Στις υποδομές, στην αναβάθμιση των δικτύων καθώς και στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών επικεντρώνεται, πλέον, ο ανταγωνισμός των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, με στόχο τη μεγαλύτερη, δυνατόν, κάλυψη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με συνδέσεις οπτικής ίνας (FTTH), ως το 2027, συμβάλλοντας έτσι και στη διαδικασία αποχαλκοποίησης του τηλεπικοινωνιακού δικτύου, η οποία εντάσσεται στη στρατηγική της Ε.Ε. , η οποία έχει βάλει ως στόχο τη σταδιακή κατάργηση του χαλκού έως το 2030.
Από πλευράς ΟΤΕ, ο νέος CEO του ομίλου κ. Κώστας Νεμπής με δηλώσεις του προς τους εργαζόμενους επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την πολιτική ανάπτυξης και καινοτομίας, με στόχο ο όμιλος να «βγεί και έξω από τα ελληνικά σύνορα» και ταυτόχρονα να συμβάλει σημαντικά στην ψηφιοποίηση της Ελλάδας, με θετικό αντίκτυπο στους πελάτες μας, τις κοινότητές μας και την ελληνική κοινωνία συνολικά.
Ο Όμιλος ΟΤΕ επενδύει εντατικά σε δίκτυα νέας γενιάς, αναπτύσσοντας τις υποδομές που θα χρειαστεί η χώρα τις επόμενες δεκαετίες. Ειδικότερα, ο Όμιλος αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα, με τις επενδύσεις του να ξεπερνούν τα 5 δισ.ευρώ την περασμένη δεκαετία.
Επενδυτικό πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ του ΟΤΕ ως το 2027
Ήδη, σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του επενδυτικού του πλάνου άνω των 3 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη υπερσύγχρονων δικτυακών υποδομών. Ο Όμιλος υλοποιεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, έχοντας ήδη φέρει την υποδομή οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) σε 1,375 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, ενώ επιταχύνει την ανάπτυξή του για να φτάσει τα 1,8 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2024 και τα 3 εκατομμύρια μέχρι το 2027, καλύπτοντας τα 2/3 των γραμμών της χώρας.
Στο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου ΟΤΕ για την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, περιλαμβάνονται και οι «Yποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband» που θα φέρουν υπερυψηλές ταχύτητες Internet έως και 1Gbps σε πάνω από 350.000 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.
Από την άλλη πλευρά, το COSMOTE 5G διαθέτει πάνω από 90% πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη. Πρόσφατα η εταιρεία έκανε πρώτη στην Ελλάδα το επόμενο βήμα στον τομέα των κινητών επικοινωνιών, διαθέτοντας εμπορικά το δίκτυο COSMOTE 5G+. Πρόκειται για την εξέλιξη του δικτύου κινητής COSMOTE που βασίζεται στην τεχνολογία 5G Stand-Alone (SA), η οποία θα απελευθερώσει τις απεριόριστες δυνατότητες του 5G και φέρνοντας τους καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις, πιο κοντά στην Κοινωνία των Gigabit.
Εκτός από την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, ο Όμιλος ΟΤΕ παρέχει εξειδικευμένες λύσεις τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής (ICT) τόσο για τις ανάγκες του Κράτους, όσο και των επιχειρήσεων. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του, έχει υλοποιήσει μια σειρά από μεγάλα και σύνθετα έργα που τον καθιστούν συνεργάτη επιλογής κάθε οργανισμού στην ψηφιακή εποχή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η άυλη συνταγογράφηση, έργα Smart Cities, το υπερσύγχρονο Data Center της Coca-Cola HBC κ.α.
Επίγεια διασύνδεση Αθήνας - Θεσσαλονίκης από τη Nova
Από την πλευρά της η Nova και η μητρική της εταιρεία United Group έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη υποδομών, τόσο σε επίπεδο οπτικής ίνας (FTTH) όσο και σε επίπεδο 5G συνδεσιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζει συνεχώς επενδύσεις σε υποδομές που ωφελούν και τη ψηφιακή μετάβαση στην κοινωνία του Gigabit.
Στο πλαίσιο αυτό προχωρεί σε ένα μεγάλο, νέο έργο υποδομής. Πρόκειται για την επίγεια σύνδεση Αθήνας - Θεσσαλονίκης, η οποία θα αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου περιφερειακού δικτύου με στόχο την ενίσχυση των υποδομών της United Group στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το έργο της νέας σύνδεσης θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. Υλοποιείται μέσω της θυγατρικής της UG, United Fiber και αποτελεί μέρος της ευρύτερης διεθνούς στρατηγικής της UG, για την περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών της.
Η σύνδεση Αθήνας - Θεσσαλονίκης θα καλύπτει 548 χλμ. δικτύου, περνώντας από 8 μεγάλες πόλεις-κλειδιά της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Λαμία, Λάρισα, Λιβαδειά, Κατερίνη, Θήβα).
H χρηματοδότηση της νέας σύνδεσης Αθήνας Θεσσαλονίκης θα καλυφθεί με ίδια μέσα, και εντάσσεται στο συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της United Group για την Ελλάδα που ανέρχεται σε 2 δισ ευρώ έως το 2027.
Το έργο θα ενισχύσει περαιτέρω τα δίκτυα κινητής και σταθερής της Nova, εταιρικούς πελάτες καθώς και άλλους παρόχους, ενώ θα αυξήσει και το ποσοστό διείσδυσης του FTTH στην Ελλάδα, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 23% στο ιδιόκτητο δίκτυο της Nova.
Επέκταση του δικτύου FTTH από τη Vodafone
Από την πλευρά της, η Vodafone πλησιάζει προς την ολοκλήρωση ενός επενδυτικού κύκλου 600 εκατ.ευρώ από το 2021, ενώ στον επενδυτικό της σχεδιασμό περιλαμβάνονται επενδύσεις 1 δισ.ευρώ στην επόμενη πενταετία που προορίζονται τόσο για την επέκταση της υποδομής των οπτικών ινών όσο και την ανάπτυξη του δικτύου 5G σε όλη την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τις υποδομές οπτικών ινών, η Vodafone έχει, ήδη, αναπτύξει δίκτυα σε περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και της Βέροιας, συνεχίζονται οι εργασίες σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και σε άλλες περιοχές για την επέκταση του δικτύου.
Η εταιρεία κατασκευάζει ακόμη δίκτυα οπτικών ινών στην Πάτρα, την Κοζάνη και τον Βόλο ενώ σύντομα ξεκινούν οι εργασίες στα Ιωάννινα. Με την ολοκλήρωση του τρέχοντος επενδυτικού προγράμματος, στόχος είναι η εγκατάσταση 850.000 γραμμών οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH).
Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, η Vodafone έχει επιτύχει πληθυσμιακή κάλυψη 5G που ξεπερνά το 88% και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό ανάπτυξης, τον Μάρτιο του 2025 η κάλυψη θα ανέλθει στο 95%. Σήμερα, όλες οι πρωτεύουσες των Περιφερειών, τουλάχιστον οι δεύτερες και τρίτες σε πληθυσμό πόλεις ανά περιοχή, καθώς και 62 νησιά, διαθέτουν κάλυψη από το Vodafone 5G Network.