Με σημαντικές τουριστικές απώλειες, αλλά σε καλύτερο επίπεδο από το 2023 αναμένεται να κλείσει η φετινή χρονιά για τον ξενοδοχειακό κλάδο της Μαγνησίας και ειδικότερα των πληγέντων περιοχών, με το κλίμα ωστόσο να αναστρέφεται και με τους ξενοδόχους να προσδοκούν ότι το 2025 θα είναι μια χρονιά πλήρους ανάκαμψης.
Ήδη, οι πληρότητες για τα τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κινούνται σε υψηλά επίπεδα τόσο για τον Βόλο όσο και για το Πήλιο. Όπως επισήμανε στο Liberal.gr o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης, «η περιοχή πέρασε μια δύσκολη περίοδο. Παρά την πτώση κατά 40% στις πληρότητες την καλοκαιρινή περίοδο σε σύγκριση με το 2023, λειτούργησε σε ικανοποιητικά επίπεδα για τον ξενοδοχειακό κλάδο ο οποίος επιβίωσε σε αντίξοες συνθήκες. Οι υποδομές έχουν αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πρόσβασης. Η φήμη της περιοχής αποκαθίσταται και η εμπιστοσύνη του ταξιδιωτικού κοινού επανέρχεται, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις αυξημένες πληρότητες των εορτών».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δεδομένα του booking.com, για τα Χριστούγεννα οι κρατήσεις στα καταλύματα του Βόλου αγγίζουν το 97% και στο Πήλιο το 89%, ενώ για την Πρωτοχρονιά κυμαίνονται στο 80% και 76% αντίστοιχα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών αφορά την εγχώρια αγορά και ένα μικρότερο προέρχεται αυτήν την εποχή από Σερβία και Βουλγαρία.
Σημειώνεται επίσης ότι από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει ότι και τους προηγούμενους μήνες η περιοχή δέχτηκε αρκετούς επισκέπτες καθώς τον Οκτώβριο ο κύκλος εργασιών καταλυμάτων και εστίασης στη Μαγνησία ήταν στα 2,97 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 67,7% σε σύγκριση με το 2023. «Το Thessaly Pass ενίσχυσε τις κρατήσεις και ο διπλασιασμός σχεδόν του ποσού από τα 150 στα 180 ευρώ αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για άνοδο της επισκεψιμότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαφείρης.
Οι προσδοκίες για το 2025
Αναφορικά με τη νέα χρονιά, η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας έχει οργανωθεί προκειμένου να συμμετέχει σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και B2B συναντήσεις, ενώ σχεδιάζονται διαφημιστικές καμπάνιες και fam trips, ώστε να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή. Κατά τον κ. Ζαφείρη, ο κλάδος ποντάρει και στην υλοποίηση της διαφημιστικής καμπάνιας του ΕΟΤ για τη Θεσσαλία η οποία, όμως, ακόμη δεν έχει προχωρήσει.
Εκτός από τις παραδοσιακές αγορές που στηρίζουν τη Μαγνησία (όπως Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία) και με την Πολωνία που κατακλύζει τα τελευταία χρόνια την περιοχή, ο ξενοδοχειακός κλάδος βλέπει για το 2025 ενίσχυση της αγοράς του Ισραήλ, αλλά και περισσότερους επισκέπτες από Βρυξέλλες μετά την προσθήκη των νέων πτήσεων στο αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου με έναρξη δρομολογίων τον Απρίλιο και Μάιο του 2025.
«Ακόμη και μετά την περίοδο τον Daniel που ήταν αβέβαιο το τουριστικό μέλλον της περιοχής, υπήρξαν ταξιδιωτικά γραφεία που προπλήρωσαν και μας στήριξαν με επισκέπτες. Έχουμε ένα προϊόν που εκτιμάται από το ταξιδιωτικό κοινό και παρά τις αρνητικές εικόνες που κυκλοφόρησαν τους προηγούμενες μήνες, ήρθαν στην περιοχή και τη στήριξαν. Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, η Μαγνησία αρχίζει να ανακάμπτει τουριστικά και ελπίζουμε σε μια νέα και καλή τουριστική χρονιά, ιδίως τη θερινή περίοδο του 2025», πρόσθεσε ο κ. Ζαφείρης τονίζοντας ότι η πολυτέλεια της περιοχής είναι η φιλοξενία.
Οι νέες επενδύσεις
Η Ένωση περιλαμβάνει περίπου 300 ξενοδοχειακές μονάδες στη Μαγνησία, ενώ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι αναπτύσσονται καινούρια ξενοδοχεία βλέποντας τη δυναμική του τόπου.
Συγκεκριμένα, το 2024 λειτούργησαν τρία ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται είναι μια επιπλέον μονάδα στην περιοχή Καλά Νερά Πηλίου, η οποία θα λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2025 προσφέροντας και ναυτική βάση.
Μιλώντας στη συνέχεια και για τα προβλήματα του ξενοδοχειακού κλάδου, ο κ. Ζαφείρης αναφέρθηκε στη γιγάντωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην περιοχή, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό και στον αποκλεισμό των ξενοδοχείων από τον αναπτυξιακό νόμο και από διάφορα προγράμματα καθώς η πρόσβαση σε αυτά είναι μέσω τραπεζών με συνέπεια οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας να μην έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
«Υπήρξε κρατική αρωγή μετά τις καταστροφές και το κράτος ανταποκρίθηκε σε πολλά από τα αιτήματά μας. Ωστόσο, ο φαύλος κύκλος με την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και ο αποκλεισμός από προγράμματα δυσκολεύει την κατάσταση του κλάδου. Ελπίζουμε ότι τα νέα κρατικά μέτρα για τη χρήση ακινήτων σε βραχυχρόνια μίσθωση, θα επιφέρουν έναν υγιή ανταγωνισμό στον τουριστικό κλάδο και η συνέχιση της στήριξης με παράταση καταβολής οφειλών κτλ, θα βοηθήσει ώστε να ορθοποδήσουν και πάλι οι τουριστικές επιχειρήσεις», είπε καταλήγοντας ο κ. Ζαφείρης.