Σε πέντε τομείς είναι επιμερισμένο το επενδυτικό πλάνο της Coca Cola - Τρία Έψιλον το οποίο ήδη «τρέχει» και αφορά τη διετία 2022 - 2023.
Το συνολικό ποσόν των 75 εκατ.ευρώ του επενδυτικού προγράμματος, όπως δήλωσε προς το Liberal η κυρία Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς, γενική Διευθύντρια Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα & Κύπρο θα κατανεμηθεί ισόποσα για την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας, τη βιώσιμη ανάπτυξη ενώ ακόμη προβλέπεται και η ενίσχυση της θέσης της εταιρείας στην αγορά αλλά και την κοινωνική συνεισφορά της στον παράγοντα «άνθρωπο».
Παράλληλα σε ότι αφορά τις μέχρι στιγμής επιδόσεις της εταιρείας, τόσο στην λιανική αγορά όσο και στην αγορά HORECA, με δεδομένη την καλή φετινή χρονιά αλλά και την άνοδο του τουρισμού η κυρία Αναργύρου - Νίκολιτς τόνισε ότι οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές, η θέση της εταιρείας στην αγορά HORECA ανεβαίνει, ενώ διαρκώς γίνονται επενδύσεις για περαιτέρω βελτίωση. Το 2023, πάντως θα είναι μια δυνατή σεζόν, τόνισε η κυρία Αναργύρου - Νίκολιτς.
Οι θετικές επιδράσεις σε οικονομία και κοινωνία
Παράλληλα, τόσο η κυρία Αναργύρου- Νίκολιτς όσο και ο κ. Σταύρος Μουρελάτος, Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Hellas με ευθύνη για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου στο θέμα της οικονομικής και κοινωνικής επίδραση της τοπικής δραστηριότητας της Coca-Cola στην Ελλάδα, όπως αποτυπώθηκε σε πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ.
Η κυρία Αναργύρου - Νίκολιτς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συνεισφορά των προμηθευτών και των καταναλωτών ενώ ο κ. Μουρελάτος αναφέρθηκε κυρίως στην κοινωνική συνεισφορά της εταιρείας αλλά και τις δράσεις για το περιβάλλον . Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα πιό χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως:
Την διάθεση 4,6 εκατ.ευρώ για κοινωνικά προγράμματα, όπως τα Empowered, Zero Waste Future και Zero Drop (2019-2021).
Την δωρεά 1,8 εκατ.ευρώ για την αποκατάσταση και την αναδάσωση της περιοχής της Βαρυμπόμπης, μετά τη φωτιά (2021).
Την επένδυση 4 εκατ.ευρώ για την κατάργηση της πλαστικής μεμβράνης στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου μέσω του νέου τύπου συσκευασίας KeelClipTM (2021).
Από την πλευρά του ο Καθηγητής Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, ανέφερε ότι σε ένα δύσκολο περιβάλλον που δημιούργησε η διετής πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση αυξημένη σημασία για την οικονομία έχουν αλυσίδες αξίας που είναι ανθεκτικές στις αναταράξεις. Όπως αποδεικνύεται από τη μελέτη μία από αυτές τις αλυσίδες αξίας είναι και αυτή που δημιουργεί η Coca-Cola στην Ελλάδα με τη δραστηριότητά της στη χώρα μας».
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης που παρουσίασε ο κ. Σβετοσλάβ Ντάντσεφ, επικεφαλής του τμήματος μικροοικονομικών αναλύσεων του ΙΟΒΕ, η συνολική επίδραση της Coca Cola - Τρία Έψιλον στο ΑΕΠ επανήλθε το 2021 σε 1,3 δισ. Ευρώ, (0,7% του ΑΕΠ), πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019 (1,4 δισ. Ευρώ), έχοντας υποχωρήσει στα 1,1 δισ.ευρώ το 2020.
Στην απασχόληση, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που στηρίζονται άμεσα ή έμμεσα στην αλυσίδα αξίας που παράγει και διανέμει τα προϊόντα της Coca-Cola στην Ελλάδα, ανήλθε το 2021 σε 32.800 άτομα, (0,7% της συνολικής εγχώριας απασχόλησης), από 27.400 το 2020 και 36.100 το 2019.
Το 2021, για κάθε €1 προστιθέμενης αξίας της Coca-Cola στην Ελλάδα, παράγονται €6 συνολικά στην ελληνική οικονομία.
Αντίστοιχα, κάθε μία άμεση θέση εργασίας στην Coca-Cola στην Ελλάδα υποστηρίζει 16 έμμεσες θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.