Ολιστικό σχέδιο ολικής απο-ανθρακοποίησης με επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ υλοποιεί ο Όμιλος Ηρακλής με στόχο το πρώτο τσιμέντο μηδενικών ρύπων (zero carbon) του ομίλου να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2029, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Χανής, διευθύνων σύμβουλοςτης ΗΡΑΚΛΗΣ, κατά την παρουσίαση της πρωτοποριακής καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση, που ξεφεύγει από τα παραδοσιακά στερεότυπα και ξεκίνησε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Ομίλου Ηρακλής.
Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκε από κοινού από τον Περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά και τον CEO του Ομίλου Ηρακλής Δημήτρη Χανή, έγινε εκτενή χαρτογράφηση του επενδυτικού πλάνου 600 εκατ. της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια, ενώ ο Περιφερειάρχης έδωσε κρίσιμες απαντήσεις για την πορεία των δύο έργων που αφορούν τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Σχιστό και Φυλή.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κος Δημήτρης Χανής, διευθύνων σύμβουλος της ΗΡΑΚΛΗΣ, βασικός πυλώνας της προσπάθειας αυτής είναι το έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα της τσιμεντοβιομηχανίας ΗΡΑΚΛΗΣ στο εργοστάσιο στο Μηλάκι, το OLYMPUS project, μια επένδυση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ που συγχρηματοδοτείται και από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ και το οποίο θα δεσμεύει ένα εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα
Το έργο συγκαταλέγεται στις δράσεις που υλοποιεί ο όμιλος για την περίοδο 2024-2027 ύψους 600 εκατ. ευρώ με στόχο τη βιωσιμότητα και την πράσινη μετάβαση.
Παράλληλα όπως γνωστοποίησε ο Δ. Χανής σε εξέλιξη είναι η διαδικασία υποκατάστασης των ορυκτών καυσίμων με ΑΠΕ με τον όμιλο να έχει ήδη φθάσει σε 45 =50% της ενέργειας που δαπανά να προέρχεται από εναλλακτικές μορφές ενέργειας με στόχο το 2028 να φθάσει στο 90%.
Αναλυτικά με βάση όσα ανέφερε ο κ. Χανής, η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία δεν είναι θεωρητικές έννοιες για τον Όμιλο Ηρακλής, που αποτελεί έναν από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εταιρείες της χώρας με ηγετική θέση στην παραγωγή και διακίνηση σκυροδέματος. Συγκεκριμένα με βάση τις αναφορές του κ. Χανή στο πλαίσιο μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος του Ομίλου:
- 480.000 τόνοι υλικών ανακυκλώθηκαν μόνο το 2024, βρίσκοντας νέα χρήση στην παραγωγή τσιμέντου και σκυροδέματος.
- 50% της θερμικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στα εργοστάσιά του προέρχεται από εναλλακτικά καύσιμα, μειώνοντας δραστικά την εξάρτηση από τον άνθρακα.
- Προχωρά η ανάπτυξη δύο νέων φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 11MW για περαιτέρω μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
- Τρέχει το λανσάρισμα ηλεκτρικών φορτηγών μεταφοράς χύδην τσιμέντου και τεσσάρων οχημάτων μεταφοράς σκυροδέματος (μπετονιερών), που μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα στη μεταφορά των προϊόντων. Μάλιστα, ήδη, ηλεκτρικά οχήματα από το στόλο αυτό έχουν ενεργοποιηθεί στο Ελληνικό.
Όπως είπε ο κ. Χανής η εκστρατεία αποτελεί την αρχή μιας μακροχρόνιας προσπάθειας που περιλαμβάνει δράσεις εκπαίδευσης στα σχολεία, ενημερωτικές εκδηλώσεις, συνεργασίες με δήμους και φορείς, καθώς και συνεχή προσαρμογή στις νέες ανάγκες της κοινωνίας.
Στο πλαίσιο μάλιστα της νέας καμπάνιας για την ανακύκλωση της Περιφέρειας Αττικής και της εξοικείωσης με τις ορθές πρακτικές ανακύκλωσης, αναπτύσσεται η εφαρμογή (app) immerge, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) και της εταιρείας τεχνοβλαστού του τελευταίου με τίτλο CogniSensus. Το immerge – διαθέσιμο για iOS και Android – χρησιμοποιεί την Εκτεταμένη Πραγματικότητα (XR) για να ζωντανέψει κάθε είδους πληροφορία και περιεχόμενο, γύρω από την Ανακύκλωση.
Όσον αφορά στο OLYMPUS project σύμφωνα με τον κ. Χανή το OLYMPUS project είναι σε φάση μελετών σημειώνοντας ότι «Υπογράψαμε 17 Δεκεμβρίου το κομμάτι καθαρά που αφορά την δέσμευση με την Air Liquide, την γαλλική εταιρεία, η οποία έχει ξεκινήσει να το μελετά ανέφερες και σημείωσε ότι ελπίζω, κάποια στιγμή τέλος του 2027 να «σκάψουμε», όπως το λέμε εμείς τεχνικά».
Από χρηματοδοτικής πλευράς το έργο έχει “κλείσει”, όπως σημείωσε ο ίδιος αναφέροντας ότι, “Έχουμε την επιδότηση 125 εκατ. ευρώ από ταμείο καινοτομίας της Ε.Ε., το project παρακολουθείται κάθε τρίμηνο. Άρα έχουμε 125 εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ε.Ε., σε ένα έργο που βλέπουμε ότι θα φτάσει 380 με 400 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το μελετητικό. Το υπόλοιπο κομμάτι θα το καλύψουμε εμείς σαν όμιλος HOLCIM”, προσέθεσε.
Οι πωλήσεις 460 εκατ., το Ελληνικό ο ΒΟΑΚ και η οικοδομή
Ο ίδιος έκανε αναφορά στις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου για το 2024, το Ελληνικό, αλλά και άλλα σημαντικά έργα όπως ο ΒΟΑΚ, ενώ αναφέρθηκε και στην πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και σε πιθανές εξαγορές
Αναφερόμενος στην οικοδομική δραστηριότητα της εταιρείας ο κ. Χανής εξήγησε πως τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά, σημειώνοντας ότι την προηγούμενη πενταετία υπήρχε μια αύξηση στην αγορά και κατ΄επέκταση και στις εταιρίες που ασχολούνται με τα δομικά υλικά ως προμηθευτές του κατασκευαστικού κλάδου.
Σημαντικός παράγοντας ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας όπως επισήμανε είναι το γεγονός πως υπάρχουν αρκετά μεγάλα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το Ελληνικό το οποίο τροφοδότησε όλη την αγορά της Αττικής.
Αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη, το πρώτο τρίμηνο του 2025 έχει αντίστοιχους όγκους πωλήσεων με το πρώτο τρίμηνο του 2024. Όπως συμπλήρωσε η περσινή χρονιά για το όμιλο Ηρακλή ήταν πολύ καλή φτάνοντας σε ένα επίπεδο τζίρου στα 460 εκατ. ευρώ με ένα EBIT στα 65-67 εκατ. ευρώ.
Η χρονιά πήρε ώθηση σε επίπεδο οικονομικών από τις εξαγορές που ολοκλήρωσε ο όμιλος οι οποίες προσέφεραν όγκο και τζίρο, την καλή τοποθέτηση της εταιρείας στο έργο του Ελληνικού, έργο που προχωράει για τον όμιλο με μια δεύτερη μονάδα σκυροδέματος στο σημείο, αλλά και η συμμετοχή σε μεγάλα έργα υποδομής.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ίδιο ο όμιλος συμμετέχει στο πολύ μεγάλο έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία, όπου διαθέτει τρεις μονάδες σκυροδέματος για την κατασκευή του φράγματος, επίσης η εταιρεία στήνει και μια μονάδα σκυροδέματος για τον ΒΟΑΚ στο κομμάτι Ηράκλειο – Άγιος Νικόλαος ενώ υπάρχουν μεγάλα έργα υποδομής στα οποία έχει τοποθετηθεί, όπως το φράγμα του Έβρου όπου η εταιρεία ολοκληρώνει το δεύτερο μέρος του.
Τόνισε δε ότι τη λειτουργία της εταιρείας, ειδικά στην Αττική, ενίσχυσε η εξαγορά του λατομείου της ΧΑΛΥΨ στη Μάνδρα, το 2021. «Μας έφερε πολύ καλά στα πράγματα της Αττικής όσον αφορά την κατασκευαστική δραστηριότητα» σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και στην εξαγορά της εταιρείας Λαρισινός, «η οποία μας έδωσα λατομεία στην Καλαμάτα και στην Κόρινθο, άρα λατομική δραστηριότητα στην Πελοπόννησο, αλλά και σκυροδέματα στην Πελοπόννησο που είναι μια ελκυστική αγορά, ειδικά τα κομμάτια της Μεσσηνίας και της Κορινθίας. Και την δυνατότητα με κινητές μονάδες σκυροδέματος να τοποθετούμαστε σε έργα υποδομών όπου γίνονται. Για παράδειγμα, τελειώνουμε τώρα το δεύτερο κομμάτι του φράχτη του Έβρου. Δύσκολες γεωγραφίες, δύσκολοι τόποι, δύσκολες καιρικές συνθήκες αλλά μπορούμε με την κατάλληλη ευελιξία που μας έδωσαν αυτές οι κινητές μονάδες να εξυπηρετούμε έργα οπουδήποτε στη χώρα».
Χαρδαλιάς: Τι γίνεται με τους διαγωνισμούς για τις δύο μονάδες απορριμμάτων σε Σχιστό και Φυλή
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, σχετικά με τους διαγωνισμούς για τις μονάδες απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο εκδήλωσης για την καμπάνια της ανακύκλωσης που προωθεί η Περιφέρεια Αττικής, αυτοί παραμένουν παγωμένοι.
Ειδικότερα, όσον αφορά τη μονάδα απορριμμάτων στο Σχιστό ανέφερε πως αναμένεται από την «ΕΔΣΝΑ» να ωριμάσει τις διαδικασίες του διαγωνισμού, τονίζοντας πως η Περιφέρεια δεν θα περιμένει πολύ. Υπενθυμίζεται πως για το εν λόγω ΣΔΙΤ έχει ήδη χωροθετηθεί η μονάδα με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να βρίσκεται πιο μπροστά και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος (ΕΔΣΝΑ) που προχωράει τα έργα των μονάδων απορριμμάτων βρίσκεται υπό τον νομικό και διοικητικό έλεγχο της Περιφέρειας Αττικής.
Αναφορικά με τη δεύτερη μονάδα στη Φυλή, σημείωσε πως έχει μπει σε μια διαδικασία διαγωνισμού χωρίς όμως να έχει γίνει η απαραίτητη χωροθέτηση, πράγμα που επιβεβαιώνει τη στασιμότητα του έργου.
Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι δύο αυτές μονάδες από μόνες τους δεν μπορούν να λύσουν κανένα πρόβλημα στην Αττική «χρειάζεται ένα ολιστικό σχέδιο μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία και νομίζω πως στους επόμενους μήνες θα έχουμε μια συνολική εικόνα».
Για τον ΕΣΔΝΑ που έχει αναλάβει τις μονάδες αυτές, συμπλήρωσε πως βρίσκεται σε μια φάση πλήρους κάθαρσης χαρακτηρίζοντας ως ψευτοδίλημμα το πως θα τρέξουν οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί. Και διευκρίνισε ότι «για εμάς το σημαντικό είναι να τελειώσουν οι διαγωνισμοί που περιλαμβάνονται σε ένα συνολικό πλαίσιο, το οποίο θα απαντάει στο πως θα διαχειριστούμε το 1,2 εκατ. τόνους που ευελπιστούμε να είναι το τελικό αποτύπωμα εφόσον μπορέσουμε να προχωρήσουμε την ανακύκλωση».
Όπως είπε, σήμερα η περιφέρεια διαχειρίζεται περί τους 1,6 τόνους απορριμμάτων γεγονός που επιτάσσει να αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης και κουλτούρας, «το σχέδιο για να προχωρήσει αυτό άμεσα», ανέφερε κλείνοντας.
Υπενθυμίζεται πως τα έργα αυτά προωθούνται στην Αττική με σκοπό να κλείσει η χωματερή στη Φυλή έχουν προϋπολογισμό 761 εκατ. ευρώ δρομολογούνται από το 2021.