Helleniq Energy: Ο οδικός χάρτης του placement

Helleniq Energy: Ο οδικός χάρτης του placement

Σκοπός του placement του 10 έως 12% της HelleniQ Energy είναι αφενός η αύξηση της διασποράς των μετοχών της,  η προσέλκυση θεσμικών επενδυτών καθώς και η υποψηφιότητα για ένταξη της μετοχής στους δείκτες της MSCI.

Η εξέλιξη του placement, το οποίο έρχεται σε μια χρονική περίοδο αρκετά ευνοϊκή για την αγορά, με προηγούμενα παραδείγματα αυτό της Εθνικής, αλλά και της διάθεσης των μετοχών της Alpha Bank από το ΤΧΣ, θα καθορίσει και τη συνέχεια των κινήσεων των δυο βασικών μετόχων, της Paneuropean Oil & Industrial Holdings του Ομίλου Λάτση, που κατέχει το 47,12% και το ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχει το 35,48% για περαιτερώ διάθεση μετοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου ή την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, το αργότερο. Ο σχεδιασμός του placement προβλέπει ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι θα διαθέσουν μετοχές σε αναλογία 6 προς 4. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ομίλου, η ελεύθερη διασπορά των μετοχών ανέρχεται σε ποσοστό 8,56% επί του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου. Ακόμη, ένα ποσοστό 5,46% ελέγχεται από έλληνες θεσμικούς επενδυτές και ένα ποσοστό 3,39% από ξένους θεσμικούς.

Σε περίπτωση που το placement στεφθεί με επιτυχία, από τη νέα χρονιά, πιθανότατα, θα διατεθεί και ένα επι πλέον ποσοστό 8% του μετοχικού κεφαλαίου.

Επενδυτικό πλάνο Vision 2025 ύψους 4 δισ.ευρώ 

Ο Όμιλος Hellenic Energy, ο οποίος στο εννεάμηνο του 2023 έχει βελτιώσει σημαντικά την κερδοφορία του, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 968 εκατ.ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 496 εκατ.ευρώ έχει σε εξέλιξη ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο, το Vision 2025, συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ.ευρω. 

Ο σχεδιασμός του Vision 2025 αντικατοπτρίζει τις κύριες τάσεις της αγοράς και επικεντρώνεται στη βελτίωση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων, καθώς και στην ανάπτυξη νέων.

Έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη φάση του στρατηγικού πλάνου ο Όμιλος, σύμφωνα με τον CEO κ. Ανδρέα Σιαμσίη,  επικεντρώνεται σε τέσσερεις άξονες: α) την αριστοποίηση λειτουργίας (operational excellence) σε όλες τις κύριες δραστηριότητες, β) την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων που εξελίσσουν τη θέση του στην αγορά ενέργειας, όπως βιοκαύσιμα, ηλεκτροκίνηση και εναλλακτική ενέργεια, γ) την επιτάχυνση στοχευμένης ανάπτυξης χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ και αποθήκευση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και ανάπτυξη δεξιοτήτων καλύτερης εμπορικής εκμετάλλευσης των μονάδων αυτών, δ) τη βελτίωση του λειτουργικού μοντέλου με ενσωμάτωση βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης ρίσκου, επέκταση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στις βασικές δραστηριότητες πετρελαιοειδών.

Αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο κ. Σιαμσίης ανέφερε ότι «έχοντας ήδη εγκατεστημένη ισχύ περίπου 0,4 GW, αναπτύσσουμε έργα ΑΠΕ με συνολική ισχύ 0,7 GW και ορίζοντα λειτουργίας το 2025, με το σύνολο των υπό ανάπτυξη έργων σε διάφορα στάδια να ανέρχεται σε 4,2 GW, χωρίς να υπολογίζεται η δραστηριοποίηση στον χώρο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Υλοποιούμε τη μετεξέλιξή μας σε έναν ενεργειακό όμιλο με σημαντική παρουσία στις παραδοσιακές δραστηριότητες και επιταχυνόμενη ανάπτυξη στις ΑΠΕ και σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, στοχεύοντας στη βελτίωση της κερδοφορίας μας και την αυξανόμενη συνεισφορά από νέες, πιο βιώσιμες πηγές εσόδων».