“Η αγωνία μας δεν είναι να ακούσουμε καλά λόγια, αλλά να είμαστε χρήσιμοι στον αγρότη και στη χώρα”, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ερωτηθείς σχετικά με τις τοποθετήσεις φορέων για την υπόθεση της φέτας.
“Όπως δεν σχολίασα”, πρόσθεσε, “τα επαινετικά για το πρόσωπό μου «μεγάλα λόγια», από τους ίδιους ανθρώπους, για το ίδιο θέμα, λίγες μέρες πριν, δεν πρόκειται και τώρα να σχολιάσω τα επικριτικά και επιθετικά «μεγάλα λόγια», παρότι είναι παντελώς αστήριχτα”. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) με ανακοίνωσή της είχε ζητήσει την παραίτηση του Βαγγέλη Αποστόλου για το θέμα της φέτας.
Εν τω μεταξύ, σε ενημερωτικό του σημείωμα το υπουργείο παρουσιάζει το χρονικό της συμφωνίας και τις παρεμβάσεις του από το Μάρτιο του 2015. Όπως αναφέρεται, "στη συμφωνία με τη Ν. Αφρική, η οποία είχε μονογραφεί από τον Ιούλιο του 2014, η προστασία της ΠΟΠ φέτας είναι ανεπαρκής, καθώς προβλέπει: 5ετή μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα «συνυπάρχει» η ΠΟΠ φέτα με όλα τα εμπορικά σήματα που χρησιμοποιούσαν ήδη το όνομα φέτα. Μετά την μεταβατική 5ετία τα προϊόντα θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνον ως «South Africa Feta» ή «Feta style» ή «feta type». Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τον Μάρτιο του 2015, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έθεσε με παρέμβασή του το θέμα, ζητώντας να «ανοίξει» εκ νέου η συζήτηση για το κείμενο της συμφωνίας και να συγκληθεί τριμερής Επιτροπή Ελλάδας – Κομισιόν – Ν. Αφρικής".
“Στο επόμενο διάστημα”, σημειώνεται, “υπήρξαν από την ελληνική πλευρά συνεχείς συναντήσεις, παρεμβάσεις και διαπραγμάτευση, και η χώρα μας είχε μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας. Η Κομισιόν -η οποία σημειωτέον είναι εξουσιοδοτημένη για τις συμφωνίες αυτές και δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου- δεν δέχθηκε να «ανοίξει» η συζήτηση για το κείμενο της συμφωνίας επικαλούμενη τον κίνδυνο αποτυχίας υιοθέτησής της. Τελικά, μετά την τελευταία συνάντηση που είχε ο Βαγγέλης Αποστόλου με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Χόγκαν, συμφωνήθηκε ένα κείμενο – δήλωση της Κομισιόν, το οποίο υιοθετήθηκε και από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που δημιουργεί καλύτερες προοπτικές για την προστασία της φέτας και των άλλων Γεωγραφικών Ενδείξεων της χώρας".
Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα, “στο κείμενο – δήλωση της Κομισιόν υπάρχει η δέσμευση ότι κατά την μεταβατική περίοδο των 5 ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας με τη Ν. Αφρική, η Κομισιόν θα αρχίσει τη διαδικασία αναθεώρησης της συμφωνίας, με σκοπό να επιτύχει για όλες τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας. Η Κομισιόν δεσμεύεται ακόμα ότι θα εξασφαλίσει την αυστηρή εφαρμογή της προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο 3 της Συμφωνίας και ό,τι στις υπό εξέλιξη και μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις θα διατηρεί στενή επαφή με κάθε ενδιαφερόμενο κράτος- μέλος”.
“Η χώρα μας”, καταλήγει, “συνεχίζει να μην είναι ικανοποιημένη από την συμφωνία με τη Ν. Αφρική αλλά και με τις υπόλοιπες που έχει «κλείσει» η Κομισιόν κατά το παρελθόν. Ωστόσο το αποτέλεσμα των πιέσεων και των παρεμβάσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν να επιτευχθεί ό,τι περισσότερο μπορούσε να επιτευχθεί υπό τις δεδομένες συνθήκες, καθώς μπαίνουν οι βάσεις για αναθεώρηση της συμφωνίας, με σκοπό την πλήρη προστασία της φέτας, πριν αρχίσει να παγιώνεται μια κατάσταση αρνητική”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ