Στη Βουλή κατατέθηκε νωρίτερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με εφαρμοστικές διατάξεις για το νέο ασφαλιστικό στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι από 1.1.2017 επεκτείνεται σε όλη τη χώρα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ενώ προσδιορίζεται η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για τους μισθωτούς και τους εργοδότες τους. Επίσης διευκρινίζεται ο τρόπος υπολογισμού της εφάπαξ παροχής για τους ασφαλισμένους στο Ταμείο Πρόνοιας Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (Τ.Π.Α.Ε.Ν.) και στο Ταμείο Πρόνοιας Κατώτερων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού (Τ.Π.Κ.Π.Ε.Ν.), ενώ ρυθμίζονται τα θέματα για τη συγκρότηση και λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Φ.Κ.Α.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι «η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς των μισθωτών με πλήρη απασχόληση και των εργοδοτών τους, καθορίζεται με βάση το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών».
Προσδιορίζεται επίσης η ελάχιστη μηνιαία εισφορά υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους που απασχολούνται παράλληλα ως μισθωτοί σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.
Επίσης προβλέπεται ότι οι ασφαλισμένοι μισθωτοί που υπάγονταν στην ασφάλιση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καταβάλλουν από 1.1.2017 εισφορά κύριας σύνταξης επί των αποδοχών οποία ανέρχεται σε ποσοστό 6,67%. Η εισφορά εργοδότη υπολογίζεται επί των ίδιων αποδοχών και ανέρχεται σε ποσοστό 7,5% για τον Δεκέμβριο του 2016, αναπροσαρμοζόμενου τούτου ετησίως ισόποσα και σταδιακά από 1.1.2017 και εφεξής, ώστε την 1.1.2020 να διαμορφωθεί σε ποσοστό 13,33%. Κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα καταργείται.
Με το νομοσχέδιο καταργείται από 1.1.2017 η εισφορά από ειδικό ένσημο υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης ΕΤΕΑ.
Σε ότι αφορά την επέκταση του Προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, επανακαθορίζονται οι περιπτώσεις ωφελούμενων και ειδικότερα στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται και τα ενήλικα παιδιά ως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστήμια, σχολές, ΙΕΚ κλπ, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους. Περιορίζονται όμως οι κατηγορίες δικαιούχων του ΚΕΑ που χαρακτηρίζονται ως μη δυνάμενοι για εργασία, με κατάργηση της περίπτωσης για όσους υπηρετούν τη θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις.
Διαβάστε ακόμη
- Νομοσχέδιο: 39 υπάλληλοι και 869.000 ευρώ για τον συντονισμό των Υπουργείων προκειμένου να καταπολεμηθεί η…φτώχεια