Big One: Μέρος Τρίτο

Big One: Μέρος Τρίτο

Διπλάσια λειτουργικά κέρδη σε βάθος 3-5 ετών, επενδυτικό πλάνο τριετίας 2,5 δισ. ευρώ χρηματοδοτούμενο με εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου και νέοι υποκλάδοι προστιθέμενης αξίας είναι το ρεζουμέ της εφ’ όλης της ύλης παρουσίασης του ομίλου Metlen που έγινε πριν από λίγες ώρες στο London Stock Exchange. Η κάλυψη των θεμάτων είχε την ανάλογη έκταση για τη σημασία που έχει το επόμενο βήμα της Metlen: Την είσοδο της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου αλλά και τον τρίτο μετασχηματισμό της από το 2017. 

Το ζητούμενο σε μια τέτοια παρουσίαση δεν είναι τόσο να επανασυστηθεί μια εταιρία στην επενδυτική κοινότητα, αυτό είναι μάλλον εύκολο να γίνει, οι πηγές και το πλούσιο υλικό που υπάρχει διαθέσιμο στο διαδίκτυο καλύπτει όλο το πρόσφατο και μακρινό παρελθόν του Ομίλου.

Η παρουσίαση εστίασε περισσότερο στις νέες υποσχόμενες δραστηριότητες που αφορούν την ‘Άμυνα και τα μέταλλα. Για τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας ο όμιλος φαίνεται να μπαίνει ισχυρά στο παιχνίδι με την εξασφάλιση μακροχρόνιων συμβολαίων και το κλείσιμο συμφωνιών με κορυφαίες Ευρωπαϊκές εταιρίες.

Στα μέταλλα τονίστηκε η σημασία που έχει η κάλυψη των Ευρωπαϊκών αναγκών σε Γάλλιο από την επένδυση των 300 εκατ. ευρώ της Metlen ενώ δόθηκε έμφαση και στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα δώσουν πλεονέκτημα στην παραγωγή και άλλων κρίσιμων σπάνιων γαιών όπως το Γερμάνιο και το Σκάνδιο, εξελίξεις που αφέθηκε να εννοηθεί ότι βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Παράλληλα η Metlen μπαίνει δυνατά στον τομέα της κυκλικής οικονομίας με τη δημιουργία τριών εργοστασίων με εξαιρετικά υψηλό δείκτη αποτελεσματικότητας εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους στην ανακύκλωση των μετάλλων. Αυτό ήταν το πρώτο ζητούμενο. Το δεύτερο ζητούμενο ήταν τα θεμελιώδη της νέας εποχής ανάπτυξης της εταιρίας. 

Η οργανική αύξηση της συνεισφοράς των κλάδων στην πορεία προς τα 2 δισ. ευρώ λειτουργικών κερδών κατανέμεται ως εξής: 360 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το κλάδο της ενέργειας, 520 εκατ. ευρώ από τα Μέταλλα και 100 εκατ. ευρώ από τις υποδομές και τις παραχωρήσεις.

Το άθροισμα όλων μας οδηγεί σε μια λειτουργική κερδοφορία 1,9 – 2,08 δισ. ευρώ. Η επίτευξη αυτών των μεγεθών θα πραγματοποιηθεί με επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας με σημαντική εμπροσθοβαρή κεφαλαιουχική δαπάνη φέτος ύψους 1,055 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των 2,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στον κλάδο ενέργειας (53%), το 40% στον κλάδο Μετάλλων και το υπόλοιπο σε Παραχωρήσεις, Κατασκευές (3%) και άλλες επενδύσεις (4%). 

Το κυριότερο ωστόσο στοιχείο – που αποτέλεσε και στοιχείο έκπληξης- είναι ότι το επενδυτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί χωρίς την προσφυγή στις αγορές με την έκδοση δηλαδή νέων μετοχών και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τις οργανικές ταμειακές ροές του Ομίλου. Επιπλέον, στα νούμερα δεν περιλαμβάνονται πιθανές συνεισφορές από Εξαγορές και Συγχωνεύσεις ένα ενδεχόμενο το οποίο επισημάνθηκε ότι παραμένει ως επιλογή, ίσως οι ανακοινώσεις να γίνουν πιο συγκεκριμένες σε δεύτερο χρόνο καθώς αφέθηκε να εννοηθεί ότι υπάρχουν στα σκαριά κινήσεις τέτοιου βεληνεκούς.

Τόσο το μέρος που περιέγραψε τις δραστηριότητες όσο και το μέρος που αποτύπωσε τους αριθμούς είχε το απαραίτητο βάθος και σύμφωνα με τους ομιλητές διαπνέεται από συντηρητικότητα. 

Αυτή θα είναι η τρίτη μεγάλη αναμόρφωση του Ομίλου από το 2017. Η Metlen έγινε μεγάλη εταιρία σε μια διαδρομή που ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη και υποστηρίχθηκε απόλυτα από τα θεμελιώδη της. Και αυτό είχε αντίκρισμα σε όλους τους μετόχους της οι οποίοι εκτός από τις σημαντικές υπεραξίες απολαμβάνουν και μια σημαντική χρηματική ανταμοιβή μέσω του αυξημένου μερίσματος. Και από ότι φαίνεται η τρίτη αναμόρφωση που είναι σε εξέλιξη δεν θα είναι η τελευταία.