Ανησυχίες για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ στην Ελλάδα εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

Ανησυχίες για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ στην Ελλάδα εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

Σοβαρές ανησυχίες για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ στην Ελλάδα, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) μετά τον δραστικό περιορισμό τους από την απόφαση της κυβέρνησης να δημοπρατήσει μόνο τέσσερις εμπορικές τηλεοπτικές άδειες, όπως αναφέρει, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Η ΕΟΔ εξέδωσε μήνυμα συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους και την Ένωση Συντακτών, στον αγώνα τους, όπως υπογραμμίζει, κατά του «μαύρου» στην πολυφωνία. Επίσης, η ΕΟΔ θα απευθύνει σχετική επιστολή για το θέμα στον Ευρωπαίο Επίτροπο Gunther Oettinger, ενώ η υπόθεση θα υποβληθεί και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσω της πλατφόρμας για την προστασία και την ασφάλεια της δημοσιογραφίας.

Αναλυτικά το κείμενο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων έχει ως εξής:

«Ελλάδα: Η δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών απειλεί την πολυφωνία

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) στηρίζει το μέλος της «Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών» (ΕΣΗΕΑ) και καταγγέλλει το κλείσιμο τεσσάρων από τα οκτώ ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, με χιλιάδες εργαζομένων να οδηγούνται σε απολύσεις ύστερα από απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, να προχωρήσει στη δημοπρασία τεσσάρων αδειών ιδιωτικών σταθμών αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, παρά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και των δημοσιογράφων. Η ΕΟΔ στηρίζει απόλυτα την κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ που διαμαρτύρονται για να διασφαλίσουν την πολυφωνία των ΜΜΕ και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα.

Στις αρχές αυτού του χρόνου η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε νόμο για την έκδοση μόνο τεσσάρων εμπορικών τηλεοπτικών αδειών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ της χώρας. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 30 Αυγούστου, ξεκίνησε τη διαδικασία της δημοπρασίας, υποστηρίζοντας ότι θα πατάξει τη διαφθορά στα ΜΜΕ και θα βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο. Η ΕΣΗΕΑ είχε προηγουμένως εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ, την αδιαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ, την απώλεια των θέσεων εργασίας και τις απειλές που διαγράφονται, για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσιογράφων και τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία.

Στις 2 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες διάρκειας 10 ετών, τις οποίες έλαβαν τρεις εφοπλιστές και ένας μεγαλοεργολάβος. Οι δύο εξ αυτών είναι ήδη ιδιοκτήτες μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργούν οκτώ τηλεοπτικά κανάλια, μετά τη δημοπρασία και σε διάστημα 90 ημερών, τέσσερα από αυτά τα κανάλια θα πρέπει, να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει στην ανακοίνωσή της: «Ζητούμε από την κυβέρνηση να μην κλείσουν οι τέσσερις σταθμοί, που δεν εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 1.800 δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί θα χάσουν τη δουλειά τους και θα επηρεαστούν ακόμα άλλοι 3.000 εργαζόμενοι, σε περιφερειακές δραστηριότητες των ΜΜΕ. Πρέπει με νόμο να επιβληθεί η τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση τηλεοπτικής άδειας, όπως και η τήρηση των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Επίσης να διασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και η ανεξαρτησία των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς».

Η υπόθεση θα υποβληθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσω της πλατφόρμας για την προστασία και την ασφάλεια της δημοσιογραφίας. Επίσης η ΕΟΔ, θα απευθύνει σχετική επιστολή στον Ευρωπαίο Επίτροπο Gunther Oettinger».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ