Μέχρι το αργότερο τις αρχές του 2023 αναμένεται να έχει κλείσει η εκμίσθωση του συνόλου των χώρων του μέχρι πρόσφατα «κοιμώμενου γίγαντα» του Πύργου του Πειραιά που προαλείφεται να γίνει τεχνολογικό και ναυτιλιακό Hub μετά την ανάπλασή του από το σχήμα των Dimand και Prodea.
Η ζήτηση για τους χώρους είναι αυξημένη αφού η θέση στην οποία βρίσκεται το Pireus Tower, είναι προνομιακή καθώς διαθέτει πλέον σύνδεση του λιμανιού με κάθε προορισμό με το Μετρό, και η απόσταση από το αεροδρόμιο με αυτό γίνεται πλέον σε 50 λεπτά.
Χθες ανακοινώθηκε, η πρώτη μίσθωση από την εταιρεία Dialectica, ελληνική startup, από το ευρύτερο τομέα της τεχνολογίας, και παροχής υπηρεσιών πρωτογενούς έρευνας - knowledge brokering, που αφορά σε χρήση 6 ορόφων εκ των 22 του Πύργου, συνολικής μικτής επιφάνειας 6.200 τ.μ. περίπου. Η συμφωνία προβλέπει και την άσκηση option για την ενοικίαση 3 επιπλέον ορόφων εμβαδού 3.100 τ.μ., η οποία αν χρησιμοποιηθεί θα βρεί την Dialectica να έχει ενοικιάσει 10.300 τ.μ. γραφειακών χώρων από τα συνολικά 21 χιλ. τ.μ. που αναμένεται να είναι τα γραφεία στον Πύργο.
Όπως σημειώθηκε χθες κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως διήρκεσαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο .
Ωστόσο, η δυναμική του Πύργου του Πειραιά καταγράφεται στο γεγονός ότι στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες με τουλάχιστον τρείς εταιρείες από τον ευρύτερο χώρο της ναυτιλίας, οι οποίες θα αφορούν στην μίσθωση αρκετών ορόφων, που όμως σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να ανακοινωθούν, καθώς όπως τόνισε ο επικεφαλής της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand, Δ. Ανδριόπουλος, πολιτική τους είναι καμία μίσθωση να μην είναι κάτω από 1.000 τ.μ. που είναι και η επιφάνεια του κάθε ορόφου.
Την ίδια ώρα η Dimand είναι σε διαπραγματεύσεις για την εκμίσθωση σε μεγάλη αλυσίδα retail, μια ακόμη από το χώρο των τροφίμων – εστίασης καθώς και με μεγάλη αλυσίδα γυμναστηρίων.
Πάντως, ο κ. Ανδριόπουλος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες ούτε για τα ονόματα των ούτε για το ύψος των μισθωμάτων καθώς ακόμη δεν έχουν υπογραφεί τα σχετικά μισθωτήρια.
Σε κάθε περίπτωση στόχος της κοινοπραξίας Dimand – Prodea είναι η ενοικίαση των περισσότερων χώρων να έχει «κλείσει» έως το τέλος του έτους η το αργότερο έως τις αρχές 2023 καθώς πέρα από τους γραφειακούς χώρους οι χώροι retail, εστίασης η άλλων χρήσεων θα διαμορφωθούν με βάση τις ανάγκες των εκμισθωτών και αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα καθώς στόχος της ολοκλήρωσης και παράδοσης των χώρων είναι το τελευταίο τρίμηνο του 2023.
Ο Πύργος του Πειραιά που θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία στο τέλος του 2023, την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου με κατασκευάστρια την Τέρνα, έχει 88 μέτρα ύψος, προϋπολογισμό 77 εκατ. ευρώ, και πρόκειται να είναι ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης της Ελλάδας, πιστοποιημένος στην ανώτατη βαθμίδα Platinum, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο LEED. Παράλληλα θα φέρει την πιστοποίηση WELL που αφορά στην υγεία και ευεξία των χρηστών του κτιρίου. H κοινοπραξία Dimand-Prodea EBRD, έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση του έργου μετά από παραχώρηση για 99 χρόνια.
Το έργο ανάπλασης θα είναι ένα κτίριο τοπόσημο που αναπτύσσεται από την κοινοπραξία των DIMAND, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και Prodea Investments, συνολικού εμβαδού 34 χιλ. τ.μ. περίπου (τα 4.8000 τ.μ. υπόγεια). Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Dimand πρόκειται για ένα project που είναι μεν στον Πειραιά ο οποίος όμως αποτελεί μια κεντροβαρή τοποθεσίας, αν συνυπολογιστούν οι αναπλάσεις στην περιοχή (π.χ. Αγ. Διονύσιο, η αναμόρφωση της ακτής, η έλευση του Μετρό στο λιμάνι κ.α.).
Ο κ. Ανδριόπουλος σημείωσε δε ότι πρόκειται για συνδυασμό δράσεων με παραγωγή, γραφεία, μεταφορές, διασκέδαση κ.α. που παραπέμπουν σε αστική ανάπλαση που ίσως ευνοηθεί αν προχωρήσει η υπογειοποίηση του Ηλεκτρικού (θα ελευθερωθούν χώροι) ή η μεταφορά δρομολογίων προς Λαύριο, Ραφήνα. Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η ζήτηση για ποιοτικούς χώρους γραφείων στην Αθήνα ξεπερνά τα 100 χιλ. τ.μ. ετησίως αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμο προϊόν.
Ο Πύργος του Πειραιά θα αποκτήσει ζωή σχεδόν μισό αιώνα μετά τη δημιουργία του, καθώς η κατασκευή του αποφασίστηκε όταν ανεγέρθηκε στην Αθήνα ο Πύργος των Αθηνών, ύψους 103 μέτρων.
Έτσι, το 1972 ο Πύργος Πειραιά κατασκευάστηκε με σκοπό να αποτελέσει το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της χώρας, αλλά μία δεκαετία μετά εγκαταλείφθηκε και παρέμεινε κενός για 40 χρόνια. Ο δήμος Πειραιά διενήργησε διαγωνισμό για την εκμετάλλευσή του το 2020, με αποτέλεσμα να παραχωρηθεί στο σχήμα των Dimand – EBRD – Prodea για 99 χρόνια, με ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο Πειραιά, ύψους 1,01 εκατ. ευρώ.