Το αρνητικό ρεκόρ, το δύσκολο φθινόπωρο και τα σχολεία με μάσκες

Το αρνητικό ρεκόρ, το δύσκολο φθινόπωρο και τα σχολεία με μάσκες

Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε σήμερα η Ελλάδα με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 269 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 39 εντοπίστηκαν μετά από ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε πως «αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες μπορεί τα πράγματα να πάρουν άσχημη τροπή», ενώ έκανε έκκληση για τη χρήση μασκών.

Ακόμη, την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων σε πλήρη σύνθεση με μάσκες αλλά και με άλλες προσαρμογές όπως διαφορετικά διαλείμματα προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά από εισήγηση των ειδικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων με τους οποίους πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη.

Οι λεπτομέρειες για το πώς θα ανοίξουν εκ νέου τα σχολεία αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Όπως τόνισε η Νίκη Κεραμέως «οι εισηγήσεις των ειδικών είναι αυτές που μας καθοδηγούν για τις αυξημένες προφυλάξεις και τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας όπου και όταν αυτά απαιτούνται».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το άνοιγμα των σχολείων θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν ανησυχία προκαλεί και η κατάσταση που θα κληθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το φθινόπωρο, όπου η αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την γρίπη που θα επανέλθει από τον Οκτώβριο καθιστά απαραίτητο τον περιορισμό και την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ανακοινώνονται. 

Σημειώνεται πως πάνω από 150 δειγματοληπτικούς ελέγχους για λοίμωξη από τον ιό SARS-CοV-2, σε επιβάτες που επέστρεψαν στην Αττική από τις διακοπές τους, διενήργησαν σήμερα τα ειδικά κλιμάκια Ιατρών και Νοσηλευτών του ΙΣΑ και της, Περιφέρειας Αττικής, τα οποία, θα βρίσκονται σε μόνιμη βάση, καθημερινά, στο λιμάνι του Πειραιά. 

Νίκος Χαρδαλιάς: Αν εφησυχάσουμε τα πράγματα θα λάβουν άσχημη τροπή

«Δεν χαλαρώνουμε τα μέτρα. Η μετάδοση οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και τη μη τήρηση μέτρων. Πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα για αποστάσεις, μάσκες, μέτρα υγιεινής, ωράρια» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και σημείωσε πως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες και αυτό το κεκτημένο πρέπει να κρατηθεί.

«Είμαστε 132η χώρα σε κρούσματα ανά εκατομμύριο και 108 σε θανάτους ανά εκατομμύριο. Στην Ελλάδα είναι 22 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο, τα κρούσματα είναι 693 ανά ένα εκατομμύριο», υπογράμμισε και επισήμανε ότι «το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τις συναθροίσεις. Υπάρχουν χώρες που δεν άνοιξαν τον τουρισμό και εμφανίζουν χειρότερα μέτρα, όπως το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία. Η Ελλάδα δεν τα πάει χειρότερα, έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε οικονομία και τουρισμό με μικρό κόστος».

Από βαλκανικές χώρες τα περισσότερα «εισαγόμενα» κρούσματα κορονοϊού

Τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα που καταγράφονται από τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας εντοπίζονται να προέρχονται από Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Ρουμανία και Σουηδία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν καταγραφεί  88 κρούσματα από Ρουμανία, 86 από Βουλγαρία, 80 από Σερβία, 63 από Αλβανία και 29 από Σουηδία, ενώ από από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 16 Αυγούστου ο αριθμός των εισερχομένων ατόμων στη χώρα ανέρχεται σε 2.592.853 εκ των οποίων 2.068.408 εισήλθαν από τα αεροδρόμια, οι 140.051 από λιμάνια και οι 384.394 από τα χερσαία σύνορα.

ΠΟΥ: Οι νέοι και οι ασυμπτωματικοί «κύριοι» μεταδότες της πανδημίας

Ανησυχία εξέφρασε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για το γεγονός ότι κύριοι μεταδότες του νέου κορονοϊού είναι τώρα οι εικοσάχρονοι, τριαντάχρονοι και σαραντάχρονοι, πολλοί από τους οποίους δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό, κάτι το οποίο θέτει σε κίνδυνο τις ευάλωτες ομάδες.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι το ποσοστό των νεότερων ανθρώπων μεταξύ αυτών που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε παγκοσμίως και αυτό θέτει σε κίνδυνο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ασθενών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με αδύναμες υγειονομικές υπηρεσίες.