Το success story από τον μικρό φούρνο στη Σαντορίνη και το Χρηματιστήριο στη βιομηχανία των €140 εκατ.
Καραμολέγκος

Το success story από τον μικρό φούρνο στη Σαντορίνη και το Χρηματιστήριο στη βιομηχανία των €140 εκατ.

Η ιστορία της Καραμολέγκος ξεκινά τη δεκαετία του 1950, όταν ο Ηλίας Καραμολέγκος άνοιξε έναν μικρό φούρνο στη Σαντορίνη. Τα προϊόντα έγιναν γρήγορα δημοφιλή τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες του νησιού. Ωστόσο, το 1956, ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ανάγκασε την οικογένεια να εγκαταλείψει το νησί και να μετακομίσει στην Αθήνα, όπου ξεκίνησαν εκ νέου τις δραστηριότητές τους.

Το 1971, η οικογένεια άνοιξε έναν φούρνο στην Αγία Παρασκευή, ο οποίος αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για τη δημιουργία μιας εταιρείας που σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες αρτοβιομηχανίες στην Ελλάδα. Έτσι, η έδρα της εταιρείας μεταφέρθηκε στο Κορωπί το 1991 όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, ενώ το 1999, πέρασε την πόρτα της Σοφοκλέους.

Το 2009, η εταιρεία έκανε ένα βήμα στην εξωστρέφεια, εγκαινιάζοντας ένα εργοστάσιο στη Ρουμανία. Σήμερα, η εταιρεία παράγει πάνω από 50.000 τόνους προϊόντων ετησίως, διαθέτει έξι κέντρα διανομής και απασχολεί περισσότερους από 500 εργαζόμενους.

Όσον αφορά τις εξαγορές, η εταρεία έχει εξαγοράσει το 60% του «Απολλώνιον» και το 60% της Εστίας, ενώ το 2016 εξαγόρασε το σήμα «Κατσέλης» θέλοντας να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά.

Το 2023, η εταιρεία μπήκε και στην αγορά των σνακ με την εξαγορά του 60% της εταιρείας Nutree, ενός ελληνικού brand με διεθνή παρουσία, ενώ όσον αφορά τις πωλήσεις της εταιρείας, αυτές ανήλθαν στα 139,9 εκατ. ευρώ το 2023.

Επί σειρά ετών συνεργαζόταν, επίσης, με την αρτοβιομηχανία Τσατσαρωνάκη από τα Χανιά – παρήγαγε σ΄ αυτήν τα παξιμάδια και παράλληλα διακινούσε τα προϊόντα της κρητικής εταιρείας στην Αττική. Η σχέση τους έκλεισε πριν από λίγα χρόνια και συνεργάζεται πλέον με την εταιρεία Τσατσάκης στο Ηράκλειο, όπου παράγει εκτός από παξιμάδια και κριτσίνια.

Η εποχή του χρηματιστηρίου 

Τα χρόνια του χρηματιστηρίου υπήρξαν χαρακτηριστικό κεφάλαιο για την ιστορία της Αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος. Η είσοδός της στο Χρηματιστήριο Αθηνών την 7η Ιανουαρίου 1999 συνέπεσε με την εποχή της άνθησης στην ελληνική κεφαλαιαγορά, όπου η επενδυτική δραστηριότητα είχε φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Ο κωδικός «ΚΜΟΛ» έγινε γρήγορα γνωστός, αν και πολλοί από τους επενδυτές εκείνης της περιόδου φαίνεται πως είχαν περιορισμένη γνώση για την ίδια την εταιρεία και τη δραστηριότητά της.

Παρά την θετική πορεία της μετοχής τα πρώτα χρόνια, η σχέση της εταιρείας με το χρηματιστήριο σταδιακά άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα.

Μετά από 23 χρόνια διαπραγμάτευσης, η εταιρεία αποφάσισε να αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο το 2022. Οι βασικοί λόγοι αυτής της απόφασης περιλάμβαναν τη μικρή διασπορά της μετοχής, τα υψηλά διαχειριστικά κόστη που συνεπάγεται η παραμονή μιας εταιρείας στο χρηματιστήριο, και την τότε φθίνουσα πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. 

Η μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο στο Κορωπί

Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, το όνομα Καραμολέγκος πρωταγωνίστησε στην επικαιρότητα για δεύτερη φορά μέσα σε 11 χρόνια, αυτή τη φορά λόγω της πυρκαγιάς στο εργαστάσιο του στο Κορωπί.

Η πρώτη περίπτωση, το 2014, αφορούσε μια υπόθεση απαγωγής. Δύο δυσάρεστα περιστατικά που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μανώλης Καραμολέγκος, θα ήθελε σίγουρα να αφήσει πίσω του.

H φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 17:45 στις εγκαταστάσεις logistics της εταιρείας «Απολλώνιον» στο Κορωπί, όπου και ενεργοποιήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας, για την έγκαιρη και ασφαλή απομάκρυνση του συνόλου του προσωπικού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Σήμερα, η λειτουργία του εργοστασίου «Καραμολέγκος» συνεχίζεται απρόσκοπτα, καθώς εξαρχής, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα που να επηρεάζει την παραγωγική διαδικασία, όπως επισημαίνεται σε νεότερη ανακοίνωση της Καραμολέγκος.

Η διοίκηση της εταιρείας έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών και παράλληλα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια η εταιρεία «Απολλώνιον» να εξασφαλίσει τη σωστή τροφοδοσία των καταστημάτων της, διασφαλίζοντας την εξυπηρέτηση των πελατών της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το κέντρο logistics είναι ασφαλισμένο και ήδη στο σημείο βρίσκονται πραγματογνώμονες και εκπρόσωποι της ασφαλιστικής εταιρείας.

Παράλληλα, διαβεβαίωσαν ότι η λειτουργία του εργοστασίου δεν θα επηρεαστεί και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή τροφοδοσία των περίπου 30 καταστημάτων «Απολλώνιον». Η αποθήκη που καταστράφηκε περιείχε πρώτες και δεύτερες ύλες για την παραγωγή και όχι τελικά προϊόντα, κάτι που μειώνει την άμεση επίπτωση στη λειτουργία της εταιρείας.

Η αποτίμηση της ζημιάς θα πραγματοποιηθεί άμεσα, ενώ ήδη αναζητούνται λύσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία του ομίλου Καραμολέγκος.

Η ασφαλιστική κάλυψη της αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος, της οποίας το εργοστάσιο υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά, υποστηρίζεται από σχεδόν το σύνολο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ασφαλιστικό σχήμα συμμετέχουν οι εξής εταιρείες: ERGO Α.Ε. (24,00%), GROUPAMA (15,00%), ΕΘΝΙΚΗ ΑΕΕΓΑ (13,00%), INTERAMERICAN E.E.A.Z. A.E. (12,00%), ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.Γ.Α. (11,00%), GENERALI HELLAS Α.Α.Ε. (8,00%), EUROLIFE FFH ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.Γ.Α. (7,00%), ΟΡΙΖΩΝ 1964 Α.Α.Ε.Ζ. (6,00%) και INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α. (4,00%). Μεσίτης ασφαλίσεων της Καραμολέγκος είναι η εταιρεία Penco.