Πλάνο χορηγήσεων του τουριστικού κλάδου και σχετικών υποδομών σε Ρόδο και Κω που θα φθάσει τα 600 εκατ. ευρώ στην πενταετία μέχρι το 2025, έχει η Eurobank, η διοίκηση της οποίας πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη περιοδεία στα δύο νησιά, με τη συμμετοχή όλων των υψηλόβαθμων στελεχών. Αποδέκτες σχετικών ενημερώσεων, θα γίνουν οι επιχειρηματικοί παράγοντες και στελέχη της αυτοδιοίκησης των νησιών.
Στην αποστολή της Eurobank συμμετέχουν, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, κ. Γιώργος Π. Ζανιάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Φωκίων Καραβίας, οι οποίοι συνοδεύονται από τους Αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους, κ.κ. Αντρέα Αθανασόπουλο, Κωνσταντίνο Βασιλείου, Σταύρο Ιωάννου, και κλιμάκιο ανώτερων στελεχών.
Τα στελέχη της Eurobank πραγματοποιούν συναντήσεις με πελάτες μεγάλων, μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και πελάτες του private banking της τράπεζας. Πραγματοποιούνται, επίσης, συναντήσεις με φορείς και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο να συζητηθούν προβλήματα και να παρουσιαστούν από πλευράς της Τράπεζας λύσεις και προοπτικές για την περιοχή.
Η Eurobank έχει χρηματοδοτήσει με κεφάλαια 350 εκατ. ευρώ, τις επιχειρήσεις των δύο νησιών την τελευταία τριετία, δίνει μεγάλο βάρος στην αναβάθμιση του τουριστικού κλάδου που είναι πόλος ανάπτυξης για όλη την περιοχή στην οποία διατηρεί ισχυρό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά και το λιανικό και χονδρικό εμπόριο και την εστίαση. Έτσι συμμετέχει και υποστηρίζει την ανάπτυξη και την αναβάθμιση του συνόλου της επιχειρηματικής κοινότητας, με κεντρικό μοχλό την ισχυρή τουριστική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας, από την έναρξη της πανδημίας και με ορίζοντα το 2025, η Τράπεζα θα έχει χορηγήσει 600 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτώντας κυρίως νέες επενδύσεις για αναβάθμιση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τουριστικών και άλλων υποδομών στην περιοχή.
Η Eurobank έχει ήδη συμμετάσχει στη χρηματοδότηση επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικού ύψους 2,621 δισ. ευρώ προς ελληνικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.
Ειδικά για τον ξενοδοχειακό κλάδο, από τα επενδυτικά σχέδια ξενοδοχείων ύψους 600 εκατ. ευρώ που έχουν συμβασιοποιηθεί στο ΤΑΑ με μεγάλη γεωγραφική διασπορά, πάνω από ένα τρίτο έχουν ενταχθεί μέσω της Eurobank.
Τις αξιοσημείωτες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς και τη στρατηγική σχέση της Eurobank με την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα και ειδικά με τον τουριστικό κλάδο, παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Φ. Καραβίας, σε εκδήλωση με πελάτες και τοπικούς φορείς στη Ρόδο.
Στην εκδήλωση, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), κ. Άρης Ίκκος, παρουσίασε τα συμπεράσματα της μελέτης με θέμα «Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης – Προορισμός Δωδεκάνησα», σημειώνοντας ότι τα Δωδεκάνησα αποτελούν έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους ελληνικούς προορισμούς με σημαντικές δυνατότητες για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, διάχυσή της και στα λιγότερα ανεπτυγμένα νησιά του συμπλέγματος, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και αναβάθμιση των παρεχόμενων εμπειριών.
Ακολούθησε πάνελ με τη συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), κ. Ηλία Κικίλια, και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας & επικεφαλής Corporate & Investment Banking, κ. Κ. Βασιλείου.
Στη συζήτηση με κεντρική θεματική τις Παγκόσμιες Τάσεις στον Τουρισμό, εξετάστηκαν τα Megatrends στον παγκόσμιο τουρισμό, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η βιώσιμη ανάπτυξη και η αειφορία, ο υπερτουρισμός, ενώ εξειδικεύθηκαν οι κύριες προκλήσεις για την επιχειρηματικότητα του τουριστικού οικοσυστήματος.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, δήλωσε:
«Η Eurobank, Τράπεζα της Ανάπτυξης και του ελληνικού Τουρισμού, είναι διαχρονικά αρωγός της επιχειρηματικότητας στη Ρόδο, την Κω και ευρύτερα τη Δωδεκάνησο, μιας περιοχής που αποτελεί τουριστικό προορισμό διεθνούς εμβέλειας και πόλο ευρύτερης ανάπτυξης. Στηρίζουμε ενεργά την επιχειρηματική κοινότητα των ελληνικών νησιών και κάνουμε πράξη την αντίληψή μας για στρατηγική σχέση με τον ελληνικό τουρισμό με δάνεια σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων συνολικά στον κλάδο, συμβάλλοντας στον ευρύτερο στόχο για αναβάθμιση της προοπτικής της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα.
Στην παρούσα συγκυρία, εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία μεταξύ αυτών και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα αναβαθμίσει συνολικά την θέση της χώρας στο διεθνή επιχειρηματικό χάρτη, εργαζόμαστε μαζί με τις επιχειρήσεις για την εδραίωση μιας βιώσιμης ανάπτυξης με οδηγούς, τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια.».