Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οριστικοποίησε τη συμφωνία για τη χρήση του έξυπνου συστήματος Palantir Maven, το οποίο χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη και ανάλυση δεδομένων για να προτείνει στόχους που πρέπει να ιεραρχηθούν κατά τη διάρκεια της μάχης.
Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, ο Λούι Ντι Πάλμα, αναλυτής της William Blair, χαρακτήρισε τη μετοχή της Palantir - η οποία κατασκευάζει λογισμικό για εταιρείες μεγάλων δεδομένων και τον στρατό - «απλά ακαταμάχητη» σε σημείωμά του τη Δευτέρα.
Ο Ντι Πάλμα έγραψε ότι «ο συνδυασμός της Palantir όσον αφορά την αύξηση των εσόδων (31% καθοδήγηση για το 2025) και το λειτουργικό περιθώριο κέρδους (45% για το 2025) κατατάσσεται μεταξύ των υψηλότερων σε όλες τις εταιρείες λογισμικού».
Η εταιρεία, τόνισε, αύξησε τα έσοδά της κατά 50% από το 2022 έως το 2024, μια περίοδο κατά την οποία ο αριθμός των εργαζομένων της αυξήθηκε μόνο κατά 3%.
Έτερος αναλυτής της Wedbush, πρόσθεσε ότι η Palantir πρόκειται να επωφεληθεί από ένα «παλιρροϊκό κύμα» δαπανών της κυβέρνησης για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Εκτός από τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ, το σύστημα Maven της Palantir χρησιμοποιείται επίσης από τον αμερικανικό στρατό. Πέρυσι, η εταιρεία με έδρα το Ντένβερ υπέγραψε σύμβαση ύψους 480 εκατομμυρίων δολαρίων, πενταετούς διάρκειας, με τις Διοικήσεις Μάχης των ΗΠΑ και συμφωνία ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων με τον αμερικανικό στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία.
Οι όροι της συμφωνίας με το ΝΑΤΟ δεν γνωστοποιήθηκαν.