Τη δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας για τον τουρισμό εξετάζουν Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, που επικαλείται πηγές του ισραηλινού υπουργείου Τουρισμού, ενώ στο άρθρο γίνεται αναφορά και στις συνομιλίες αξιωματούχων των τριών χωρών με στόχο την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το Ισραήλ εξετάζει προσεκτικά την ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με την δημιουργία της ασφαλούς ζώνης, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
«Η λογική πίσω από τη δημιουργία ζώνης Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου είναι ότι οι άνθρωποι δείχνουν λιγότερο πρόθυμοι να ταξιδέψουν πολύ τους επόμενους μήνες σε μακρινούς προορισμούς, αλλά μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί σε επισκέψεις γειτονικών χωρών», σημειώνει το δημοσίευμα της The Jerusalem Post.
Ωστόσο, στο άρθρο επισημαίνονται μία σειρά από δυσκολίες σχετικά με την πραγμάτωση του παραπάνω σχεδίου, με ένα από τα μεγαλύτερα να αφορά στην υποχρεωτική καραντίνα για αφίξεις από το εξωτερικό, καθώς όπως σημειώνεται το Ισραήλ απαιτεί δύο εβδομάδες απομόνωσης μετά από ταξίδια στο εξωτερικό.
Ένα ακόμη πρόβλημα που εξετάζεται από τις τρεις χώρες είναι το γεγονός πως Ελλάδα και Κύπρος, ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατηρούν υποχρεωτικά ανοιχτά σύνορα για τις υπόλοιπες χώρες της Σένγκεν υπό κανονικές συνθήκες, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμούς στην ισραηλινή πλευρά.
Στο άρθρο της Jerusalem Post γίνεται λόγος και για τη συνομιλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ι. Κατς, με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο Twitter να αναφέρει πως στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε «η βελτίωση της κατάστασης του κορονοϊού στις χώρες μας και τη συνεχιζόμενη οικονομική συνεργασία».
Τέλος, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σε δηλώσεις του, σύμφωνα με την εφημερίδα ανέφερε: «Το Ισραήλ είναι ένας από τους στρατηγικούς μας στόχους για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και προκαταρκτικές φάσεις για το πώς να ευθυγραμμίσουμε τα πρότυπα και τα πρωτόκολλα υγιεινής μας, τα οποία θα επιτρέψουν την επανάληψη των ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε αμοιβαία συμφωνία».