Με ρυθμούς 15% αυξήθηκε το 2023 η ελληνική αγορά ηλεκτρονικών πληρωμών και διαμορφώθηκε στα 62 δισ.ευρώ. Ανοδικά αναμένεται να κινηθούν οι πληρωμές με κάρτες και το 2024, με ένα ρυθμό 14% και εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 70 δισ.ευρώ.
Η μικρή αυτή μείωση στον ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Πολύδωρο, Country manager της Mastercard για την Ελλάδα , την Κύπρο και την Μάλτα στην κόπωση της αγοράς, μετά την εκρηκτική αύξηση των online πληρωμών που σημειώθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας και μετά από αυτήν.
Όπως ανέφερε ο κ. Πολύδωρος, παρά τις όποιες επιφυλάξεις, κυρίως λόγω πολιτικής αβεβαιότητας το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει θετικό, το ΑΕΠ καταγράφει αύξηση ενώ και η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την χρήση κάρτας και ηλεκτρονικών συναλλαγών από όλα τα επαγγέλματα αποτελούν μια δίκαιη πολιτική, η οποία βοηθά στην πάταξη της φοροδιαφυγής. «Σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ»,πρόσθεσε « το 2023 το δημόσιο είχε επιπλέον έσοδα 600 εκατ. ευρώ χωρίς να αυξηθεί η φορολογία, καθώς αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές πληρωμές».
Τουρισμός και ηλεκτρονικές συναλλαγές
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό , ο οποίος αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς την τελευταία διετία ο κ. Πολύδωρος αναφέρθηκε στην αύξηση των διασυνοριακών συναλλαγών κατά 14%. Η τάση σήμερα είναι να πληρώνει ο τουρίστας τις διακοπές του ως συνολικό πακέτο, με κάρτα, ώστε μετά να μην ξοδεύει επιπλέον ποσά.
Iδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πολύδωρος και στην πρόσφατη συμφωνία της Mastercard με τον EOT για επέκταση της ήδη επιτυχημένης συνεργασίας τους σε τέσσερις βασικούς πυλώνες. Αυτοί είναι, η υλοποίηση ενεργειών συνδιαφήμισης, τη αναβάθμιση της εφαρμογής Visit Greece, ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον επισκέπτη, η παροχή δεδομένων ταξιδιωτικών trends, μέσω της πλατφόρμας Tourism Insights, που θα οδηγήσουν στην ακόμα καλύτερη κατανόηση των προτιμήσεων των επισκεπτών καθω΄ς και τη διερεύνηση από κοινού της συμμετοχής του ΕΟΤ στο Mastercard Tourism Innovation Hub, μίας πρωτοβουλίας της Mastercard που στοχεύει στην προώθηση της καινοτομίας και της βιωσιμότητας στον τουριστικό τομέα.
Ασφάλεια συναλλαγών
Ένα από τα σημαντικά θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Πολύδωρος είναι και αυτό της ασφάλειας των συναλλαγών και πώς την αντιλαμβάνεται ο χρήστης. Ο μέσος Έλληνας, πρόσθεσε, εξακολουθεί να παραμένει προβληματισμένος και σε ορισμένες περιπτώσεις εγκαταλείπει μια συναλαλγή στο τελικό στάδιο πληρωμής καθώς είτε προτιμά την αντικαταβολή ή την πληρωμή με POS με την παράδοση του προϊόντος.
Για το θέμα της ασφάλειας των συναλλαγών και της κυβερνοασφάλειας, γενικότερα έχουν γίνει επενδύσεις που φθάνουν τα 7 δισ.ευρώ, τα τελευταία χρόνια.
Για το θέμα της εφαρμογής της διαδικασίας strong factor authentication που υιοθετήθηκε πρόσφατα ανέφερε ότι μπορεί να κάνουν τη διαδικασία ταυτοποίησης λίγο πολύπλοκη για τον χρήστη όμως είναι απαραίτητο για λόγους πρόσθετης ασφάλειας.
Σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι ένα έτος συνεργασιών αλλά και κανοτομίας, καθώς η συγκεκριμένη αγορά έχει ανάγκη την καικοτομία.
Ως Mastercard, συμπλήρωσε, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία δημιουργίας συμμαχιών με εμπόρους και εταιρείες που θα μας βοηθήσουν ώστε ο τρόπος των πωλήσεων να γίνει πιό αποτελεσματικός.