Το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας παρουσιάζει ένα καινοτόμο πλαίσιο για την κλινική εκπαίδευση των φαρμακοποιών, μέσω πρόσφατης δημοσίευσης στο Journal of Pharmaceutical Policy and Practice. Η έρευνα, που διεξήχθη από τους Αλίκη Πελετίδη, Μιχάλη Πετρίδη, Βασίλη Μπιρλιράκη, Διαμαντή Κλημεντίδη, Κωνσταντίνο Λιάρα και Χρίστο Πέτρου αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη προσέγγιση στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και πρακτική της φαρμακευτικής στις ελληνόφωνες χώρες.
Το άρθρο αυτό, περιγράφει και αναλύει δομημένες εκπαιδευτικές ενότητες σχεδιασμένες για να προετοιμάσουν τους φαρμακοποιούς για την παροχή προηγμένων υπηρεσιών στο κοινοτικό φαρμακείο, δίνοντας έμφαση στις υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας, όπως οι εμβολιασμοί και ο έλεγχος παραγόντων κινδύνου, καθώς και στις υπηρεσίες για τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών. Παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική πορεία - από τις σπουδές στο πανεπιστήμιο μέχρι τη συνεχιζόμενη επαγγελματική ανάπτυξη (CPD) -, το άρθρο αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στα προγράμματα σπουδών, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις της υγειονομικής περίθαλψης.
Οι φαρμακοποιοί αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο ως βασικοί επαγγελματίες υγείας του τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, επιφορτισμένοι με τη διαχείριση φαρμάκων, την αντιμετώπιση ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Αυτός ο διευρυμένος ρόλος υποστηρίζεται από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Ομοσπονδία Φαρμακευτικής (FIP) και η Φαρμακευτική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PGEU), οι οποίοι οραματίζονται τους φαρμακοποιούς ως απαραίτητους για την υγεία κάθε ατόμου και της κοινότητας. Το άρθρο υποστηρίζει την εξέλιξη της φαρμακευτικής πρακτικής με ουσιαστικότερη ένταξη των φαρμακοποιών στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Το άρθρο παρέχει έναν οδικό χάρτη για την ακαδημαϊκή εκπαίδευση και την καθημερινή πρακτική των φαρμακοποιών, ώστε να ενισχύσουν τους ρόλους τους στην υγειονομική περίθαλψη. Επισημαίνει τη σημασία της εξειδικευμένης εκπαίδευσης στο να εξοπλίζει τους φαρμακοποιούς με προηγμένες κλινικές δεξιότητες, που είναι απαραίτητες για την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών φροντίδας υγείας.
Αυτή η εκπαιδευτική καινοτομία αντιπροσωπεύει την αρχή μιας σημαντικής αλλαγής, η οποία θα επιτρέψει να ενταχθούν οι φαρμακοποιοί ως πλήρεις εταίροι στην παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, βοηθώντας στην αποσυμπίεση των συστημάτων υγείας και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητά τους.
Το άρθρο συζητά επιτυχημένα μοντέλα ένταξης φαρμακευτικών υπηρεσιών στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν πώς οι αμειβόμενες φαρμακευτικές υπηρεσίες μπορούν να ενισχύσουν την παροχή και τα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την προσαρμογή τους στις ελληνόφωνες χώρες.
Η πρόσκληση προς δράση είναι σαφής: τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι και τα Ρυθμιστικά Σώματα στην Ελλάδα και την Κύπρο καλούνται να συνεργαστούν για την υλοποίηση αυτού του οράματος. Η διεύρυνση των φαρμακευτικών υπηρεσιών μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη δημόσια υγεία, διευκολύνοντας την έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών και μειώνοντας την πίεση που ασκείται στα συστήματα υγείας.
Έτσι, μπορούν να απελευθερώσουν το πλήρες δυναμικό των κοινοτικών φαρμακείων και να τα αναδείξουν ως δυναμικά κέντρα υγειονομικής περίθαλψης, καθιστώντας τα πυλώνες της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και εξασφαλίζοντας καλύτερα αποτελέσματα υγείας για τους πληθυσμούς τους.
Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη για ευέλικτο πλαίσιο συνεχιζόμενης επαγγελματικής ανάπτυξης (CPD), το οποίο θα επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να ενσωματώνουν νέες δεξιότητες και γνώσεις ανταποκρινόμενοι στα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα της υγειονομικής περίθαλψης, διασφαλίζοντας την ανάλογη ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις πρακτικές τους.