λειτουργικών εξόδων.
Η κρίση έγινε σύντομα ορατή σε ολόκληρο τον κλάδο. Η Avramar, ως ο μεγαλύτερος «παίκτης» της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ήταν απαραίτητη για τη διατήρηση της ισορροπίας στην αγορά. Οι πιστώτριες τράπεζες, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, αποφάσισαν να κινητοποιηθούν, αναθέτοντας στην Deloitte τη διαδικασία αναζήτησης ενός στρατηγικού επενδυτή.
Η εξαγορά
Η ανταγωνιστική διαδικασία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ισχυρών παικτών της αγοράς. Ανάμεσα στους υποψήφιους επενδυτές ήταν το ισπανικό fund Atitlan, η Philosofish – η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας της Μεσογείου – και η αραβικών συμφερόντων Aqua Bridge.
Ο Mohammad Tabish, με ανάρτησή του στο LinkedIn, επιβεβαίωσε την εξαγορά και δήλωσε ενθουσιασμένος για το μέλλον. Ανέφερε πως η Aqua Bridge στοχεύει να μεταμορφώσει την Avramar σε έναν παγκόσμιο ηγέτη της ιχθυοκαλλιέργειας, με σεβασμό στην κληρονομιά και τους ανθρώπους της εταιρείας. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να στηρίξει τους εργαζομένους και να ενισχύσει τη συνεργασία με τους προμηθευτές.
Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο, δίνοντας τέλος σε μια περίοδο αβεβαιότητας για την Avramar. Η εταιρεία χρειάζεται αναδιάρθρωση, καθώς η χρηματοοικονομική της κατάσταση είναι κρίσιμη. Οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν πως θα απαιτηθεί «κούρεμα» δανείων που φθάνουν στα 400 εκατ. ευρώ, για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, ενώ η στήριξη από την Aqua Bridge θεωρείται καθοριστική για τη μελλοντική της πορεία και εξετάζεται κεφαλαιακή ένεση έως 80 εκατ. ευρώ.
Ποιος είναι ο όμιλος Aqua Bridge
Με έτος ίδρυσης το 2018 και έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο όμιλος Aqua Bridge δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών και τεχνογνωσίας στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας παγκοσμίως.
Αυτή τη στιγμή ο όμιλος με πρόεδρο τον Sheikh Ahmad bin Manna Al Maktoum διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 16 ενεργών έργων υδατοκαλλιέργειας που εκτείνονται σε έξι διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, των ΗΑΕ, των Μαλδίβων και της Ελλάδας.
Αυτά περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις και φάρμες, με είδη όπως γαρίδες, σφυρίδες, τσιπούρες κ.λπ.
Πριν λίγες ημέρες ο αραβικός όμιλος υπέγραψε μία ακόμα συμφωνία με τη Saudi Fisheries Company με αντικείμενο την εμπορία θαλασσινών και μαγειρευτών τροφίμων, την εκτροφή γαρίδων, τη συσκευασία και κονσερβοποίηση ψαριών και γαρίδων.
Σημειώνεται, ότι στο τέλος του 2023 υπήρξε επίσημη ενημέρωση ότι ο όμιλος οδεύει προς εισαγωγή στο NASDAQ του Ντουμπάι.
Τότε ο διευθύνων σύμβουλος της Aqua Bridge Group, Mohammad Tabish, είχε δηλώσει: «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου η δημόσια προσφορά δεν είναι μόνο η λογική εξέλιξη για τον οργανισμό μας, αλλά και ένα καθοριστικό βήμα προς την ενίσχυση της εξαιρετικής ανάπτυξης που έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα».