Στον κόσμο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, υπάρχουν κάποιοι «παίκτες» που ξεχωρίζουν. Κι ένας απ’ αυτούς που κάθε χρόνο εντυπωσιάζει με τις ολοένα και ισχυρότερες επιδόσεις του σε διεθνές επίπεδο είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το οποίο ακριβώς με τις επιδόσεις αυτές, αναβαθμίζει διαρκώς και την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως ιδιαίτερα ελκυστικού πανεπιστημιακού προορισμού και βέβαια θέτει τις καλύτερες προδιαγραφές για ένα εξαιρετικό επίπεδο σπουδών, με άριστο ακαδημαϊκό προσωπικό.
Φέτος για μία ακόμη χρονιά το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC), επιβεβαίωσε την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του, με μία εξαιρετική επίδοση στις κατατάξεις Times Higher Education World University Rankings (WUR). Σε αυτές, το Πανεπιστήμιο τοποθετήθηκε ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, δηλαδή στο 2% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου, ενώ αντίστοιχα κατατάχθηκε 157ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 2ο στην Κύπρο και 4ο σε Κύπρο και Ελλάδα.
Η νέα πανεπιστημιακή κατάταξη του Times Higher Education, που είναι και η πιο πολυεπίπεδη, επιβεβαιώνει ότι η Κύπρος είναι ελκυστικός πανεπιστημιακός προορισμός και ότι δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από άλλους, κατεξοχήν πανεπιστημιακούς προορισμούς, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, ή και η Ελλάδα.
Πρόκειται για μια επίδοση, που μόνο τυχαία, δεν είναι. Η σταθερή άνοδος του κυπριακού πανεπιστημίου στις διεθνείς αξιολογήσεις, αντανακλά το υψηλό επίπεδο σπουδών με την ακαδημαϊκή αριστεία και τις πολλαπλές επιλογές προς τους σπουδαστές του. Και είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς προσπάθειας που έρχεται σε αναγνώριση των πρωτοπόρων προσπαθειών του στην εφαρμογή όλων των πτυχών του Τετραγώνου της Γνώσης. Επιβεβαιώνοντας έτσι τη διεθνή φήμη του μέσα από την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών αλλά και τη συνολική αντιμετώπιση και διαχείριση του εκπαιδευτικού αντικειμένου.
Το UNIC αποτελεί την απτή απόδειξη της ελκυστικότητας της Κύπρου, ως κέντρου πανεπιστημιακών σπουδών. Και καταγράφεται και μέσα από την άνοδό του στην τελευταία κατάταξη: Από τα 801-1000 το 2021, στα 601-800 το 2022 και φέτος στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.
Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντική μία τόσο υψηλή επίδοση στις κατατάξεις WUR;
Οι κατατάξεις Times Higher Education World University Rankings, αποτελούν τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο, με εμπειρία πέντε δεκαετιών στο αντικείμενο. Αξιολογούν την επίδοση κάθε πανεπιστημίου στους βασικούς πυλώνες της Διδασκαλίας, της Έρευνας, της Μεταφοράς της Γνώσης, καθώς και της Διεθνούς Εμβέλειας. Η διευρυμένη έκδοση του 2023 περιλαμβάνει 1,799 πανεπιστήμια με αυξημένη ερευνητική δραστηριότητα, από σύνολο 25,000 και πλέον πανεπιστημίων που λειτουργούν παγκοσμίως, τα οποία πληρούν τα απαιτητικά κριτήρια της κατάταξης και που έλαβαν μέρος στη διαδικασία της αξιολόγησης.
Σε αυτές, όπως φαίνεται και στον κάτωθι πίνακα, το UNIC, παρουσιάζει διαρκή άνοδο, τόσο διεθνώς, όσο και μεταξύ των ελληνικών και κυπριακών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Συνολική Κατάταξη
Πρόκειται για την απόδειξη της διαρκούς προόδου του, σε όλα τα επίπεδα των αξιολογήσεων, αλλά και στις επιμέρους κατατάξεις, ανάλογα με το εκπαιδευτικό αντικείμενο. Σε αυτές ξεχώρισε ιδιαίτερα η επίδοση του UNIC στον τομέα επιχειρήσεων και οικονομικών, αλλά και στην εκπαίδευση (στις πρώτες 50 θέσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και με πρωτιά μεταξύ των ελληνικών και κυπριακών πανεπιστημίων.
Αναλυτικότερα, στην παγκόσμια κατάταξη THE WUR, το UNIC, βρέθηκε στις θέσεις #151–175 στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών, στις θέσεις #176–200 στον τομέα της Εκπαίδευσης, στις θέσεις #251–300 στον τομέα της Ψυχολογίας, στις θέσεις #501–600 στον τομέα της Κλινικής και Υγείας και στις θέσεις #501–600 στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών.
Στις ίδιες κατατάξεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό περιβάλλον, η επίδοσή του αποτυπώθηκε ακόμη ισχυρότερα, όπως βλέπουμε στον πιο κάτω πίνακα:
47η θέση παγκοσμίως στον Τομέα της Διεθνοποίησης...
Το Liberal.gr, όμως, δεν μπόρεσε παρά να μην εστιάσει σε μια ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία. Και αυτή είναι ο τομέας της διεθνοποίησης, στον οποίο, κατά την κατάταξη THE World University Rankings 2023, έλαβε την 47η θέση παγκοσμίως.
Η κατάταξη σε αυτόν τον σημαντικότατο τομέα αποτελεί απόδειξη της καινοτόμου στρατηγικής του Πανεπιστημίου για διεθνοποίηση και ιδιαίτερα της αξιοσημείωτης επιτυχίας του στην προσφορά διασυνοριακής εκπαίδευσης. Και καθίσταται έτσι, ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους το UNIC αποδεικνύει πως συνεχίζει να υπερέχει.
Σε αυτό, βέβαια, επικουρεί και το διεθνοποιημένο του «περιβάλλον». Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φιλοξενεί περισσότερους από 14,000 φοιτητές και φοιτήτριες (εξ αποστάσεως και δια ζώσης), οι οποίοι προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Είναι επίσης το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη νότια Ευρώπη με κύρια γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική, καθώς και το μεγαλύτερο εκτός Ελλάδας με γλώσσα διδασκαλίας την ελληνική. Επιπλέον, μια σημαντική μερίδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου προέρχονται από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, προσθέτοντας στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του και αντανακλώντας την εξέλιξή του, κατά την τελευταία δεκαετία, προς μια αναμφισβήτητα διεθνή φοιτητική κοινότητα.
...με top καθηγητές, διεθνούς εμβέλειας
Στην επιτυχή διαμόρφωση αυτού του εξαιρετικού διεθνοποιημένος περιβάλλον εντάσσεται βέβαια και η ακαδημαϊκή κοινότητα. Και όπως πληροφορήθηκε το Liberal.gr, 7 μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας βρίσκονται ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως. Για την ακρίβεια, οι 7 αυτοί καθηγητές περιλαμβάνονται στη λίστα των 100,000 επιστημόνων παγκοσμίως και στο 2% των κορυφαίων ερευνητών του επιστημονικού τους πεδίου, με βάση σχετική κατάταξη που δημοσιεύτηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Stanford στις ΗΠΑ.
Τα μέλη αυτά, του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου, είναι (με αλφαβητική σειρά):
- Ο Καθηγητής Δημήτρης Βρόντης, της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων
- Ο Καθηγητής Χρίστος Γεωργάλας, της Ιατρικής Σχολής
- Ο Καθηγητής Michael Davidson, επίσης της Ιατρικής Σχολής
- Ο Καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης, της Ιατρικής & της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής
- Ο Καθηγητής Σπύρος Μακριδάκης, της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων
- Ο Καθηγητής Αντρέας Νικολαΐδης, της Ιατρικής Σχολής, και
- Ο Καθηγητής Mark Sullman, της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών
Η Κύπρος ως ακαδημαϊκός προορισμός
Το νέο ranking, στην ουσία ενδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως ελκυστικού πανεπιστημιακού προορισμού. Και αποδεικνύει ότι η Κύπρος διαθέτει πανεπιστήμια που προσφέρουν υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή ποιότητα και ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία, στα πρότυπα του εξωτερικού. Δεν είναι τυχαίο ότι τρία κυπριακά πανεπιστήμια συγκαταλέγονται ανάμεσα στο 2% των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο)
Επίσης, προσφέρει μία ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία, μαζί και με την επιλογή για μερική φοίτηση σε άλλη χώρα του εξωτερικού μέσω του προγράμματος Erasmus+, το οποίο παρέχει σχετική οικονομική στήριξη. Όλα αυτά παρέχονται με προσιτά δίδακτρα και συνολικά χαμηλότερο κόστος φοίτησης σε σχέση με τη Βρετανία, την Ολλανδία και άλλες χώρες, ενώ παρέχει και υψηλά επίπεδα ασφάλειας για τους φοιτητές.