Η Άγκυρα θα επιχειρήσει να παρακάμψει την τελεσίδικη απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, που παρείχε άσυλο στους 8 Τούρκους αξιωματικούς, απευθύνοντας σχετικό αίτημα στην Interpol, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Ειδικότερα, κατά την εξέταση σήμερα υπόθεσης κατηγορούμενων στρατιωτικών από την ίδια μονάδα με τους «8», το δικαστήριο αναφέρει ότι είχε συσταθεί ομάδα η οποία είχε σκοπό να δολοφονήσει τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν κατά τη αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και στην οποία συμμετείχαν οι οκτώ αξιωματικοί που στη συνέχεια διέφυγαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό ελικόπτερο.
Παράλληλα όμως, όπως μετέδωσε το Anadolu, το δικαστήριο έδωσε παραγγελία στις αρμόδιες αρχές να μεταβιβάσουν αίτημα στην interpol («κόκκινη ειδοποίηση») για εντοπίσει και να συλλάβει τους «8», παρά το γεγονός ότι η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε τελεσίδικα ότι δικαιούνται παροχής ασύλου.
Σημειώνεται ότι η «κόκκινη ειδοποίηση» είναι ένα αίτημα εντοπισμού και προσωρινής σύλληψης ενός ατόμου για το οποίο εκκρεμεί αίτημα έκδοσης. Εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία της Interpol μετά από αίτηση κράτους μέλους ή διεθνούς δικαστηρίου βάσει έγκυρου εθνικού εντάλματος σύλληψης, ωστόσο δεν αποτελεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Συγκεκριμένα, η Interpol δεν μπορεί να αναγκάσει οποιαδήποτε χώρα μέλος να συλλάβει άτομο για το οποίο υπάρχει «κόκκινη ειδοποίηση». Όπως σημειώνεται μάλιστα, κάθε χώρα-μέλος αποφασίζει από μόνη της τη νομική αξία που θα δώσει σε κάποια «κόκκινη ειδοποίηση» εντός των συνόρων της.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι χθες, κατά την ομιλία του στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί εναντίον της οργάνωσης FETO (κίνημα Γκιουλέν) λέγοντας ότι «υπάρχουν χώρες που φιλοξενούν τρομοκράτες και θεωρούνται φιλικές και δεν τους παραδίδουν, ενώ άλλες που τους φιλοξενούν θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».