Η Nokia ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ξεκινήσει επαναγορά μετοχών ύψους 600 εκατ. ευρώ (653 εκατ. δολάρια) αυτό το τρίμηνο, αφού ανέφερε ότι τα κέρδη της έπεσαν κατακόρυφα το 2023.
Οι μετοχές της Nokia σημείωναν άνοδο 7% περίπου στις 8.19 π.μ. ώρα Λονδίνου την Πέμπτη.
Μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες εξοπλισμού δικτύων κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, η Nokia ανακοίνωσε καθαρές πωλήσεις τέταρτου τριμήνου ύψους 5,7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 23% σε ετήσια βάση. Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 27% σε ετήσια βάση στα 846 εκατ. ευρώ.
«Το 2023 είδαμε μια ουσιαστική αλλαγή στη συμπεριφορά των πελατών που επηρεάζει τον κλάδο μας λόγω του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των υψηλών επιτοκίων μαζί με την αφομοίωση των αποθεμάτων των πελατών», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia Πέκα Λούντμαρκ σε δήλωσή του.
Η αφομοίωση αποθεμάτων αναφέρεται στους πελάτες, όπως τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, που χρησιμοποιούν εξοπλισμό που έχουν ήδη αγοράσει, αντί να αγοράζουν νέο εξοπλισμό.
Ο Λούντμαρκ δήλωσε ότι «το δυσμενές περιβάλλον του 2023 θα συνεχιστεί και το 2024».
Η εταιρεία προέβλεψε ότι τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη θα φθάσουν μεταξύ 2,3 δισ. ευρώ και 2,9 δισ. ευρώ το 2024. Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα λειτουργικά κέρδη θα διαμορφωθούν κοντά στα 2,4 δισ. ευρώ το 2024, σύμφωνα με τις συναινετικές εκτιμήσεις της LSEG.
Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, το μεγαλύτερο τμήμα της Nokia βάσει εσόδων, είδε τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 17% σε ετήσια βάση στα 2,5 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο.
Η εταιρεία υπέστη ζημία έπειτα από μια τεράστια συμφωνία τον Δεκέμβριο, όταν ο αμερικανικός φορέας κινητής τηλεφωνίας AT&T υπέγραψε συμφωνία με τον ανταγωνιστή της Nokia, την Ericsson, για την κατασκευή ενός νέου τύπου δικτύου 5G στις ΗΠΑ. Το δίκτυο της AT&T θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Ericsson, αντί της Nokia.
Η συμφωνία αυτή είχε αντίκτυπο στη Nokia, οι μετοχές της οποίας έχουν πέσει περίπου 25% τον τελευταίο χρόνο.
Ο Λούντμαρκ χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη "απογοητευτική" που "δεν αντικατοπτρίζει την τεχνολογική ανταγωνιστικότητα" της Nokia.
Την Πέμπτη, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μειώνει πλέον τον στόχο για το συγκρίσιμο λειτουργικό περιθώριο κέρδους που πρέπει να επιτευχθεί έως το 2026 από τουλάχιστον 14% σε τουλάχιστον 13%.