Ένα ηχηρό deal στην ελληνική επιχειρηματικότητα ανακοινώθηκε την Τρίτη, καθώς η ελληνική BETA CAE Systems εξαγοράστηκε από τον αμερικανικό κολοσσό Cadence Design Systems, έναντι 1,24 δισ. δολαρίων, σε μετρητά και μετοχές.
Μάλιστα, με αυτό το τίμημα, το deal εξαγοράς είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν γίνει στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη εξαγορά στον κλάδο της τεχνολογίας.
«Ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας μας στο υπολογιστικό λογισμικό με την πλούσια τεχνολογία και το ταλέντο της BETA CAE θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε ένα πιο ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο στους πελάτες, ανοίγοντας παράλληλα σημαντικές νέες ευκαιρίες για τη Cadence, αξιοποιώντας τον τομέα της δομικής ανάλυσης», δήλωσε ο Δρ. Ανιρούντχ Ντέβγκαν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cadence.
«Η Cadence εισήλθε στον χώρο της πολυφυσικής πριν από αρκετά χρόνια μέσω οργανικής καινοτομίας και εξαγορών. Αυτή η στρατηγική εξαγορά επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για συνεχή ανάπτυξη σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα», δήλωσε.
«Αυτές οι λύσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπου η σύγκλιση των ηλεκτρικών και μηχανικών σχεδίων οδηγείται περαιτέρω από μια αυξανόμενη στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα, απαιτώντας βαθύτερη συνεργασία της ομάδας σχεδιασμού σε ολοκληρωμένες ροές εργασίας», πρόσθεσε.
O Δρ. Anirudh Devgan, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cadence
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και εκ των ιδρυτών της BETA CAE, κ. Παναγιώτης Κουβράκης, σημειώνει: «Για περισσότερες από δύο δεκαετίες ηγούμαστε στην εξέλιξη της μηχανικής προσομοίωσης, πρώτα με την καθιέρωσή μας στον τομέα της επίγειας και στη συνέχεια στους τομείς της αεροδιαστημικής, των ηλεκτρονικών, της ενέργειας και άλλων βιομηχανικών κλάδων.
Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που γινόμαστε μέλος της ομάδας της Cadence και είμαστε σίγουροι ότι θα προχωρήσουμε με επιτυχία, μέσω των κοινών μας αξιών και του πάθους μας για την καινοτομία και τη μηχανική, αλλά και την ακλόνητη δέσμευσή μας προς τους πελάτες και τους συνεργάτες μας».
Όπως αναφέρει το Reuters, η συμφωνία της Cadence που ανακοινώθηκε την Τρίτη έρχεται αφότου ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της εταιρείας, η Synopsys, δήλωσε ότι θα δαπανήσει 35 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει την Ansys.
Η ανακοίνωση της Cadence
«Η BETA CAE είναι ένας πολύ αξιοσέβαστος ηγέτης του κλάδου, γνωστός για το πρωτοποριακό, καινοτόμο, υψηλής απόδοσης λογισμικό προσομοίωσης και τις καλύτερες υπηρεσίες στην κατηγορία του», τονίζει η Cadence.
Η εταιρεία έχει πολύ ισχυρή παρουσία στον τομέα της αυτοκίνησης, καθώς προσφέρει τις λύσεις της στις 10 μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου και τις περισσότερες ομάδες της Formula 1, καθώς και σε κορυφαίους πελάτες στους τομείς της αεροναυπηγικής, της βιομηχανίας και της υγείας.
Ανάμεσα στους πελάτες της είναι μεγάλα ονόματα όπως οι Honda Motor, General Motors, Stellantis, Renault Group, Volvo Cars και Lockheed Martin.
Beta CAE Systems: Ποια είναι η ελληνική εταιρεία
Η Beta CAE Systems ιδρύθηκε το 1999 στη Θεσσαλονίκη. Η ιδέα όμως ξεκίνησε ήδη από το 1987, από δύο καθηγητές και δύο φοιτητές του ΑΠΘ, μεταξύ των οποίων ο Παναγιώτης Κουβράκης και μέχρι και σήμερα έχει τη βάση της στο Κάτω Σχολάρι.
Με ετήσιο τζίρο 90 εκατ. ευρώ, η αθόρυβη αλλά άκρως παραγωγική και επιτυχημένη εταιρεία, παράγει επεξεργαστές δεδομένων -στην ουσία πρόκειται για διαδικασία προσομοίωσης- που επιτρέπουν στις βιομηχανίες να ελέγχουν πριν από το στάδιο της παραγωγής κρίσιμα στοιχεία ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, συμπεριφοράς κινητήρα, μείωσης θορύβου και αεροδυναμικής. Ως αποτέλεσμα, ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι και μειώνεται το κόστος των δοκιμών.
Μάλιστα το λογισμικό της BETA CAE χρησιμοποιείται ευρέως για την ανάλυση σχεδίων σε βιομηχανίες αυτοκινήτων και αεροδιαστημικής, όπως η Honda, η General Motors, Renault, Vovlo κλπ. Ενώ η δραστηριότητά της φτάνει από τη Formula 1 μέχρι τη NASA.
Από το 2016 έχει μεταφέρει την φορολογική της έδρα στην Ελβετία, ενώ εκτός από την Ελλάδα διατηρεί 13 θυγατρικές, μεταξύ άλλων σε ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Σουηδία και Ιταλία.
Cadence: Πώς θα γίνει το deal
Η Cadence η οποία έχει έδρα την Καλιφόρνια και το 2023 έκανε τζίρο 4 δισ. δολάρια, θα πληρώσει περίπου 744 εκατ. δολάρια σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ενώ στην επίσημη ανακοίνωσή της η Cadence εκτιμά ότι η BETA CAE θα συνεισφέρει περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια στα έσοδα του 2024.
Η αμερικανική εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές λογισμικού που χρησιμοποιείται στον σχεδιασμό τσιπ υπολογιστών.
Τα τελευταία έξι χρόνια, έχει προχωρήσει σε λογισμικό σχεδιασμού για τα μεγαλύτερα φυσικά συστήματα, από πλακέτες κυκλωμάτων μέχρι αεροπλάνα. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε έναν υπερυπολογιστή που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά στην προσομοίωση του τρόπου με τον οποίο ρέει ο αέρας γύρω από τους κινητήρες τζετ, μεταξύ άλλων χρήσεων.