Ι. Γιώτης (ΣΕΒΤ): Οι προκλήσεις και οι προοπτικές που αντιμετωπίζει το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων

Ι. Γιώτης (ΣΕΒΤ): Οι προκλήσεις και οι προοπτικές που αντιμετωπίζει το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων

Στις προκλήσεις και τις προοπτικές που αντιμετωπίζει το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων αναφέρθηκε ο Ιωάννης Γιώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), κατά την ομιλία του στο 15ο Συνέδριο του ΙΕΛΚΑ με θέμα «Grocery Management in Turbulent Times».

Στην παρέμβασή του, ο κ. Γιώτης τόνισε τη σημασία της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών για την ελληνική οικονομία και τη σταθερή της συμβολή στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και της παραγωγής

Ο κ. Γιώτης επισήμανε ότι οι διακυμάνσεις στις τιμές των πρώτων υλών αποτελούν έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες αβεβαιότητας για τη βιομηχανία, επιδεινώνοντας τη δυσκολία εξασφάλισης επαρκών πόρων. Όπως ανέφερε, τα τελευταία τρία χρόνια ο κλάδος κατέβαλε σημαντική προσπάθεια για να απορροφήσει μέρος των αυξήσεων, περιορίζοντας τις επιπτώσεις για τους καταναλωτές.

Πρόσθεσε ότι η έλλειψη χρηματοδότησης, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποτελεί μείζον εμπόδιο για την επένδυση στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα, όπως δείχνουν στοιχεία του ΙΟΒΕ. Η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά μέσα επηρεάζει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να εξασφαλίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξή τους. Παράλληλα, οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή ολοκληρωμένων επενδυτικών προγραμμάτων παραμένουν ένα σημαντικό πρόβλημα.

Υψηλά κόστη και διεθνής σύγκριση

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ αναφέρθηκε επίσης στα υψηλά κόστη που επιβαρύνουν τον κλάδο. Τα επιτόκια δανεισμού, το κόστος ενέργειας, οι εργοδοτικές εισφορές, η χαμηλή παραγωγικότητα, καθώς και οι αυξανόμενες δαπάνες για τη διάθεση και την προώθηση προϊόντων δημιουργούν δυσανάλογες συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτοί οι παράγοντες εντείνουν την οικονομική πίεση που υφίσταται ο κλάδος, περιορίζοντας τη διεθνή ανταγωνιστικότητα.

Αναπτυξιακές προοπτικές και ρυθμιστικό πλαίσιο

Παρά τις δυσκολίες, ο κ. Γιώτης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, επισημαίνοντας ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο μπορεί να δώσει ώθηση στον κλάδο. Υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ της πολιτείας και των φορέων της αγοράς μέσω διαλόγου, ώστε να βρεθούν λύσεις που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα και τη δυναμική ανάπτυξη της βιομηχανίας.

«Ο σεβασμός στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, η οποία αποτελεί θεματοφύλακα της ποιότητας ζωής των πολιτών, είναι κρίσιμης σημασίας», τόνισε. Παράλληλα, σημείωσε τη ζωτική ανάγκη για εμπιστοσύνη και στήριξη από την πολιτεία, ώστε να συνεχίσει ο κλάδος να διαδραματίζει τον ρόλο του ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης.

Ο κ. Γιώτης ανέφερε ότι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών παραμένει προσηλωμένη στην παροχή ασφαλών, ποιοτικών και προσιτών προϊόντων στους καταναλωτές. Παράλληλα, σημείωσε ότι, αν και ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει την αγοραστική δύναμη, η σταθεροποίηση των τιμών στα τυποποιημένα τρόφιμα δείχνει ότι οι προσπάθειες του κλάδου έχουν αποδώσει.

Ο κλάδος τροφίμων και ποτών παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς για την ελληνική οικονομία, απασχολώντας άμεσα ή έμμεσα 360.000 εργαζόμενους. Με κύκλο εργασιών 17 δισεκατομμύρια ευρώ και εξαγωγές που αγγίζουν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, η βιομηχανία συνεχίζει να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.