Ο Τιτάνας ανακοίνωσε το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία του, ακόμα και από την περίοδο του 2006 - 2008 όπου η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα είχε φτάσει στο απόγειό της. Στην περίοδο των τελευταίων δέκα ετών ο Όμιλος ανακοίνωνε λειτουργικά κέρδη άνω των 100 εκατ. ευρώ σχεδόν αποκλειστικά στο τρίτο τρίμηνο της χρήσης το οποίο είναι και το πιο δυνατό της χρονιάς. Η λειτουργική κερδοφορία των 107,2 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο συνοδεύτηκε από ένα εξίσου ισχυρό θετικό αποτέλεσμα στην τελική γραμμή καθώς ο όμιλος κατέβασε 44,3 εκατ. ευρώ καθαρών κερδών, λίγο παραπάνω από όσα είχε δείξει στο περυσινό πρώτο εξάμηνο. Οι επιδόσεις επομένως ενός μόνο τριμήνου είναι καλύτερες από το μισό της περυσινής χρονιάς.
Η ιστορικά υψηλή επίδοση αποδίδεται στους εξής παράγοντες:
- Τους καλύτερους όγκους σε σχέση με πέρυσι (αύξηση +5%, +8%, +7% στις βασικές κατηγορίες προϊόντων τσιμέντου).
- Τη διατήρηση υψηλών τιμών σε Ευρώπη και Αμερική.
- Στη μείωση βασικών στοιχείων στο κόστος πωληθέντων όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, τα ναύλα ενώ η αύξηση της αποτελεσματικότητας στην παραγωγή από δράσεις προηγούμενων ετών έχουν μειώσει κατά 7% το λειτουργικό κόστος. Με αυτή τη συγκυρία παραμέτρων το λειτουργικό περιθώριο εκτοξεύθηκε στο 18,23%, σχεδόν 802 μονάδες βάσης υψηλότερα από το αδύναμο περυσινό πρώτο τρίμηνο. Στην αύξηση του περιθωρίου έχει παίξει ρόλο ακόμα η μείωση των εξαγωγών που γίνεται με χαμηλότερο περιθώριο και η αύξηση της ζήτησης των τοπικών αγορών στις οποίες η Τιτάν έχει παραγωγική παρουσία.
Στο διάστημα του α’ τριμήνου ο Όμιλος πραγματοποίησε επενδύσεις 49 εκατ. ευρώ, από ένα συνολικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2023. Είναι πολύ πιθανό να δούμε αυτό το νούμερο να αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω προσεγγίζοντας τα 220 εκατ. ευρώ, καθώς θα είναι αφύσικο για τα δεδομένα του ομίλου σε ένα τρίμηνο να έχει ολοκληρώσει το 1/3 των επενδύσεων του.
Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν αρνητικές κατά 26 εκατ. ευρώ και σε αυτό συνέβαλε και η αύξηση των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης ύψους 82 εκατ. ευρώ οδηγώντας σε αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά 40 εκατ. ευρώ στα 838 εκατ. ευρώ. Η εποχική αύξηση των κεφαλαίων κίνησης είθισται να ομαλοποιείται στη διάρκεια της χρήσης ωστόσο σε αυτό θα παίξει ρόλο και η πορεία των στοιχείων του κόστους τα οποία διατηρούνται σε πτωτική τροχιά.
Η προοπτική των βασικών γεωγραφικών τομέων είναι θετική με βασικούς άξονες την Ευρώπη και την αγορά των ΗΠΑ. Οι ανατιμήσεις διατηρούνται και στο β’ τρίμηνο, ενώ το κόστος ηλεκτρισμού έχει υποχωρήσει διατηρώντας τα περιθώρια σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.
Στην Ελλάδα η έναρξη τριών εμβληματικών έργων (Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας, Καστέλι και Ελληνικό) υποστηρίζουν την ζήτηση σε μακροχρόνιο ορίζοντα (μέσος χρόνος υλοποίησης 5 ετών) ενώ και η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει τους αυξητικούς ρυθμούς φορτισμένη ωστόσο από εποχικούς παράγοντες και την εκλογική περίοδο, η οποία είθισται να παρουσιάζει κάποια επιβράδυνση σε σχέση με το δυνατό ξεκίνημα.
Στις ΗΠΑ παρά την αύξηση των επιτοκίων τα έργα υποδομής διατηρούν ψηλά την ζήτηση ενώ στις αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου η εσωτερική αγορά κινείται ανοδικά σε αξίες τοπικού νομίσματος με το αντίκτυπο να περιορίζεται μόνο σε συναλλαγματικές διαφορές.
Η προβολή των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου σαφώς και οδηγεί σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το σύνολο της χρονιάς. Οι ρυθμοί δεν θα μείνουν ίδιοι στα επόμενα τρίμηνα όμως οι ωφέλειες στην βελτίωση του λειτουργικού περιθωρίου φαίνεται ότι θα έχουν διάρκεια.
Με συντηρητικές εκτιμήσεις η λειτουργική κερδοφορία θα μπορούσε να φθάσει φέτος στην περιοχή των 380 - 390 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη να προσεγγίσουν τα 140 -145 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα η διαπραγμάτευση της μετοχής γίνεται σε όρους EV/EBITDA 5,2 φορές και σε όρους ΡΕ 14 φορές που συνδυαστικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα απαιτητική.
Το μέρισμα των 0,6 ευρώ ανά μετοχή που πήρε την έγκριση χθες της τακτικής γενικής συνέλευσης θα αποκοπεί στις 28 Ιουνίου και η πληρωμή του προς τους μετόχους θα γίνει στις 5 Ιουλίου. Περισσότερα για το πως πηγαίνει το εξάμηνο θα μάθουμε σχετικά νωρίς: 27 Ιουλίου θα έχουμε την εικόνα των μεγεθών της μισής χρήσης και σίγουρα κάποιες ενδείξεις για το πως εξελίσσονται οι τάσεις για το υπόλοιπο του 2023.
Πως ξεκίνησε η χρονιά για την Τιτάν
Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή