Η κυκλική οικονομία και ιδιαίτερα η διαχείριση και εκμετάλλευση βιομηχανικών αποβλήτων από τις ίδιες ή ομοειδείς βιομηχανίες ως νέα πρώτη ύλη είναι το ζητούμενο για την μετάβαση στην απανθρακοποίηση.
Στην άποψη αυτή συνέκλιναν οι ομιλητές του πάνελ με τίτλο «Επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας μέσω της κυκλικής οικονομίας}, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 8ου Delphi Economic Forum.
Στο πάνελ συμμετείχαν η κυρία Λένα Μπέλση, επικεφαλής της Geocycle Hellas, μέλος του ομίλου Ηρακλής και οι κ.κ. Αθανάσιος Κεφάλας, πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και γενικός διευθυντής της IMERYS και IMERYS Βωξίτες, Γιώργος Κρεμλής επίτιμος διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σύμβουλος της κυβέρνησης για θέματα κυκλικής οικονομίας και στερεών αποβλήτων, Μιχάλης Οικονομάκης, πρόεδρος της Hellenic Recovery Recycling Corporation και εκτελεστικός πρόεδρος της Πετρόπουλος ΑΕΒΕ και Δημήτρης Σακίπης, ESG Advisory Leader της PwC Ελλάδας.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κεφάλας, οι αρχές της κυκλικής οικονομίας βρίσκουν εφαρμογή σε όλες τις βιομηχανικές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον. Ειδικότερα για τη βιομηχανία το μοντέλο της γραμμικής οικονομίας οδηγεί σε αύξηση απορριμμάτων, εξάντληση κοιτασμάτων και αυξάνει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Ο κ. Κρεμλής αναφέρθηκε στην ανάγκη «πρασινίσματος» κάθε νέου έργου, ενώ επεσήμανε και τις επιτυχημένες προσπάθειες για παραγωγή «πράσινου« ηλεκτρικού ρεύματος.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική για ουδετερότητα του ανθρακικού αποτυπώματος (Net Zero Carbon) στην E.E. ως το 2050.
Η κυρία Μπέλση επιβεβαίωσε την άποψη ότι η απανθρακοποίηση και η κυκλική οικονομία πάνε μαζί, κάτι που ισχύει και στον οδικό χάρτη που έχει καταρτίσει ο όμιλος Ηρακλής
Ο κ. Οικονομάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη μετακίνησης από το γραμμικό μοντέλο παραγωγής στο κυκλικό για να υποστηρίξουμε την απανθρακοποίηση. Πρέπει ο πολίτης να καταλάβει τη σημασία της κυκλικής οικονομίας γιατί θα γίνει ο εφαρμοστής της λογικής αυτής, συμπλήρωσε.
Ο κ. Σακίπης τόνισε ότι η πολιτική ESG βρίσκεται , πλέον, στις ατζέντες όλων των μεγάλων επιχειρήσεων. Από τη στιγμή που υπάρχουν οι σχετικές νομοθεσίες και τα action plans, όλες οι ετιαρείες έχουν αναγκασθεί να αναλάβουν και αυτές δράσεις.
Ο κ Κρεμλής, ακόμη επεσήμανε την ανάγκη, η κυκλική οικονομία να αντιμετωπίζεται σε κοινωνικό επίπεδο. Χρειαζόμαστε νέα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, όπως ηλεκτροκίνηση, καινοτομία και ότι άλλη τεχνολογική παρέμβαση απαιτείται. Ο οδικός χάρτης για την κυκλική οικονομία, σε εθνικό επίπεδο, πρόσθεσε, προβλέπει πάνω από 70 δράσεις που θα υλοποιηθούν με υπουργικές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων και η περιβαλλοντική ευθύνη.
Ο κ. Κεφάλας αναφέρθηκε ακόμη στη χρήση δευτερογενών κοιτασμάτων και της επαναχρησιμοποίησης μάρμαρου αλλά και κόκκινης λάσπης ως πρώτη ύλη στο πλαίσιο της διαδικασίας της κυκλικής οικονομίας
Παράλληλα και η κυρία Μπέλση ανέφερε ότι πολλές πρώτες ύλες αντικαθίστανται με υποπροϊόντα. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι 5% , ενώ ως το 2025 στόχος είναι να φθάσει το 15%