Γ. Μυλωνάς (Alumil): Προς επίλυση το ζήτημα με τους servicers - Το επενδυτικό πλάνο

Γ. Μυλωνάς (Alumil): Προς επίλυση το ζήτημα με τους servicers - Το επενδυτικό πλάνο

Ως το τέλος του 2023 θα έχει λήξει το θέμα της «ιδιότυπης ομηρίας» της εισηγμένης Alumil, καθώς η δανειακή υποχρέωση που έχει προς τους servicers και συγκεκριμένα προς τη cepal θα μεταφερθεί σε τράπεζα, όπως έγινε με την υποχρέωση της εταιρείας προς την doValue που μεταφέρθηκε στην Παγκρήτια Τράπεζα. 

Όπως δήλωσε ο CEO της εταιρείας κ. Γιώργος Μυλωνάς κατά τη διάρκεια παρουσίασης των εγκαταστάσεων της εταιρείας στο Κιλκίς και του κέντρου R&D στην Ευκαρπία της Θεσσαλονίκης, ήδη το χρέος πρόκειται να μειωθεί από 40 εκατ. Ευρώ σε 30 εκατ.ευρώ με την άμεση καταβολή ποσού δόσης, ύψους 10 εκατ.ευρώ και από το επόμενο έτος η εταιρεία θα αιτηθεί χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ.ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να προχωρήσει το επενδυτικό της πλάνο.

Για την ερχόμενη διετία το ύψος των επενδύσεων εκτιμάται σε 25 με 30 εκατ.ευρώ, ενώ στην τετραετία θα φθάσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις στα 54 εκατ.ευρώ.

Οι επενδύσεις εκτός από τους τομείς αιχμής που είναι η ψηφιακή μετάβαση, τα ρομποτικά συστήματα στη διαδικασία της παραγωγής προφίλ αλουμινίου και η καινοτομία, αφορούν και την επέκταση του εργοστασίου στο Κιλκίς, την επαναλειτουργία του εργοστασίου στην Ξάνθη, την μονάδα παραγωγής στην Αίγυπτο, καθώς και επεκτάσεις στην Σερβία και την Κωνσταντινούπολη.

Επενδύσεις και Ελληνικό

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στην Τουρκία, επεσήμανε ο κ. Μυλωνάς, αυτές χρηματοδοτούνται από το cashflow της εταιρείας. Παράλληλα και οι θυγαρρικές στο εξωτερικό δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα γιατί μπορούν να κάνουν επενδύσεις. Ήδη, πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς ορισμένες επενδύσεις της τάξεως των 7 ως 8 εκατ.ευρώ έχουν ολοκληρωθεί από κεφάλαια της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά την δανειοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι η εταιρεία έχει πάρει ήδη έγκριση από τη Cepal ώστε να μπορεί να λάβει χρηματοδότηση. 

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είμαστε ο ιδανικός επενδυτής για το Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί δουλεύουμε με την τεχνολογία, καθώς πραγματοποιούνται επενδύσεις με αυτοματισμούς για τα εργοστάσια ενώ αναπτύσσεται και software για την σωστή διαχείριση και εξυπηρέτηση των πελατών. 

Σε ό,τι αφορά την πορεία της εταιρείας για το 2023 ο κύκλος εργασιών θα κλείσει, περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2022, στα 399 εκατ.ευρώ έναντι 403 εκατ.ευρώ, ενώ η κερδοφορία EBITDA θα είναι 37 εκατ.ευρώ, περίπου, έναντι 57 εκατ.ευρώ το 2022. Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στις τιμές των μετάλλων που παρουσίασαν φέτος δραματική πτώση, η οποία, ως ένα βαθμό ισοσκελίστηκε από την αύξηση πωλήσεων σε όγκο και σε πιό ακριβά προϊόντα. Η κερδοφορία με βάση τον τζίρο, δηλαδή το περιθώριο, διευκρίνισε ο κ. Μυλωνάς, δεν άλλαξε. 

Το ίδιο κλίμα αναμένεται να διατηρηθεί και το 2024 με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται στα ίδιο επίπεδα, περίπου στα 400 εκατ.ευρώ, που είναι και ο στόχος. Πολύ γρήγορα θα φθάσουμε και στα 500 εκατ.ευρώ επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.

Ακόμη, ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε και στη συμμετοχή της εταιρείας σε έργα στο mega project στο Ελληνικό, τονίζοντας ότι η εταιρεία έχει κλείσει αρκετές σημαντικές συμφωνίες.

Εξαγωγές και καινοτομία

H Alumil έχει διείσδυση σε έναν σημαντικό αριθμό αγορών διεθνώς και συμμετοχή σε εμβληματικά έργα, όπως αυτό των κεντρικών γραφείων της Google στη Νέα Υόρκη

Η εκτεταμένη εξαγωγική δραστηριότητα αποτυπώνεται και στον κύκλο εργασιών του ομίλου, όπου το 24% των πωλήσεων αφορά την Ελλάδα και το 76% το εξωτερικό

Η εταιρεία έχει παρουσία σε 60 χώρες, με πάνω από 20.000 συνεργάτες και 32 θυγατρικές εταιρείες. Ακόμη διαθέτει 18 showrooms , 12 εργοστάσια σε 6 χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη) καθώς και 6 κέντρα με ισχυρά τμήματα μηχανικών. Διαθέτει Ιδιωτικά καταστήματα πωλήσεων και διανομής σε Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Κροατία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κύπρος, Τουρκία, Αίγυπτος, Αυστραλία, Ινδία.

Όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Σαλπιγγίδης, Director of Innovation, Alumil Group κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των εγκαταστάσεων της εταιρείας,  σε ό,τι αφορά τα καινοτόμα, περιβαλλοντικά επιτεύγματα που άπτονται της βιωσιμότητας έγινε παρουσίαση της διαδικασίας ανακύκλωσης και παραγωγής αλουμινίου loop 60.

Το Loop 60 παράγεται από 60% ανακυκλωμένο αλουμίνιο, εξοικονομώντας σημαντικές ποσότητες ενέργειας. Αυτή η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει έως και 95%, μειώνοντας σημαντικά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, με τη χρήση του Loop 60, οι εκπομπές μειώνονται δραστικά σε ποσοστό άνω του 76% σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο της πρωτογενούς παραγωγής αλουμινίου. 

Τα περισσότερα προϊόντα της εταιρείας που παράγονται από Loop 60, συνοδεύονται με την πιστοποίηση C2C και τις περιβαλλοντικές δηλώσεις EPD, οι οποίες παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός προϊόντος κατά τη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου ζωής του. Επίσης, τα EPDs ενημερώνουν για τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε ένα προϊόν, με έμφαση στην επίδρασή τους στην υγεία και στον σχεδιασμό του με υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν χωρίς να προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά θέματα διαφάνειας, το «ESG Transparency Score» του Χρηματιστήριου Αθηνών αξιολογεί το επίπεδο διαφάνειας της εταιρείας, με σεβασμό στις μετρήσεις ESG. Η εταιρεία έλαβε το overall score 89% για το 2022.

Ακόμη, όλα τα απόβλητα (100%) είτε ανακυκλώνονται είτε δίνονται σε αδειοδοτημένες εταιρείες συλλογής και επεξεργασίας. Η αποφυγή ρύπανσης υδροφόρου ορίζοντα επιτυγχάνεται ως εξής: όλα τα υγρά απόβλητα, ύστερα από επεξεργασία στις εγκαταστάσεις της Aloumil, καταλήγουν στον βιολογικό καθαρισμό της ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς και δεν απορρίπτεται τίποτα στο περιβάλλον. Επίσης, η εταιρεία κάνει υπεύθυνη χρήση νερού. Το τελευταίο έτος έχει καταφέρει να μειώσει την κατανάλωση νερού στις εγκαταστάσεις της κατά 14%.