Ως «σενάριο επιστημονικής φαντασίας» χαρακτήρισε ο CEO του ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ τις φήμες για προσπάθεια χειραγώγησης της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση του ανακαινισμένου διοικητικού μεγάρου στο Μαρούσι.
Ο ΟΤΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ, έχει θετικές προοπτικές και καλά fundamentals. Παρ΄όλα αυτά, όπως ανέφερε εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, η μετοχή του ΟΤΕ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ακολουθώντας την τάση των υπόλοιπων ευρωπαίων παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Αναφορικά με την ανακαίνιση του εμβληματικού κτιρίου του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ, στην εκδήλωση τονίστηκε ότι το 80% του κτιρίου έχει ανακατασκευαστεί πλήρως, με βάση τα διεθνή πρότυπα WELL και LEED, και με νέα φιλοσοφία που εστιάζει στην υγεία και ευεξία των εργαζομένων, και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Το μεγάλο και σύνθετο έργο υλοποιεί η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ, ΟΤΕestate, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.
Σχολιάζοντας ο κ. Τσαμάζ την ανακαίνιση του κτιρίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «προχωρήσαμε σε μια σημαντική επένδυση με κόστος λίγο πιο πάνω από 50 εκατ.ευρώ, για να ξαναφτιάξουμε το μέγαρο από την αρχή με τρεις στόχους: να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, να υπηρετήσουμε τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, και να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά μας. Τους πετύχαμε χάρη στην εξαιρετική δουλειά όλων όσοι εργάζονται για το έργο. Βλέπουμε ήδη τη βελτίωση της εμπειρίας των εργαζομένων μας και τη σημαντική μείωση στο λειτουργικό κόστος και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Το νέο Διοικητικό Μέγαρο θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Ομίλου ΟΤΕ για τις επόμενες δεκαετίες, με σεβασμό τόσο στον άνθρωπο, όσο και στο περιβάλλον.»
Το έργο της ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και περιλαμβάνει συνολικά 36 πτέρυγες, συνολικής επιφάνειας 45.600 τ.μ., από τις οποίες έχουν ήδη ανακαινιστεί οι 30. Με την ολοκλήρωσή του, το κτίριο θα στεγάζει 4.200 εργαζόμενους.
Το Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ θα λάβει τις διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις LEED και WELL Building Standard. Το LEED είναι πρόγραμμα πιστοποίησης «πράσινων» κτιρίων, που επικεντρώνεται στις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές κατασκευής και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών μέσω της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης. Μέσω του WELL Building Standard, για το οποίο ήδη υπάρχει προπιστοποίηση, έχουν ληφθεί υπόψη οι 10 παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία των εργαζομένων σε ένα κτίριο (αέρας, νερό, διατροφή, φωτισμός, φυσική κατάσταση και κίνηση, θερμική άνεση, ήχος, υλικά, νους, κοινότητα). Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ αποκτά «έξυπνα» συστήματα μέτρησης των συνθηκών των χώρων εργασίας, όπως θερμοκρασία, υγρασία και διοξείδιο του άνθρακα.
Το νέο «πράσινο» Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση κόστους άνω του 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, χάρη στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας (3GWh) και νερού, καθώς και των εξόδων συντήρησης. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αντιστοιχεί σε 1.122 τόνους CO2, φέρνοντας πιο κοντά τον Όμιλο ΟΤΕ στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας από τη λειτουργία του έως το 2025. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχουν τοποθετηθεί συνολικά 800 κάδοι ανακύκλωσης, που υπολογίζεται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση 30 τόνων υλικών σε ετήσια βάση. Παράλληλα, το κτίριο συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου, συλλέγοντας βιοαπόβλητα προς κομποστοποίηση, μέσα από ειδικούς κάδους που τοποθετούνται στις κουζίνες κάθε πτέρυγας και στο εστιατόριο των εργαζομένων.
Το νέο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ διαθέτει σύγχρονους γραφειακούς χώρους υψηλής αισθητικής, με νέες ψηφιακές και τεχνολογικές δυνατότητες που δημιουργούν ένα ευέλικτο περιβάλλον εργασίας.
Η καθημερινή εργασία γίνεται «smart», με Wi-Fi υψηλής ταχύτητας σε όλους τους χώρους, video-conference tools στους χώρους συνεργασίας και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των σταθερών υπολογιστών με laptop τελευταίας τεχνολογίας για τους εργαζομένους που στεγάζονται στο Διοικητικό Μέγαρο. Έτσι, διαθέτουν όλοι σύγχρονο εξοπλισμό και πρόσβαση σε ψηφιακές εφαρμογές, που τους επιτρέπουν να εργάζονται από όποιο σημείο επιθυμούν, εντός κι εκτός εταιρείας, να πραγματοποιούν εύκολα ψηφιακές συναντήσεις, ενώ χάρη στη VoIP τηλεφωνία, οι σταθερές τηλεφωνικές γραμμές έχουν μεταφερθεί στους φορητούς υπολογιστές τους. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα των εργαζόμενων, ενώ η συνεργασία μεταξύ ομάδων γίνεται πιο εύκολη από ποτέ.
Την ανακαίνιση συντονίζει η OTEestate θυγατρική του Ομίλου, με την συνεργασία ομάδων ΙΤ, Τεχνολογίας, HR, Health & Safety, Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Finance και Φυσικής Ασφάλειας.
Αναφορικά με το λογότυπο της Deutsche Telekom, που έχει τοποθετηθεί στην πρόσοψη του κτιρίου ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι δεν αλλάζει κάτι στα επιχειρηματικά δεδομένα. Απλώς, ανέφερε, κρίναμε ότι η εποχή έχει ωρισμάσει να φανεί και το σήμα του βασικού μετόχου.
Δεν υπάρχει σχεδιασμός υιοθέτησης σήματος, τόνισε. Το brand της Cosmote είναι πολύ δυνατό και από τα πιό ισχυρά που έχει η DT στην Ευρώπη . Δεν υπάρχει σκέψη ούτε από εμάς ούτε από DT για αλλαγή σήματος ή brand, κατέληξε ο κ. Τσαμάζ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δραστηριότητες real estate του ομίλου και συγκεκριμένα την OTEestate που έχει αναλάβει και την ανακαίνιση του μεγάρου, ο κ. Τσαμάζ διευκρίνισε ότι προς το παρόν εξετάζονται μόνο σενάρια για την ακίνητη περιουσία του οργανισμού η αξία της οποίας έχει υπερβεί το ένα δισ.ευρώ. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο, ούτε και άμεση πρόθεση για εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, ο οποίος δεν προχώρησε λόγω οικονομικής κρίσης.