Ένα «αρχαίον αγγείον φέρον μικράν παράστασιν», το οποίο βρέθηκε κατά τις εργασίες εκσκαφής σε οικόπεδο επί της οδού Πανεπιστημίου για την ανέγερση του μεγάρου της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε δηλωθεί το 1932 στην αρχαιολογική υπηρεσία, σύμφωνα με τον πρώτο αρχαιολογικό νόμο, που ψηφίστηκε εκείνη τη χρονιά. Η Τράπεζα ζήτησε να το κρατήσει μαζί με τα «μεταγενεστέρως τυχόν ανευρεθησόμενα αρχαία αντικείμενα προς καταρτισμόν μικράς συλλογής». Ακολούθως, το Υπουργείο ζήτησε από τον Διευθυντή του ΕΑΜ να καταγραφούν τα ευρήματα που θα ανευρεθούν κατά τις ανωτέρω εργασίες και στη συνέχεια να υποβληθεί η γνώμη του σχετικά με το αίτημα της ΤτΕ περί αδείας καταρτίσεως Ιδιωτικής Συλλογής. Το αίτημα δεν εξετάστηκε.
Πολλές δεκαετίες μετά, η Τράπεζα ζητά επίσημα άδεια συλλέκτη από το υπουργείο Πολιτισμού, για τα αρχαία που έχει στην κατοχή της. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε χθες αυτή την άδεια, και μάλιστα ομόφωνα, καθώς, όπως ανέφερε και η διευθύντρια Βασιλική Παπαγεωργίου στην εισήγησή της, η Τράπεζα φυλάσσει τα αρχαία με ασφαλή και υποδειγματικό τρόπο, και σε κατάλληλους χώρους. Επίσης, πρόκειται για ίδρυμα με αξιοπιστία και ευαισθησία ως προς τα πολιτιστικά αγαθά.
Η ΤτΕ, διαθέτει μια 5.367 αρχαίων, ρωμαϊκών και βυζαντινών νομισμάτων, καθώς και 42 αρχαία αγγεία, ειδώλια και μικροαντικείμενα, που χρονολογούνται από τους γεωμετρικούς έως και τους ελληνιστικούς χρόνους. Τα 42 αντικείμενα προέρχονται από το οικόπεδό της, ενώ στη συλλογή της ανήκει και μία εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας του 17ου αιώνα.
Τα νομίσματα έχουν αποκτηθεί κυρίως μέσω αγορών, όπως από την ιδιωτική συλλογή της Ειρήνης Αργυροπούλου - Ευελπίδη (τα νομίσματα προέρχονται από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, την Ιλλυρία, την Ιταλία, τη Σικελία και τις ελληνικές αποικίες της Θράκης) και από τη Συλλογή «Νικολάου Πετσάλη», με νομίσματα από την περιοχή της Ιωνίας και νοτιότερα, τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 3ου αι. π. Χ. και 3ου αι. μ. Χ.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπως και το Νομισματικό δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση των αρχαιοτήτων.
Αντιγόνη Καρατάσου