Ανοίγουν το πρωί της Τετάρτης οι κάλπες στην Ολλανδία- Αμφίρροπη η «μάχη»

Ανοίγουν το πρωί της Τετάρτης οι κάλπες στην Ολλανδία- Αμφίρροπη η «μάχη»

Σε λίγες ώρες, προσέρχονται στις κάλπες εκατομμύρια πολίτες στην Ολλανδία για να εκλέξουν τα 150 μέλη της Κάτω Βουλής, σε ένα κρίσιμο πολιτικό τεστ για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ευρωσκεπτικιστής πολιτικός Geert Wilders διεκδικεί μία από τις δύο πρώτες θέσεις, αποτέλεσμα που μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι μετά το Brexit και την εκλογή Trump στις Ηνωμένες Πολιτείες το κύμα λαϊκισμού και αμφισβήτησης των παραδοσιακών κομμάτων έχει παρεισφρύσει πλέον στην καρδιά της ευρωζώνης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι θα είναι εκλογές-θρίλερ. Το κόμμα του Rutte (VVD) προβλέπεται να εξασφαλίσει 24 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τρεις διαφορετικές μετρήσεις που δημοσίευσε το DPA. Ο βασικός του αντίπαλος, ο Wilders και το κόμμα του (PVV) αναμένεται να κερδίσει 20-24 έδρες.

Σύμφωνα με την ολλανδική ιστοσελίδα Peilingwijzer, που συνδύασε τα αποτελέσματα έξι διαφορετικών δημοσκοπήσεων, το κόμμα του Rutte συγκεντρώνει το 17% και προηγείται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ακροδεξιών. Η ιστοσελίδα προβλέπει ότι το κόμμα του ολλανδού πρωθυπουργού θα πάρει 24-28 έδρες και εκείνο του Wilders 20-24.

Πάντως, ακόμη και την παραμονή των εκλογών, πολλοί από τους oλλανδούς ψηφοφόρους δηλώνουν αναποφάσιστοι για το ποιο από τα 28 κόμματα θα ψηφίσουν τελικά. Το 40% απαντούν στις δημοσκοπήσεις ότι δεν έχουν καταλήξει και το 10% ότι δεν έχει ιδέα ποιον θα υποστηρίξει τελικά.

«Πόντοι» για τον Rutte

Ο ολλανδός πρωθυπουργός οδήγησε τη χώρα του εκτός οικονομικής κρίσης, η οικονομία κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2% και η ανεργία κυμαίνεται μόλις στο 5%. Ωστόσο, η δημοτικότητα του Rutte είναι εξαιρετικά χαμηλή, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη και για το κόμμα του. Αιτία για την κακή δημόσια εικόνα του είναι οι δεσμεύσεις για κοινωνικές παροχές στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, τις οποίες όμως αθέτησε. Οι περικοπές για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τα προηγούμενα χρόνια είχαν επίσης σοβαρό πολιτικό κόστος για τον Rutte.

Ο βασικός ανταγωνιστής του, ο ακροδεξιός Geert Wilders, φαίνεται πάντως να έχει χάσει τη δυναμική που είχε το προηγούμενο διάστημα. Στο τέλος του περασμένου μήνα τα ποσοστά δημοτικότητάς του άρχισαν να πέφτουν και το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) υποχώρησε τρεις ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το κυβερνών φιλελεύθερο κόμμα του ολλανδού πρωθυπουργού. Η στρατηγική που επέλεξε ο Wilders να μην πραγματοποιεί δημόσιες προεκλογικές εμφανίσεις με το επιχείρημα της προσωπικής του ασφάλειας και ακεραιότητας φαίνεται ότι δεν λειτούργησε υπέρ του. Πάντως έσπευσε να αντλήσει οφέλη από την αντιπαράθεση με την Τουρκία. Με τον Mark Rutte να είναι όμως το δρων πρόσωπο σε αυτή την υπόθεση, ο Wilders περιορίστηκε σε ρητορικές επιθέσεις.

Η ελπίδα των λαϊκιστών και ο… Ολλανδός Trudeau

Πάντως, ο διεθνής τύπος χάρισε με πλήθος άρθρων του -για το αμφιλεγόμενο παρελθόν του Wilders, τις ύποπτες πηγές χρηματοδότησής του και τη σταδιακή ριζοσπαστικοποίησή εντός των τελευταίων ετών- μεγάλη δημοσιότητα στον ακροδεξιό πολιτικό, ο οποίος παρουσιάστηκε ως απειλή για την Ευρώπη και μεγάλη ελπίδα για τους ευρωπαίους λαϊκιστές. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι 87% των Ολλανδών εναντιώνονται στον Geert Wilders, γεγονός που καθιστά σαφές ότι η δυναμική του δεν επαρκεί για να γίνει καταλύτης ανατρεπτικών εξελίξεων στην Ευρώπη.

Βάσει δημοσκοπήσεων έξι κόμματα μπορούν να ελπίζουν σε διψήφιο ποσοστό ψήφων. Για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστεί η σύμπραξη τουλάχιστον τεσσάρων από αυτά. Αξιοσημείωτο είναι ότι κανένα κόμμα δεν είναι πρόθυμο να συνασπιστεί με τον Wilders. Ένας πιθανός συνασπισμός είναι η συνεργασία του κεντρώου κόμματος D66, των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων (GroenLinks). Οι τελευταίοι μάλιστα ξεχωρίζουν για τη ραγδαία αύξηση της δημοτικότητάς τους, η οποία πιστώνεται στον επικεφαλής τους Jesse Klaver, τον νέο πολιτικό αστέρα στην Ολλανδία με ρίζες από το Μαρόκο και την Ινδονησία. Ο Klaver μοιάζει εξαιρετικά με τον Καναδό πρωθυπουργό Justin Trudeau, τάσσεται εμφατικά υπέρ μιας ανοιχτής και φιλόξενης Ολλανδίας, και κατά του Geert Wilders. Με το μήνυμά του για ειρηνική συμβίωση έχει καταφέρει να κινητοποιήσει κατά κύριο λόγο ψηφοφόρους νεαρής ηλικίας.

Με πληροφορίες από skai.gr