Τη νέα συσκευασία PET με ενσωματωμένο το σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille στο καπάκι, αποτέλεσμα επένδυσης ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, παρουσίασε το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ. Η επένδυση αφορά την αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής PET, που ολοκληρώθηκε στις αρχές του παρόντος έτους, ενισχύοντας παράλληλα τη δέσμευση της εταιρείας για καινοτομία και βιωσιμότητα.
Η εταιρεία προχώρησε σε επιπλέον επενδύσεις ύψους 3,7 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής γυάλινων και χάρτινων συσκευασιών. Οι συγκεκριμένες γραμμές, που ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2024 αντίστοιχα, συμβάλλουν καθοριστικά στη στρατηγική της εταιρείας για την προώθηση αειφορίας μέσω της χρήσης βιώσιμων υλικών και καινοτόμων λύσεων συσκευασίας φιλικών προς το περιβάλλον.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρείας για ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας, το ΘΕΟΝΗ επενδύει 10 εκατ. ευρώ στην κατασκευή ενός υπερσύγχρονου Logistic Center, στον Δήμο Μουζακίου. Η νέα αυτή εγκατάσταση, συνολικής έκτασης 36.000 τ.μ. και καλυπτόμενης επιφάνειας 7.618 τ.μ., θα αποτελέσει κομβικό σημείο για τις ανάγκες αποθήκευσης και διανομής της εταιρείας.
Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 60 νέες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία, ενώ η πρώτη φάση ολοκλήρωσης αναμένεται έως το τέλος του 2024, με πλήρη λειτουργία από τις αρχές του 2025.
Τα σενάρια επέκτασης και ο στόχος των εξαγωγών
Σχετικά με τα σενάρια επέκτασης σε νέες κατηγορίες προϊόντων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Θεόνη Δημήτρης Τσέλιος ξεκαθάρισε: «Δεν σχεδιάζουμε να επεκταθούμε σε νέες κατηγορίες προϊόντων, πέρα από το νερό», ενώ αναφερόμενος στην καταστροφή Daniel την χαρακτήρισε ως ένα τεράστιο challenge, «καθώς ήταν η δεύτερη μεγάλη καταστροφή που μας χτύπησε μετά τον Ιανό αλλά πλέον το διαχειριζόμαστε», ενώ τόνισε πως «είμαστε η μοναδική εταιρεία, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, που δραστηριοποιούμαστε σε μια μόνο κατηγορία, αυτή του νερού».
Όσον αφορά τις τιμές, όπως δήλωσε ο κ. Δ. Τσέλιος, «έχουμε κρατήσει τις τιμές και έχουμε απορροφήσει όλο το κόστος εμείς γιατί το νερό είναι δικαίωμα».
«Στόχος μας να προσφέρουμε το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης στην πιο ποιοτική εκδοχή του. Επενδύουμε σε τεχνολογία αιχμής, προσφέροντας στους καταναλωτές μας νερό που παραμένει όπως το προσφέρει η φύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Chief Operating Officer της εταιρείας Δημοσθένης Αναστασίου. «Δέσμευσή μας για το μέλλον είναι αποτελέσουμε πρότυπο για τις επιχειρηματικές πρακτικές, με πυξίδα την καινοτομία, τον σεβασμό προς το περιβάλλον, την αειφορία και τη βιωσιμότητα».
Την ίδια στιγμή η εταιρία επιδεικνύει έναν εξωστρεφή χαρακτήρα με το νερό ΘΕΟΝΗ να εξάγεται σε περισσότερες από 23 χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, ΗΑΕ, Ολλανδία, Κουβέιτ, Γερμανία Αμερική, Ασία, Κίνα Καναδά, με την λίστα των χωρών που διανέμεται το ελληνικό φυσικό μεταλλικό νερό να εμπλουτίζεται συνεχώς.
Σχετικά με τις εξαγωγές, ο CFO Ορθόδοξος Νεοφύτου ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με δύο μεγάλες εταιρείες και χώρες για εξαγωγές. Στόχος να ενισχύσουμε συνολικά το κομμάτι των εξαγωγών, οι οποίες αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε λιγότερο από 2%.
Η πρόβλεψή μας για φέτος το εξάμηνο προβλέπεται στα 33 εκατ. ευρώ, από τα 24 εκατ. ευρώ το 2023. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται σε αύξηση του πελατολογίου. Όσον αφορά τις τιμές δεν κάναμε αυξήσεις».
Σχετικά με τις φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά ότι η εταιρεία πωλείται, στέλεχος σημείωσε πως η αγορά μπορεί να λέει ότι θέλει, αλλά η πραγματικότητα είναι δεν υπάρχει τέτοιου είδος σχεδιασμός.
Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2024 η εταιρεία εισέπραξε το σύνολο της ασφαλιστικής αποζημίωσης λόγω της θεομηνίας Daniel που συνέβη τον Σεπτέμβριο 2023, καθώς είχαν προκληθεί καταστροφές σε κτιριακές εγκαταστάσεις, σε μηχανήματα, σε αποθέματα καθώς επίσης και διαφυγόντα κέρδη που εκτιμήθηκαν στο συνολικό ποσό των 2,88 εκατ. ευρώ. Η ασφαλιστική αποζημίωση για τις ζημιές αυτές ανήλθε στο ποσό των 2,7 εκατ. ευρώ.
Η διαμάχη με τον δήμο Μουζακίου
Ένα άλλο ζήτημα είναι οι νομικές αντιπαραθέσεις μεταξύ της εταιρείας και του δήμου Μουζακίου Καρδίτσας. Το δημοτικό συμβούλιο είχε εκδώσει ψήφισμα το 2021, μετά την έκδοση άδειας χρήσης νερού από τη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, κατόπιν της κατάθεσης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.
Η μελέτη αφορούσε την αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας εμφιάλωσης, ενώ το ψήφισμα ανέφερε ότι η ποσότητα νερού που ζητείται από την πηγή "είναι πολλαπλάσια από την εγκεκριμένη και χορηγούμενη ποσότητα". Η νομική διαμάχη επικεντρώνεται στη χρέωση του τέλους εμπορίας πόσιμου νερού, με τον δήμο να ισχυρίζεται ότι η εταιρεία δεν είχε υποβάλει μετρήσεις του υδρομετρητή από τον Ιούλιο του 2019.
Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, «Το πρόβλημα προέκυψε επειδή η χρέωση του τέλους εμπορίας πόσιμου ύδατος ήταν αρχικά χαμηλή, αλλά ο νόμος άλλαξε και τώρα το τέλος υπολογίζεται ως 0,3%-0,5% του τζίρου. Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε 0,5% του τζίρου, αλλά εκτιμούμε ότι αυτό σύντομα θα μεταβληθεί».
Στην εκδήλωση, συμμετείχε και η Σοφία - Λευκή Χαμονικολάου, Διοικήτρια του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), η οποία αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της γραφής Braille στα άτομα με οπτική αναπηρία, καθώς και στις δυσκολίες που υπερνικούνται όταν διαθέτουν όλα τα εργαλεία για την ανεξάρτητη και αυτόνομη διαβίωσή τους.
Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσία του κορυφαίου Έλληνα τραγουδιστή Σάκη Ρουβά, πρεσβευτή του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΘΕΟΝΗ, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της προσβασιμότητας και της κοινωνικής συμπερίληψης όλων των ανθρώπων.
Το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσαν οι εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων της οπτικής αναπηρίας, όπως το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (ΠΣΤ), ο Φάρος Τυφλών Ελλάδας, καθώς και του Κοιν.Σε.Π. Black Light.