Β. Αποστόλου: Άμεση προτεραιότητα του υπουργείου η ανάπτυξη της αλιείας

Β. Αποστόλου: Άμεση προτεραιότητα του υπουργείου η ανάπτυξη της αλιείας

Με στόχο την ανάδειξη του τομέα της αλιείας ως ενός από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας, που μπορεί να στηρίξει και να ενισχύσει σημαντικά την εθνική οικονομία, ξεκίνησαν σήμερα στην Καβάλα, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Απόστολου, οι εργασίες της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία και Θάλασσα 2014 - 2020».

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός τόνισε: «Είναι σημαντικό πρόγραμμα που οφείλουμε όλοι να το υπηρετήσουμε, γιατί μπορεί ν' αποτελέσει πυλώνα ανάτασης του τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών της χώρας μας. Αιχμή του δόρατος εκ των πραγμάτων δεν μπορεί παρά να είναι η μικρή παράκτια αλιεία, γιατί η συμβολή της δεν περιορίζεται μόνο στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας, αλλά κυρίως υπηρετεί τη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών».

Ο κ. Αποστόλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ρύπανση του Σαρωνικού και στις επιπτώσεις που αυτή έχει στο εισόδημα των αλιέων, λέγοντας ότι μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος υπάρχουν δυνατότητες προσφοράς βοήθειας και στήριξης των αλιεργατών.

«Ένας ακόμα λόγος», σημείωσε ο υπουργός, «που μας υποχρεώνει να δώσουμε γενικότερα βάρος στην αλιεία, είναι η διαρκής δοκιμασία που υφίσταται από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις με πρόσφατο το παράδειγμα της απώλειας εισοδήματος, στην οποία υπόκεινται ιδιαίτερα οι παράκτιοι αλιείς στην περιοχή του Σαρωνικού από την πρόσφατη ρύπανση, αλλά θα έλεγα και οι υπόλοιποι αλιείς της χώρας».

«Μέσα από Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Αλιεία και Θάλασσα"», τόνισε, «θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους πληγέντες σε τομείς που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα, όπως η προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων, η ίδρυση ταμείου αλληλοβοήθειας για δυσμενή καιρικά φαινόμενα και επαγγελματικά συμβάντα η ασφάλιση αποθεμάτων υδατοκαλλιέργειας».

Το πρόγραμμα θα απορροφήσει συνολικούς πόρους, κοινοτικούς και εθνικούς, που υπερβαίνουν τα 520 εκατ. ευρώ, ενώ με την κινητοποίηση της ιδιωτικής συμμετοχής θα ξεπεράσουν τα 750 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα, όπως επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα αναμοχλεύσουν τον αλιευτικό χώρο και οι διαθέσιμοι πόροι θα κατευθυνθούν και θα υπηρετήσουν βασικές επιλογές στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Μέχρι σήμερα η ενεργοποίηση του προγράμματος μέσω προσκλήσεων ξεπερνά το 60% της δημόσιας δαπάνης του, ενώ στις εντάξεις έργων η συνολική δημόσια δαπάνη έχει ανέλθει στις 21,6%.

«Πρώτιστο μέλημα μας», υπογράμμισε ο κ. Απόστολου, «θα πρέπει να είναι πλέον η απορρόφηση των πόρων και από εδώ αρχίζουμε τη μεγάλη μάχη. Δεν μείναμε όμως μόνο στην αξιοποίηση των πόρων της αγροτικής ανάπτυξης κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στον αλιευτικό χώρο. Ολοκληρώσαμε ήδη το θεσμικό πλαίσιο για την καινοτομία στην αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες για τις παραγωγικές επενδύσεις και τη μεταποίηση των αλιευτικών προϊόντων, εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη εφαρμογή του εθνικού προγράμματος συλλογής αλιευτικών δεδομένων, ενεργοποιήσαμε τις παραγωγικές επενδύσεις στον κλάδο της αλιείας, ενώ άμεσα θα ενεργοποιηθούν και δράσεις που αφορούν τον έλεγχο της αλιείας στην ανάπτυξης κλάδων όπως της υδατοκαλλιέργειας, που οφείλω να τονίσω ότι έχει επιδείξει σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις».

«Επιδίωξή μας είναι», συμπλήρωσε, «η πλήρης ενεργοποίηση του συνόλου των μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Αλιεία και Θάλασσα" το προσεχές διάστημα, έχοντας ως κατεύθυνση τη στοχευμένη ενίσχυση του συγκεκριμένου παραγωγικού κλάδου, τη διατήρηση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, της υγείας και της καλής διαβίωσης των ζώων και βέβαια της δημόσιας υγείας και ασφάλειας».

Ο κ. Απόστολου στη συνέχεια επισκέφθηκε το δημαρχείο και μαζί με τη δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Καπνού του Δήμου Καβάλας. Το μεσημέρι θα επισκεφθεί τη λίμνη Βιστωνίδα στην περιοχή της Ξάνθης και νωρίς το απόγευμα την ιχθυόσκαλα Καβάλας, μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ