Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε σήμερα στη Βηθλεέμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης να κάνει «ό,τι μπορεί» για να βοηθήσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία, ωστόσο δεν αναφέρθηκε καθόλου στη λύση των δύο κρατών, που σημαίνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και υπέρ της οποίας τάχθηκε και πάλι ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, που έκανε δηλώσεις δίπλα στον αμερικανό πρόεδρο.
«Η ειρήνη είναι μια επιλογή που οφείλουμε να κάνουμε καθημερινά και οι ΗΠΑ είναι εδώ για να βοηθήσουν να καταστεί αυτό το όνειρο δυνατό», δήλωσε ο Τραμπ παρουσία του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, με τον οποίο συνομίλησε το πρωί.
«Είμαι αποφασισμένος να προσπαθήσω να συναφθεί μια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και έχω την πρόθεση να κάνω ό,τι μπορώ για να τους βοηθήσω να επιτύχουν αυτόν τον στόχο», πρόσθεσε.
«Ο πρόεδρος Αμπάς με διαβεβαιώνει πως είναι έτοιμος να εργασθεί με καλή πίστη για την επίτευξη αυτού του στόχου και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου μου υποσχέθηκε το ίδιο πράγμα», υποστήριξε την επομένη της συνάντησής του στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό ηγέτη.
Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη να δραστηριοποιηθεί η παλαιστινιακή οικονομία, «η οποία βρίσκεται σε μια δύσκολη περίοδο».
Η ισραηλινή κυβέρνηση υιοθέτησε το βράδυ της Κυριακής, «κατόπιν αιτήματος» του Τραμπ, μέτρα για τη διευκόλυνση της ζωής των Παλαιστινίων και τη στήριξη της οικονομίας τους, ιδιαίτερα για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό και τις μετακινήσεις των δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που πηγαίνουν καθημερινά για να εργασθούν στο Ισραήλ.
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, από την πλευρά του, μιλώντας παρουσία του Τραμπ στο προεδρικό μέγαρο της Βηθλεέμ όπου είχαν προηγουμένως συνομιλία, τάχθηκε και πάλι υπέρ της λύσης των δύο κρατών, που σημαίνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
«Σας επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά τη θέση μας, η οποία είναι αυτή των δύο κρατών κατά μήκος των συνόρων του 1967, ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ που θα ζει δίπλα στο κράτος του Ισραήλ με ασφάλεια και ειρήνη», δήλωσε ο Αμπάς.
«Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τον διάλογο με τους ισραηλινούς γείτονές μας για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουμε μια αληθινή ευκαιρία για την ειρήνη», είπε ακόμη ο παλαιστίνιος πρόεδρος.
Διότι, υπογράμμισε, «το θεμελιώδες πρόβλημά μας δεν είναι εναντίον του ιουδαϊσμού ως θρησκείας, αλλά εναντίον της κατοχής, του εποικισμού και της άρνησης των Ισραηλινών να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, όπως κάναμε εμείς γι'' αυτούς».
Πάντως ο Τραμπ φάνηκε να παίρνει αποστάσεις από τη λύση των δύο κρατών, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επισημαίνει πως η λύση αυτή αποτελεί την ιστορική αναφορά της διεθνούς και ιδιαίτερα της αμερικανικής διπλωματίας.
Στο Ισραήλ όπως και στη Δυτική Όχθη ο πρόεδρος που φιλοδοξεί να πετύχει την «τελική» διπλωματική συμφωνία θα μπορέσει να κατανοήσει αν είχε δίκιο όταν δήλωνε στον Αμπάς στον Λευκό Οίκο πως η επίτευξη της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή «ίσως δεν είναι τόσο δύσκολη όσο πιστεύουν εδώ και χρόνια οι άνθρωποι».
Χθες στην Ιερουσαλήμ, στο πλευρό του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ο Τραμπ φάνηκε να ρίχνει τους τόνους: «Μου έχουν πει ότι από όλες τις συμφωνίες, αυτή είναι μια από τις πιο δύσκολες, όμως έχω την εντύπωση ότι θα καταφέρουμε να την πετύχουμε. Ελπίζω».
Από το Ισραήλ ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε ένα διαφορετικό όραμα για την επίλυση του Μεσανατολικού. Τα κοινά συμφέροντα των αραβικών κρατών και του Ισραήλ ενάντια στην απειλή του εξτρεμισμού και στο Ιράν αποτελεί «μια σπάνια ευκαιρία», ακόμη και για την επίλυση μιας από τις πιο παλιές συγκρούσεις στον κόσμο, επεσήμανε.
Ο Τραμπ αναφέρθηκε στον βασιλιά Σάλμαν της Σαουδικής Αραβίας, αν και το Ισραήλ δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα«Πιστεύω ότι είναι εφικτό ένα νέο επίπεδο συνεργασίας», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Για πρώτη φορά στη ζωή μου βλέπω πραγματική ελπίδα για αλλαγή», απάντησε ο Νετανιάχου.
Ο Τραμπ απέφυγε κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ να αναφερθεί δημοσίως σε ευαίσθητα θέματα, όπως ο εβραϊκός επικοισμός ή το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Ωστόσο έδωσε πολλές ελπίδες στους Ισραηλινούς αναφερόμενος στις «αδιάρρηκτες σχέσεις» μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ και επισκεπτόμενος το Τείχος των Δακρύων. Είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που κάνει κάτι τέτοιο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ