Έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια από την εποχή που ο εμβληματικός μπασκετμπολίστας Νίκος Γκάλης όταν αγωνιζόταν στον Άρη Θεσσαλονίκης και οι συμπαίκτες του, φορούσαν φανέλα με το λογότυπο της εταιρείας επίπλων SATO.
Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια, το 1964, από τον Σωτήρη Θεοδωρίδη και ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στον τομέα επίπλων γραφείου, όπου κατείχε ηγετική θέση με το brand Sato Office Systems. Παράλληλα είχε διεισδύσει και στην αγορά επίπλου σπιτιού, με το brand ΕNTOS.
Η εταιρεία είχε παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα εξασφαλίζοντας αποκλειστικές συνεργασίες με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς οίκους του εξωτερικού και διαθέτοντας ένα ευρύ πελατολόγιο που περιελάμβανε τα μεγαλύτερα ονόματα της Ελληνικής αγοράς σε όλους τους τομείς της οικονομίας, τη βιομηχανία, το εμπόριο, το δημόσιο, τις τράπεζες, τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και ιδιώτες.
Το 1990 εισήχθη στο Χρηματιστήριο, ενώ τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία πέρασε από στενωπό, πριν εγκριθεί μετά από πολυετείς προσπάθειες, το σχέδιο εξυγίανσης της. Ήδη, από το 2012 οι ορκωτοί λογιστές και οι αναλυτές είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα της εταιρείας, λόγω του υπερδανεισμού της. Οι όποιες προσπάθειες για εφαρμογή ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης που προέβλεπε στη μείωση του κόστους λειτουργίας της, στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων της και τη δραστηριοποίησή της σε προσοδοφόρες αγορές δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ούτε η διακοπή της λειτουργίας μη αποδοτικών καταστημάτων, ούτε η δυνατότητα αποδοτικότερης αξιοποίησης των ακινήτων της δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Μετά από πολλές απόπειρες το σχέδιο εξυγίανσης της εγκρίθηκε, τελικά, από το Εφετείο Αθηνών. H τελευταία πράξη ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 30 Δεκεμβρίου του 2024 όπου η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη λύση και εκκαθάριση της εταιρείας και ταυτόχρονα επικύρωσε το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο είχε εγκριθεί από τις 6 Σεπτεμβρίου 2024.
Με βάση το σχέδιο, η επιχειρηματική δραστηριότητα της SATO και το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της μεταφέρονται έναντι τιμήματος σε νέο φορέα καθώς και μέρος των υποχρεώσεών της.
Τόσο το τίμημα, όσο και το προϊόν ρευστοποίησης των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των λοιπών υποχρεώσεων της εταιρίας και στη συνέχεια, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τη 19-09-2019, η εταιρία θα τεθεί σε λύση και εκκαθάριση.
Το νέο εταιρικό σχήμα στο οποίο μεταβιβάστηκαν τα περιουσιακά της στοιχεία ονομάζεται Rivial. Σε αυτό συμμετέχουν οι εταιρείες Casa Verde και ELV, στις οποίες συμμετέχουν και Ρουμάνοι επενδυτές καθώς και η οικογένεια Θεοδωρίδη. Με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης, στην οποία συμμετείχαν κατά ποσοστό 67,8% οι πιστωτές της εταιρείας, η επιχειρηματική της δραστηριότητα και το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων μεταφέρονται στον νέο φορέα, τη Neocon, που σύστησαν οι Casa Verde και ELV, έναντι τιμήματος 3 εκατ.ευρώ και της ανάληψης μέρους των υποχρεώσεών της.
Το 2023 ο όμιλος κατέγραψε κύκλο εργασιών 21,69 εκατομμυρίων ευρώ από 20,27 εκατομμύρια ευρώ το 2022, ενώ στο τέλος της προηγούμενης χρήσης ο δανεισμός ανερχόταν στα 32,08 εκατομμύρια ευρώ. Η επιχείρηση στο τέλος του 2023 είχε ζημίες 387,5 χιλιάδες ευρώ έναντι κερδών 439,78 χιλιάδων ευρώ.
Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης, στον νέο ιδιοκτήτη μεταβιβάζονται όλα τα πάγια περιουσιακά της στοιχεία εκτός του εξοπλισμού αποθήκευσης που βρίσκεται σε ακίνητο τρίτου (στη Μάνδρα Αττικής), οι μετοχές της Sato Emporiki A.E., μακροπρόθεσμες απαιτήσεις ποσού 0,22εκατ. ευρώ που αφορούν εγγυήσεις ενοικίων και ΔΕΗ καθώς και αποθέματα εύλογης αξίας 1,56 εκατομμυριών ευρώ.
Επίσης, μεταβιβάζονται το εμπορικό σήμα, το σύνολο των ταμειακών διαθεσίμων, το βιώσιμο τραπεζικό χρέος ύψους 2,65 εκατ.ευρώ καθώς και λοιπές εμπορικές, φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις.