«Βροχή» από deals στον κλάδο Πληροφορικής

«Βροχή» από deals στον κλάδο Πληροφορικής

Οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά Πληροφορικής, με τα deals, τις επενδύσεις αλλά και τις επεκτάσεις σε νέες δραστηριότητες, με αιχμή του δόρατος την κυβερνοασφάλεια και την τεχνητή νοημοσύνη δείχνουν μια τάση ανάκαμψης, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί τόσο από τα έργα υποδομής που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψής (RRF), όσο και από το ΕΣΠΑ. 

Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο της πληροφορικής και ανάπτυξης λογισμικού τον Οκτώβριο κατέγραψε μικρή επιδείνωση, κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από την περσινή χρονιά. 

Συγκεκριμένα, ο δείκτης κινήθηκε στις 98,5 μονάδες από 104,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο και σε ήπια υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, τον Οκτώβριο οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου υποχώρησαν ελαφρά στις +10 μονάδες, ενώ ήπια πτωτικά κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, διαμορφούμενες στις +5 μονάδες (από +16 μονάδες τον Σεπτέμβριο).

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης ενισχύθηκαν οριακά και διαμορφώθηκαν στις +43 μονάδες (από +42 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα). Οι δε θετικές προβλέψεις για την απασχόληση διατηρήθηκαν ουσιαστικά αμετάβλητες (+38 από +37 μονάδες). Παράλληλα, οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές ενισχύθηκαν ελαφρά και διαμορφώθηκαν στις +38 μονάδες.

Κινητικότητα και μεγέθη του κλάδου

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τα 30, περίπου deals που έγιναν στη διετία 2022-2023, τα περισσότερα αφορούν το λογισμικό και συγκεκριμένα εφαρμογές ή πλατφόρμες για εξειδιεκευμένες αγορές, όπως το real estate, ο ξενοδοχειακός κλάδος, η εκπαίδευση, καθώς και ο κλάδος fintech. 

Από τις εισηγμένες εταιρείες ο όμιλος Quest, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε για το εννεάμηνο του 2023 αύξηση των εσόδων κατά 11,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, στα 827 εκατ.ευρώ και αύξηση των EBITDA κατά 9,6% παρουσίασε σημαντική κινητικότητα, καθώς στα τέλη Μαΐου προχώρησε στην εξαγορά του 100% της εταιρείας πληροφορικής ΕΠΑΦΟΣ, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στα πληροφοριακά συστήματα στον κλάδο της εκπαίδευσης.

Στο μεταξύ, η Uni Systems, η «ναυαρχίδα» του ομίλου Quest, η οποία εδώ και ένα μήνα ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Google στο κομμάτι του cloud καλύπτοντας γεωγραφικά τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και έχοντας ανεκτέλεστο περί τα 550 εκατ.ευρώ, εξετάζει νέες εξαγορές με το ενδιαφέρον της να εστιάζεται στο cloud, της κυβερνοασφάλειας, των analytics, των manage services, του customer experience.

Η SOFTONE, η οποία προς το παρόν, δεν «βλέπει» εισαγωγή στο Χρηματιστήριο αν και διατηρεί ηγετική θέση στην ελληνική αγορά επιχειρηματικού λογισμικού και η οποία μέσα στη διετία 2022-2023 έχει ήδη εξαγοράσει πέντε ετιαρείες, τις IMPACT, cosmoONE, Regate, AppSoft και  QBS εξακολουθεί να στοχευει σε νέες εξαγορές. Όπως είχε τονίσει η διοίκηση της εταιρείας, οι εξαγορές δεν είναι αυτοσκοπός, καθώς η εταιρεία δεν επιδιώκει απλά να αθροίσει τζίρους, αλλά να επεκταθεί σε νέες niche αγορές και να δημιουργήσει άμεσες συνέργειες, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός συνολικού οικοσυστήματος.

Ο όμιλος Cosmos Business Systems, που αποτελεί έναν από τους βασικούς Systems Integrators της Ελληνικής και Κυπριακής Αγοράς, στους τομείς Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνίων, Ασφάλειας, Λογισμικού και Εξειδικευμένων Υπηρεσιών καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο.

Ήδη καταγράφει μια έντονη ανοδική ανάπτυξη με αύξηση εσόδων 60% για το 2023 στα 66 εκατ.ευρώ έναντι 41 εκατ.ευρώ το 2022 και βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης των επενδυτικών προγραμμάτων, αλλά και της ίδρυσης νέου υποκαταστήματος στην Κρήτη. Ακόμη, δημιούργησε μια νέα εταιρεία, στον κρίσιμο τομέα του  Cybersecurity CBS.LAN σε συνεργασία με τον όμιλο Lancom,

Οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο Epsilon Net και Entersoft καταγράφουν μεγάλη κινητικότητα σε ό,τι αφορά τις εξαγορές. 

Η Epsilon Net, η οποία κατέγραψε για το εννεάμηνο του 2023 άνοδο των εσόδων κατά 30%, στα 59,45 εκατ.ευρώ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 προχώρησε σε μια σειρά εξαγορών, ενώ τον Ιούνιο ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 7,5% της εισηγμένης εταιρείας στην Εθνική Τράπεζα. Μάλιστα, η στρατηγική συνεργασία Εθνικής και Epsilon Net συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα deals στην αγορά λογισμικού, μέσω της οποίας θα ωφεληθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει πολλές εξαγορές με την πιό  πρόσφατη την απόκτηση του 60% της Scan έναντι 5 εκατ. ευρώ, ενώ τον Μάιο έβαλε υπό την ομπρέλα της τη Diginet, εξαγοράζοντας το 60% έναντι 1,6 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί η απόκτηση του 80% της Ορόσημο Πληροφορική με τίμημα 1,36 εκατ. ευρώ και της ΝΕΤΕΡΑ με 700.000 ευρώ και του 35% της Epsilon HR Α.Ε.

Η, επίσης εισηγμενη, Entersoft, από τις αρχές του έτους έχει ανακοινώσει τρεις εξαγορές, με τη διοίκηση της εισηγμένης να εκφράζει την πρόθεση να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Σημειώνεται ότι η εταιρεία σχετικά πρόσφατα απέκτησε το 62% της startup λογισμικού διαχείρισης προσλήψεων SmartCV, έναντι 528.000 ευρώ, τον Ιούλιο γνωστοποίηση την εξαγορά του 100% της SW RetailSoft, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ στις αρχές του έτους απέκτησε το 100% της εταιρείας λογισμικού CGSoft έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.