Ιταλία: Διεκδικεί φόρο 925 εκατ. δολαρίων από τη Meta
shutterstock
shutterstock

Ιταλία: Διεκδικεί φόρο 925 εκατ. δολαρίων από τη Meta

Η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, βρίσκεται αντιμέτωπη με φόρους ύψους περίπου 870 εκατομμυρίων ευρώ στην Ιταλία μετά την έναρξη έρευνας από εισαγγελείς για την εταιρεία. 

Η έρευνα, σύμφωνα με δύο  πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ξεκίνησε από τους δικαστές του Μιλάνου κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), η οποία ζήτησε από την οικονομική αστυνομία Guardia di Finanza και την ιταλική υπηρεσία εσόδων να ελέγξουν αν υπάρχει περίπτωση οι εγγραφές των χρηστών να υπόκεινται σε φόρο.

«Διαφωνούμε έντονα με την ιδέα ότι η παροχή πρόσβασης σε διαδικτυακές πλατφόρμες στους χρήστες θα πρέπει να επιβαρύνεται με ΦΠΑ», ανέφερε εκπρόσωπος της Meta σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Reuters.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η εταιρεία λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις φορολογικές της υποχρεώσεις, πληρώνει όλους τους φόρους που απαιτούνται στις χώρες όπου δραστηριοποιείται και θα συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές.

Η EPPO, η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο, δήλωσε ότι δεν σχολιάζει τις εν εξελίξει έρευνες ούτε θα επιβεβαιώσει δημοσίως ποιες υποθέσεις επεξεργάζεται.

Η είδηση του διοικητικού φορολογικού ελέγχου στη Meta δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σήμερα Τετάρτη από την ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.

Οι δύο πηγές ανέφεραν ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι η δωρεάν συνδρομή στις πλατφόρμες της Meta έρχεται ως αντάλλαγμα για την πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών και θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως ανταλλαγή υπηρεσιών, επομένως υπόκειται σε φόρο πωλήσεων ΦΠΑ.

Η πρόσβαση σε δεδομένα φορολογητέα συναλλαγή; 

Η φορολογική αστυνομία και η υπηρεσία εσόδων της Ιταλίας υπολόγισαν ένα μοντέλο σύμφωνα με το οποίο η Meta θα έπρεπε να καταβάλει περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ φόρο επί των πωλήσεων στην Ιταλία το 2021, σύμφωνα με τις πηγές.

Το ποσό για την περίοδο μέχρι το 2015 υπολογίστηκε σε 870 εκατομμύρια ευρώ.

Μία από τις πηγές εξήγησε ότι το πιο σημαντικό σημείο ήταν η καθιέρωση μιας σύνδεσης μεταξύ της ελεύθερης πρόσβασης και της μεταφοράς δεδομένων ως φορολογητέας συναλλαγής, η οποία θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για άλλες πολυεθνικές και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Μια τρίτη πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η Meta πιστεύει ότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ των δεδομένων που παρέχονται από τους χρήστες και της πρόσβασης που παρέχεται στην πλατφόρμα και ότι χωρίς αυτή τη σύνδεση δεν θα έπρεπε να καταβληθεί ΦΠΑ.

Η εκτίμηση των ιταλικών αρχών τέθηκε υπόψη της Meta και βρισκόταν σε εξέλιξη διάλογος μεταξύ της εταιρείας και της φορολογικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τις πηγές.

Η εταιρεία μπορεί να αποφασίσει είτε να αποδεχθεί τα αποτελέσματα της έρευνας και να καταβάλει το ζητούμενο ποσό, είτε να τα αμφισβητήσει και να ανοίξει διοικητική διαφορά.

Τα τελευταία χρόνια, η Εισαγγελία του Μιλάνου έχει ξεκινήσει αρκετές φορολογικές έρευνες κατά πολυεθνικών εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Google και η Apple.

Συνήθως, μόλις επιτευχθεί συμφωνία για την πληρωμή, η ποινική έρευνα κλείνει.