Αυξημένες παραμένουν οι προσφυγικές ροές καθώς πάνω από 900 άτομα να αποβιβάζονται χθες και σήμερα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Συνολικά 289 πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν φτάσει στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τα μεσάνυχτα έως τις 11:00 το πρωί της Παρασκευής. Από αυτούς, 111 ήρθαν σε ακτές της Λέσβου, 33 στη Χίο και 145 στη Σάμο.
Στην κατεύθυνση της δημιουργίας περισσότερων θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα, οργανώθηκε σύσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με όλους τους περιφερειάρχες της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τους περιφερειάρχες να υποδείξουν περιοχές για τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας, ώστε να υπάρξει κατανομή των καμπς σε όλη τη χώρα, ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης θα ζητήσει να ακούσει και τις θέσεις των τοπικών κοινωνιών γύρω από το ζήτημα.
Ιδιαίτερα αυξημένες ήταν οι ροές και την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, την ώρα που μόνο ο πληθυσμός του καταυλισμού στη Μόρια αγγίζει τις 13.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, σε 24 ώρες πέρασαν συνολικά 648 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 273 στη Λέσβο, 76 στη Χίο και 299 στη Σάμο.
Υπενθυμίζεται ότι 348 έχουν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν σήμερα από τη Σύμη, όπου έχει ξεκινήσει από την Πέμπτη η αποσυμφόρησή του ενώ 247 θα αναχωρήσουν τη Δευτέρα το απόγευμα, με το πλοίο της γραμμής.
Νέες θέσεις φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα
Στη δημιουργία περίπου νέων θέσεων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών και με στόχο να υπάρξει ευρύτερος συντονισμός για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Οι θέσεις προκύπτουν από την επαναλειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης, ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο προχωρά σε επεκτάσεις των υπαρχουσών δομών σε Καβάλα, Σέρρες και Βέροια.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο θα αλλάξει και τον τρόπο κατανομής των αιτούντων στις δομές της ενδοχώρας, καθώς όσοι φεύγουν από τα νησιά δεν θα μετακινούνται σε όποια περιοχή θελήσουν, αλλά όπου υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Θα υπάρχει ωστόσο πρόβλεψη για μετακίνηση όσων το ζητήσουν σε περιοχές, όπου ζουν συγγενικά τους πρόσωπα.
Με τις παραπάνω αλλαγές το υπουργείο θα επιχειρήσει να καλύψει κενές θέσεις σε δομές, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός σε κάποιες και πληθώρα κενών θέσεων σε άλλες. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει αναρτήσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στην ιστοσελίδα του για τον Αύγουστο του 2019, ορισμένες δομές εμφανίζουν πληρότητα μεγαλύτερη του 100% (για παράδειγμα η Μαλακάσα 109,69% και η Αλεξάνδρεια 103,58%), ενώ σε άλλες διαμένουν πολύ λιγότεροι πρόσφυγες από τις διαθέσιμες θέσεις (π.χ. Κατσικάς 73,17% πληρότητα, Σκαραμαγκάς 76,28%, Σχιστό 79,18%, Καβάλα 79,69%).