Η συμμετοχή σε πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ευνοεί, χωρίς αμφιβολία μια επιχείρηση καθώς ενισχύει την αναγνωρισιμότητα, ενώ παράλληλα οι καταναλωτές προτιμούν να στηρίζουν εταιρείες που δεσμεύονται να προωθήσουν το κοινό καλό. Ακόμη, ενισχύει τον ενθουσιασμό και τη δέσμευση των υπαλλήλων. Όταν οι υπάλληλοι συμμετέχουν σε δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο, αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι και συνδέονται συναισθηματικά με την επιχείρηση.
Παράλληλα, υποστηρίζει τη διατήρηση των πελατών, ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και σε γενικές γραμμές παρέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία προσφάτων ερευνών, οι εταιρείες που είναι κοινωνικά υπεύθυνες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσελκύσουν νέους πελάτες και να διατηρήσουν το ήδη υπάρχον πελατειακό τους κοινό.
Ειδικά με την υιοθέτηση πρακτικών που σέβονται το περιβάλλον, κάθε επιχείρηση μπορεί να συνεισφέρει στη διατήρηση των φυσικών πόρων και στη μείωση του αντικτύπου της στο κλίμα.
Και το πιο σημαντικό, η αυξανόμενη σημασία της Κοινωνικής Ευθύνης των Επιχειρήσεων έχει επηρεάσει σημαντικά τις επενδυτικές ευκαιρίες. Παγκοσμίως, ο αειφόρος επενδυτικός τομέας έχει ξεπεράσει τα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την έκθεση «Global Sustainable Investment Review» που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2023, οι βιώσιμες επενδύσεις στις μεγαλύτερες χρηματαγορές το 2022 ανήρθαν σε 30,321 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, ενώ μελέτη της Morgan Stanley που δημοσιεύτηκε στις αρχές του έτους σημειώνει ότι το ήμισυ των ιδιωτών επενδυτών δηλώνουν ότι θα αυξήσουν τις χρηματοδοτήσεις τους σε βιώσιμες επενδύσεις στο επόμενο έτος, ενώ πάνω από 70% θεωρούν ότι οι ισχυρές ESG πρακτικές θα αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.
Η Ελλάδα, μέσω και του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», έχει δεσμεύσει 35,95 δισ. ευρώ σε βιώσιμες επενδύσεις, εκ των οποίων τα 18,2 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 17,73 δισ. δάνεια του Μηχανισμού.
Πρόσφατα, επίσης η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σε συνεργασία και για λογαριασμό των τραπεζών μελών της, ανακοίνωσε μια νέα διατραπεζική θεσμική πρωτοβουλία που αφορά στην υιοθέτηση κοινών διατραπεζικών ερωτηματολογίων ESG. Στόχος της δράσης αυτής είναι η συλλογή στοιχείων που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις-πελάτες των τραπεζών να βελτιώσουν την ESG επίδοσή τους. Από την πλευρά του, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεσμεύεται να στηρίξει με κάθε πρόσφορο μέσο τη μετάβαση των επιχειρήσεων σε ένα πράσινο και κοινωνικά υπεύθυνο μοντέλο λειτουργίας, προωθώντας έτσι τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, κοινωνίας και επιχειρηματικότητας.