Αρμαγεδδώνας στις αγορές

Αρμαγεδδώνας στις αγορές

Οι δείκτες της Wall Street καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία και ο δείκτης φόβου ξεπερνά ακόμη και το 2008 αποδεικνύοντας ότι ο πλανήτης ζει ιστορικές στιγμές. Δεν υπάρχουν πλέον «μαύρες» Δευτέρες και «μαύρες» Τρίτες στα παγκόσμια χρηματιστήρια αλλά μία διαρκής πτώση που απειλεί με ολική καταστροφή τις αγορές. Οι ειδικοί αδυνατούν να προβλέψουν το που θα σταματήσει η κατρακύλα κι έτσι προχωρούν σε εκτιμήσεις και αναλύσεις για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα – όποτε και αν περιοριστεί η επιδημία - αφού είναι ξεκάθαρο πια ότι μόνο η επιστήμη μπορεί να δώσει λύση για την αντιμετώπιση του κινδύνου. 

Αυτά που βιώνει η παγκόσμια οικονομία δεν έχουν προηγούμενο. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναγκάστηκε υπό την πίεση των αγορών και του Ντόναλντ Τραμπ να δράσει εκτάκτως μέσα στο Σαββατοκύριακο, μειώνοντας τα επιτόκια στο μηδέν και διοχετεύοντας 700 δισ. δολάρια ρευστότητα, όμως και πάλι δεν κατάφερε να ανακόψει την κατάρρευση των μεγαλύτερων δεικτών στον κόσμο. Η λίστα είναι ατελείωτη και οι αριθμοί απόλυτα… κατατοπιστικοί της καταστροφής που συντελείται. 

Ο Dow Jones, ο δείκτης με τις μετοχές των μεγαλύτερων βιομηχανιών του κόσμου κατέρρευσε (ξανά) σημειώνοντας πτώση 3.000 μονάδων ή 12,93% και ο S&P 500 ακολούθησε με απώλειες 12% σε μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις στην ιστορία. Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, ενισχύθηκε σε ποσοστό 42,98% για να κλείσει στις 82,69 μονάδες, ξεπερνώντας το επίπεδο των 80 μονάδων που έφτασε την εποχή της κατάρρευσης της Lehman Brothers. Νωρίτερα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «φλέρταραν» με την πλήρη ισοπέδωση για να καταφέρουν προς το τέλος των συναλλαγών να περιορίσουν την πτώση σε 4%, 5% και 6%.

Τι μέλλει γενέσθαι; Τα πρώτα στοιχεία που αντικατοπτρίζουν το μέγεθος της καταστροφής αρχίζουν και βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την έρευνα Empire για τη μεταποίηση που διενεργεί η Fed Νέας Υόρκης, η δραστηριότητα στην περιφέρεια της αμερικανικής μεγαλούπολης σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση όλων των εποχών τον Μάρτιο. Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις -21,5 μονάδες τον Μάρτιο από +13 μονάδες τον Φεβρουάριο, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πτώση στις +5 μονάδες.

Κανένα «παραδοσιακό» μέτρο ενίσχυσης μέσω κεντρικών τραπεζών δεν… συγκινεί τους επενδυτές καθώς ο φόβος δεν σχετίζεται με κάποιο οικονομικό πρόβλημα αλλά με τις οικονομικές επιπτώσεις ενός εξωγενούς παράγοντα που θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές και καθηλώνει κάθε οικονομική δραστηριότητα.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες ένας από τους κορυφαίους αναλυτές της Goldman Sachs έκανε λόγο για πτώση του S&P 500 στις 2.450 μονάδες μέσα στους επόμενους μήνες στο δυσμενές σενάριο. Δεν πέρασαν πάρα μόνο λίγες ημέρες και χθες ο δείκτης-καθρέφτης της παγκόσμιας οικονομίας έκλεισε στις 2.386 μονάδες. Σήμερα, το δυσμενές σενάριο της ίδιας αμερικανικής τράπεζας προβλέπει περαιτέρω πτώση του S&P 500 προς τις 2.000 μονάδες ή ακόμη και προς τις 1.700 μονάδες. Μιλάμε για πτώση 16% στην πρώτη περίπτωση και πτώση 29% στη δεύτερη. 

Δεν είναι περίεργο που πλέον οι καμία σοβαρή πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει για την εξέλιξη της επιδημίας και κατ’ επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας όταν οι χώρες κλείνουν σύνορα και απαγορεύουν την κυκλοφορία, ολόκληροι κλάδοι – όπως των αεροπορικών εταιρειών – βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστροφή  και το κλίμα συνεχώς επιδεινώνεται.